Kiedy nie mam zbyt du?o czasu na gotowanie a chc? zrobi? co? syc?cego i w miar? szybkiego w wykonaniu, zawsze sk?aniam si? w stron? da? jednogarnkowych. Dania takiego robi? zawsze troch? wi?cej, nast?pnie dziel? na p?? i jedn? porcj? mro??. Mam na kolejny obiad a tak w?a?ciwie to m?j ma??onek ma w razie nieobecno?ci ?ony :). Co prawda, danie mro?one nie jest tak smaczne jak to, kt?re jest podane w dzie? przyrz?dzenia, jednak warto mie? co? w zapasie. Meksyka?ski garnek to danie pikantne, g?ste, lekko s?odkawe i o mocno pomidorowym smaku. Podkre?lone zio?ami i z odrobin? ostrej papryczki mo?e okaza? si? afrodyzjakiem 😉 Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy si? „przegryzie”.
Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksyka?ski garnek.
Sk?adniki – oko?o 4-5 litr?w dania:
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 puszka pomidor?w w zalewnie pomidorowej
- 1 szklanka bulionu na podlanie
- 2 woreczki ry?u ugotowanego na sypko
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
- 40 dag marchwi
- 70 dag mielonego mi?sa
- 3 cebule
- czerwona papryka s?odka
- 1 ma?a papryczka chili (mo?na pomin?? je?eli kto? nie lubi mocno pikantnych da?)
- p?czek ?wie?ej bazylii (?ub ?y?ka suszonej)
- s?l, pieprz, s?odka czerwona papryka w proszku i ostra je?eli nie dawali?my ?wie?ej
- ?y?ka smalcu do podsma?enia
- z?bek czosnku
- li?? laurowy – dwie sztuki
Wykonanie:
W du?ym garnku rozgrza? t?uszcz. Do garnka w?o?y? mi?so mielone, rozbi? je ?y?k?. Doda? pokrojon? cebulk?, czosnek przeci?ni?ty przez prask?, posiekan? bazyli?. Ca?o?? posoli? oraz doda? pieprzu. Przesma?y?. Nast?pnie podla? bulionem, przykry?, chwilk? (oko?o 5 – 10 minut) poddusi? pod przykryciem.
W mi?dzyczasie obra? marchew, pokroi? w kostk?. Oczy?ci? papryki z nasion – s?odk? pokroi? w kostk?, ostr? zetrze? na tarce o grubych oczkach. Doda? do garnka, dola? tak?e szklank? soku pomidorowego oraz w?o?y? li?cie laurowe. Dusi? a? marchew b?dzie mi?kka.
Nast?pnie posieka? pomidory z puszki, doda? je do garnka wraz z zalew?. Podobnie doda? wraz z zalew? kukurydz? oraz fasol? (nie odcedza? – sok z kukurydzy os?odzi danie, a z fasolki podkre?li smak). Pozwoli? ca?o?ci si? zagotowa?.
Na samym ko?cu doda? ugotowany na sypko ry?. Dok?adnie wymiesza?. Sprawdzi? smak – je?eli „garek” jest ma?o wyrazisty nale?y uzupe?ni? przeprawy. Doda? soli, pieprzu czy papryki w proszku.
Smacznego 🙂
21 maja, 2015 @ 5:58 pm
?wietny pomys? 🙂
23 maja, 2015 @ 9:25 am
Uwielbiamy leczo. To jedno z naszych ulubionych da?.
28 sierpnia, 2015 @ 10:00 am
Wczoraj zrobi?am. Wysz?o pyszne! Wszyscy w domu byli zachwyceni, a na dzi? mamy drug? tur?, pewnie b?dzie jeszcze lepsze 🙂
Bardzo dzi?kuje za ?wietny przepis!
28 sierpnia, 2015 @ 10:33 am
Ciesze si?, ?e przepis przypad? do gustu i dzi?kuj? za recenzje 🙂
21 marca, 2017 @ 8:58 am
My?lisz ?e jak dodam marchewke z groszkiem z puszki. B?dzie pasowa?? Bo le?y u mnie ju? d?u?szy czas i nie mam co z ni? zrobi?. 😀
21 marca, 2017 @ 3:17 pm
Pewnie 🙂