Skip to content

Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksyka?ski garnek.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy nie mam zbyt du?o czasu na gotowanie a chc? zrobi? co? syc?cego i w miar? szybkiego w wykonaniu, zawsze sk?aniam si? w stron? da? jednogarnkowych. Dania takiego robi? zawsze troch? wi?cej, nast?pnie dziel? na p?? i jedn? porcj? mro??. Mam na kolejny obiad a tak w?a?ciwie to m?j ma??onek ma w razie nieobecno?ci ?ony :). Co prawda, danie mro?one nie jest tak smaczne jak to, kt?re jest podane w dzie? przyrz?dzenia, jednak warto mie? co? w zapasie. Meksyka?ski garnek to danie pikantne, g?ste, lekko s?odkawe i o mocno pomidorowym smaku. Podkre?lone zio?ami i z odrobin? ostrej papryczki mo?e okaza? si? afrodyzjakiem 😉 Leczo najlepsze jest wtedy, kiedy si? „przegryzie”.
Pikantne pomidorowe leczo, czyli przepis na meksyka?ski garnek.
Sk?adniki – oko?o 4-5 litr?w dania:
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 puszka pomidor?w w zalewnie pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu na podlanie
  • 2 woreczki ry?u ugotowanego na sypko
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
  • 40 dag marchwi
  • 70 dag mielonego mi?sa
  • 3 cebule
  • czerwona papryka s?odka
  • 1 ma?a papryczka chili (mo?na pomin?? je?eli kto? nie lubi mocno pikantnych da?)
  • p?czek ?wie?ej bazylii (?ub ?y?ka suszonej)
  • s?l, pieprz, s?odka czerwona papryka w proszku i ostra je?eli nie dawali?my ?wie?ej
  • ?y?ka smalcu do podsma?enia
  • z?bek czosnku
  • li?? laurowy – dwie sztuki
Wykonanie:

W du?ym garnku rozgrza? t?uszcz. Do garnka w?o?y? mi?so mielone, rozbi? je ?y?k?. Doda? pokrojon? cebulk?, czosnek przeci?ni?ty przez prask?, posiekan? bazyli?. Ca?o?? posoli? oraz doda? pieprzu. Przesma?y?. Nast?pnie podla? bulionem, przykry?, chwilk? (oko?o 5 – 10 minut) poddusi? pod przykryciem. 
W mi?dzyczasie obra? marchew, pokroi? w kostk?. Oczy?ci? papryki z nasion – s?odk? pokroi? w kostk?, ostr? zetrze? na tarce o grubych oczkach. Doda? do garnka, dola? tak?e szklank? soku pomidorowego oraz w?o?y? li?cie laurowe. Dusi? a? marchew b?dzie mi?kka.
Nast?pnie posieka? pomidory z puszki, doda? je do garnka wraz z zalew?. Podobnie doda? wraz z zalew? kukurydz? oraz fasol? (nie odcedza? – sok z kukurydzy os?odzi danie, a z fasolki podkre?li smak). Pozwoli? ca?o?ci si? zagotowa?.
Na samym ko?cu doda? ugotowany na sypko ry?. Dok?adnie wymiesza?. Sprawdzi? smak – je?eli „garek” jest ma?o wyrazisty nale?y uzupe?ni? przeprawy. Doda? soli, pieprzu czy papryki w proszku.
Smacznego 🙂

6 komentarzy

  1. Kinga ?ucja
    21 maja, 2015 @ 5:58 pm

    ?wietny pomys? 🙂

    Reply

  2. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    23 maja, 2015 @ 9:25 am

    Uwielbiamy leczo. To jedno z naszych ulubionych da?.

    Reply

  3. Anonimowy
    28 sierpnia, 2015 @ 10:00 am

    Wczoraj zrobi?am. Wysz?o pyszne! Wszyscy w domu byli zachwyceni, a na dzi? mamy drug? tur?, pewnie b?dzie jeszcze lepsze 🙂
    Bardzo dzi?kuje za ?wietny przepis!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 sierpnia, 2015 @ 10:33 am

      Ciesze si?, ?e przepis przypad? do gustu i dzi?kuj? za recenzje 🙂

      Reply

  4. Anonimowy
    21 marca, 2017 @ 8:58 am

    My?lisz ?e jak dodam marchewke z groszkiem z puszki. B?dzie pasowa?? Bo le?y u mnie ju? d?u?szy czas i nie mam co z ni? zrobi?. 😀

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *