Co daje kakao w kark?wce? Tak w rzeczywisto?ci poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak doda? kakao zw?aszcza je?eli ma si? w domu dobre patelnie. Patenie takie s? faktycznie fajne, jednak by zrobi? ciemny sos trzeba mi?so mocno zrumieni? a w tym przypadku mo?e okaza? si? to czym? nieosi?galnym. Wystarczy doda? p?ask? ?y?eczk? kakao a efekt murowany, mi?so natomiast pozostaje delikatne oraz kruche. Sos b?dzie pi?knie nie tylko smakowa?, ale tak?e wygl?da?.
Przepis w?asny.
Sk?adniki:
- kark?wka – 0,5 – 1 kg ( w zalezno?ci od potrzeby)
- smalec do podsma?enia -1 kopiasta ?y?ka
- s?l i pieprz, czerwona papryka s?odka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie)
- p?? ?y?eczki suszonej bazylii
- p?aska ?y?eczka kakao
- ?mietana 12% – 100 ml i 2 ?y?ki m?ki pszennnej do zaklepania sosu
- 1 du?a cebula
Wykonanie:
Kark?wk? umy?, osuszy? na r?czniku papierowym, pokroi? na plastry o grubo?ci oko?o 2 cm. Posypa? przyprawami i odstawi? na minimum godzin? do lod?wki, by mi?so nabra?o aromatu przypraw.
Na patelni rozgrza? t?uszcz, wk?ada? na ni? mi?so. Podsma?y? mi?so (razem z posiekan? drobno cebulk?) z ka?dej strony by si? do?? mocno ?ci??o. W mi?dzyczasie zagotowa? wod? w czajniku. Podla? ni? mi?so tak aby by?o zakryte, zmniejszy? gaz, przykry? pokrywk? i dusi? na ma?ym ogniu. Spr?bowa? wywar, je?eli jest ma?o wyrazisty w smaku uzupe?ni? przyprawy.
Kakao rozrobi? w niewielkiej ilo?ci gor?cej wody, doda? do mi?sa. Mi?so dusi? oko?o p?? godziny, lub d?u?ej. Gor?ce wy?o?y? na talerz. Wywar wy??czy?.
?mietan? rozk?uci? z m?k?. Doda? j? do wywaru, doprowadzi? do wrzenia stale mieszaj?c.
Smacznego! 🙂
Urz?dzenie kt?re piecze, wypieka, sma?y, dusi, gotuje zupy ale te? warzywa na parze, smazy frytki, wypieka ciasta i chleby, pasteryzuje, strylizuje i wiele wiele innych…. Zobacz moj? recenzj?. KLIKNIJ
***
19 maja, 2015 @ 1:45 pm
wygl?da smakowicie. ale.. kakao? pierwsze s?ysze:):)