Skip to content

Kluski czarownicy (Redmond Muticooker)

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kluski czarownicy to nic innego jak cepeliny czy kartacze. Nazwę taką wymyśliła nasza babcia, kiedy byliśmy mali. Zawsze wyjadaliśmy farsz, więc próbowała nas postraszyć twierdząc, że wiedźma siedzi za oknem i ich pilnuje…. Nazwa utkwiła mi w pamięci, bo jest dość ciekawa no i miała na celu odstraszyć małe szkodniki… Kluski te są z ziemniaków mieszanych, czyli gotowanych i surowych z dodatkiem mąk oraz jajka. Farsz natomiast jest drobiowy w tym przypadku. Można zbierać go jakiś czas z mięsa od rosołu i wykorzystać do tych klusek.
Ci, którzy obserwują Facebook’a bloga wiedzą, że od już 3 tygodni testuję Multicookera REDMONDA model M45010E (zobacz go tutaj). Za tydzień będzie pełna recenzja, nim jednak to nastąpi muszę wrzucić jakiś przepis z jego użyciem. Miałam tu spory problem z wyborem dania, bowiem urządzenie to daję mnóstwo możliwości. Zastępuje prodiż, jogurtownicę, frytkownicę, garnki, patelnię, urządzenie do gotowania na parze, szynkowar i wiele wiele innych urządzeń. Zrobiłam w nim nawet masę nugatową, więc świetnie daję radę jako termometr cukierniczy ;). Zdecydowałam jednak, że pokażę coś, co można zrobić w domu także bez tego urządzenia byście nie czuli się poszkodowani 🙂 Zapraszam po przepis 🙂

ZOBACZ MOJĄ RECENZJĘ REDMONDA

Przepis własny, inspirowany kuchnią polską.
Z poniższych składników wyjdzie około 25 sporych kartaczy (5-6 osób).
Składniki na ciasto:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 7 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
  • duże jajo
  • sól
Składniki na farsz:
  • 2 ćwiartki z kurczaka o łącznej wadze 1 kg.
  • łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
Składniki na okrasę:
  • kiełbasa 3 sztuki
  • łyżka smalcu
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, podzielić na 3 części. Pierwszą część odstawić (będziemy je trzeć na tarce), pozostałe dwie części natomiast drobno pokroić. Włożyć do misy Multicookera, dołożyć łyżeczkę soli, zalać wodą. Założyć siatkę do gotowania na parze. Ułożyć na niej ćwiartki kurczaka natarte ostrą paprykę. Zamknąć pokrywę.
Włączyć program Multicook, temperatura 100 stopni, czas przygotowania 30 minut. Ziemniaki i mięso są gotowe kiedy program się skończy. 
Dla tych którzy nie mają Redmonda – nastawić w jednym garnku ziemniaki a w drugim mięso, gotować do miękkości około 40 – 50 minut.
Ziemniaki odcedzić, przepuścić przez praskę do jarzyn. Zostawić do przestygnięcia. Jedną z trzech części ziemniaków (tą surową) zetrzeć teraz na tarce o drobnych oczkach.
Mięso oddzielić od kości, przepuścić razem z cebulą przez maszynkę do mielenia mięsa, użyć końcówki o grubych oczkach. Można także bardzo drobniuteńko posiekać. Masę posolić oraz dodać pieprzu, lekko wyrobić.
Wrócić do robienia ciasta. Jeszcze delikatnie ciepłe ziemniaki wyłożyć na stolnicę. Dołożyć tarte ziemniaki (odcisnąć z nich soki). Wbić jajo, dodać mąki i szybko energicznie wyrobić.

Z ciasta urywać kawałki, które formować na okrągłe oraz płaskie placuszki. Nakładać farsz, zlepiać je kulkę a następnie formować podłużne kluseczki. Dłonie posypywać mąką, będzie łatwiej.

Przystępujemy do gotowania.
Do misy nadać 2 litry wody (można uzupełnić tylko tą po ziemniakach). Ustawić program PASTA na 5 minut, wcisnąć START, zamknąć pokrywę. Kiedy Redmond wyda sygnał gotowości wrzucić kilka kartaczy, zamknąć pokrywę, nacisnąć START. Przygotowywać do końca programu. Wrzucać po 8-10 klusek, będą trzy rzuty.

Dla tych którzy nie mają Redmonda:
Natomiast w garnku wrzucać na wrzątek i od momentu wypłynięcia gotować przez 3 minuty.

W międzyczasie na smalcu podsmażyć kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę.

Kartacze są smaczne na ciepło, polane okrasą lub następnego dnia – odsmażane. Można odsmażać je bez problemu w Multikookerze.

Smacznego! 🙂



RECENZJA URZĄDZENIA JUŻ JEST – KLIKNIJ


5 komentarzy

  1. Anonimowy
    11 maja, 2015 @ 9:38 am

    Uwielbiam takie kluski! Zawsze robię je z ciasta bez mąki, ale nie mozna nadać im takiego ksztaltu, zawsze kuleczki, spróbuję z mąkami. No i ja daje mięso wieprzowe. Pozdrawiam.

    Reply

  2. Magda C.
    15 maja, 2015 @ 3:47 pm

    Bardzo lubię takie kluski 🙂 W sam raz na obiad 🙂

    Reply

  3. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:33 pm

    nigdy nie jadłam 🙁 dobre?:))

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *