Skip to content

Karkówka w ciemnym sosie kakaowym.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Co daje kakao w karkówce? Tak w rzeczywistości poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak dodać kakao zwłaszcza jeżeli ma się w domu dobre patelnie. Patenie takie są faktycznie fajne, jednak by zrobić ciemny sos trzeba mięso mocno zrumienić a w tym przypadku może okazać się to czymś nieosiągalnym. Wystarczy dodać płaską łyżeczkę kakao a efekt murowany, mięso natomiast pozostaje delikatne oraz kruche. Sos będzie pięknie nie tylko smakować, ale także wyglądać.

Przepis własny.
Składniki:

  • karkówka – 0,5 – 1 kg ( w zalezności od potrzeby)
  • smalec do podsmażenia -1 kopiasta łyżka
  • sól i pieprz, czerwona papryka słodka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • płaska łyżeczka kakao
  • śmietana 12%  – 100 ml i 2 łyżki mąki pszennnej do zaklepania sosu
  • 1 duża cebula
Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Posypać przyprawami i odstawić na minimum godzinę do lodówki, by mięso nabrało aromatu przypraw.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wkładać na nią mięso. Podsmażyć mięso (razem z posiekaną drobno cebulką) z każdej strony by się dość mocno ścięło. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku. Podlać nią mięso tak aby było zakryte, zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Spróbować wywar, jeżeli jest mało wyrazisty w smaku uzupełnić przyprawy. 
Kakao rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do mięsa. Mięso dusić około pół godziny, lub dłużej. Gorące wyłożyć na talerz. Wywar wyłączyć.
Śmietanę rozkłucić z mąką. Dodać ją do wywaru, doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
Smacznego! 🙂
***

1 Comment

  1. Sylwia
    19 maja, 2015 @ 1:45 pm

    wygląda smakowicie. ale.. kakao? pierwsze słysze:):)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.