Skip to content

Kark?wka w ciemnym sosie kakaowym.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Co daje kakao w kark?wce? Tak w rzeczywisto?ci poza kolorem sosu nie daje nic. Smak pieczeniowego sosu pozostaje niezmieniony. Warto jednak doda? kakao zw?aszcza je?eli ma si? w domu dobre patelnie. Patenie takie s? faktycznie fajne, jednak by zrobi? ciemny sos trzeba mi?so mocno zrumieni? a w tym przypadku mo?e okaza? si? to czym? nieosi?galnym. Wystarczy doda? p?ask? ?y?eczk? kakao a efekt murowany, mi?so natomiast pozostaje delikatne oraz kruche. Sos b?dzie pi?knie nie tylko smakowa?, ale tak?e wygl?da?.

Przepis w?asny.
Sk?adniki:

  • kark?wka – 0,5 – 1 kg ( w zalezno?ci od potrzeby)
  • smalec do podsma?enia -1 kopiasta ?y?ka
  • s?l i pieprz, czerwona papryka s?odka w proszku, ostra papryka w proszku jako przyprawy (po szczypcie lub dwie)
  • p?? ?y?eczki suszonej bazylii
  • p?aska ?y?eczka kakao
  • ?mietana 12%  – 100 ml i 2 ?y?ki m?ki pszennnej do zaklepania sosu
  • 1 du?a cebula
Wykonanie:
Kark?wk? umy?, osuszy? na r?czniku papierowym, pokroi? na plastry o grubo?ci oko?o 2 cm. Posypa? przyprawami i odstawi? na minimum godzin? do lod?wki, by mi?so nabra?o aromatu przypraw.
Na patelni rozgrza? t?uszcz, wk?ada? na ni? mi?so. Podsma?y? mi?so (razem z posiekan? drobno cebulk?) z ka?dej strony by si? do?? mocno ?ci??o. W mi?dzyczasie zagotowa? wod? w czajniku. Podla? ni? mi?so tak aby by?o zakryte, zmniejszy? gaz, przykry? pokrywk? i dusi? na ma?ym ogniu. Spr?bowa? wywar, je?eli jest ma?o wyrazisty w smaku uzupe?ni? przyprawy. 
Kakao rozrobi? w niewielkiej ilo?ci gor?cej wody, doda? do mi?sa. Mi?so dusi? oko?o p?? godziny, lub d?u?ej. Gor?ce wy?o?y? na talerz. Wywar wy??czy?.
?mietan? rozk?uci? z m?k?. Doda? j? do wywaru, doprowadzi? do wrzenia stale mieszaj?c.
Smacznego! 🙂
***

1 Comment

  1. Sylwia
    19 maja, 2015 @ 1:45 pm

    wygl?da smakowicie. ale.. kakao? pierwsze s?ysze:):)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *