Skip to content

Kluski czarownicy (Redmond Muticooker)

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kluski czarownicy to nic innego jak cepeliny czy kartacze. Nazw? tak? wymy?li?a nasza babcia, kiedy byli?my mali. Zawsze wyjadali?my farsz, wi?c pr?bowa?a nas postraszy? twierdz?c, ?e wied?ma siedzi za oknem i ich pilnuje…. Nazwa utkwi?a mi w pami?ci, bo jest do?? ciekawa no i mia?a na celu odstraszy? ma?e szkodniki… Kluski te s? z ziemniak?w mieszanych, czyli gotowanych i surowych z dodatkiem m?k oraz jajka. Farsz natomiast jest drobiowy w tym przypadku. Mo?na zbiera? go jaki? czas z mi?sa od roso?u i wykorzysta? do tych klusek.
Ci, kt?rzy obserwuj? Facebook’a bloga wiedz?, ?e od ju? 3 tygodni testuj? Multicookera REDMONDA model M45010E (zobacz go tutaj). Za tydzie? b?dzie pe?na recenzja, nim jednak to nast?pi musz? wrzuci? jaki? przepis z jego u?yciem. Mia?am tu spory problem z wyborem dania, bowiem urz?dzenie to daj? mn?stwo mo?liwo?ci. Zast?puje prodi?, jogurtownic?, frytkownic?, garnki, patelni?, urz?dzenie do gotowania na parze, szynkowar i wiele wiele innych urz?dze?. Zrobi?am w nim nawet mas? nugatow?, wi?c ?wietnie daj? rad? jako termometr cukierniczy ;). Zdecydowa?am jednak, ?e poka?? co?, co mo?na zrobi? w domu tak?e bez tego urz?dzenia by?cie nie czuli si? poszkodowani 🙂 Zapraszam po przepis 🙂

ZOBACZ MOJ? RECENZJ? REDMONDA

Przepis w?asny, inspirowany kuchni? polsk?.
Z poni?szych sk?adnik?w wyjdzie oko?o 25 sporych kartaczy (5-6 os?b).
Sk?adniki na ciasto:
  • 1,5 kg ziemniak?w
  • 10 kopiastych ?y?ek m?ki pszennej
  • 7 kopiastych ?y?ek m?ki ziemniaczanej
  • du?e jajo
  • s?l
Sk?adniki na farsz:
  • 2 ?wiartki z kurczaka o ??cznej wadze 1 kg.
  • ?y?eczka ostrej papryki w?dzonej
  • s?l
  • pieprz
  • 1 cebula
Sk?adniki na okras?:
  • kie?basa 3 sztuki
  • ?y?ka smalcu
Wykonanie:

Ziemniaki obra?, podzieli? na 3 cz??ci. Pierwsz? cz??? odstawi? (b?dziemy je trze? na tarce), pozosta?e dwie cz??ci natomiast drobno pokroi?. W?o?y? do misy Multicookera, do?o?y? ?y?eczk? soli, zala? wod?. Za?o?y? siatk? do gotowania na parze. U?o?y? na niej ?wiartki kurczaka natarte ostr? papryk?. Zamkn?? pokryw?.
W??czy? program Multicook, temperatura 100 stopni, czas przygotowania 30 minut. Ziemniaki i mi?so s? gotowe kiedy program si? sko?czy. 
Dla tych kt?rzy nie maj? Redmonda – nastawi? w jednym garnku ziemniaki a w drugim mi?so, gotowa? do mi?kko?ci oko?o 40 – 50 minut.
Ziemniaki odcedzi?, przepu?ci? przez prask? do jarzyn. Zostawi? do przestygni?cia. Jedn? z trzech cz??ci ziemniak?w (t? surow?) zetrze? teraz na tarce o drobnych oczkach.
Mi?so oddzieli? od ko?ci, przepu?ci? razem z cebul? przez maszynk? do mielenia mi?sa, u?y? ko?c?wki o grubych oczkach. Mo?na tak?e bardzo drobniute?ko posieka?. Mas? posoli? oraz doda? pieprzu, lekko wyrobi?.
Wr?ci? do robienia ciasta. Jeszcze delikatnie ciep?e ziemniaki wy?o?y? na stolnic?. Do?o?y? tarte ziemniaki (odcisn?? z nich soki). Wbi? jajo, doda? m?ki i szybko energicznie wyrobi?.

Z ciasta urywa? kawa?ki, kt?re formowa? na okr?g?e oraz p?askie placuszki. Nak?ada? farsz, zlepia? je kulk? a nast?pnie formowa? pod?u?ne kluseczki. D?onie posypywa? m?k?, b?dzie ?atwiej.

Przyst?pujemy do gotowania.
Do misy nada? 2 litry wody (mo?na uzupe?ni? tylko t? po ziemniakach). Ustawi? program PASTA na 5 minut, wcisn?? START, zamkn?? pokryw?. Kiedy Redmond wyda sygna? gotowo?ci wrzuci? kilka kartaczy, zamkn?? pokryw?, nacisn?? START. Przygotowywa? do ko?ca programu. Wrzuca? po 8-10 klusek, b?d? trzy rzuty.

Dla tych kt?rzy nie maj? Redmonda:
Natomiast w garnku wrzuca? na wrz?tek i od momentu wyp?yni?cia gotowa? przez 3 minuty.

W mi?dzyczasie na smalcu podsma?y? kie?bask? pokrojon? w drobn? kostk?.

Kartacze s? smaczne na ciep?o, polane okras? lub nast?pnego dnia – odsma?ane. Mo?na odsma?a? je bez problemu w Multikookerze.

Smacznego! 🙂



RECENZJA URZ?DZENIA JU? JEST – KLIKNIJ


5 komentarzy

  1. Anonimowy
    11 maja, 2015 @ 9:38 am

    Uwielbiam takie kluski! Zawsze robi? je z ciasta bez m?ki, ale nie mozna nada? im takiego ksztaltu, zawsze kuleczki, spr?buj? z m?kami. No i ja daje mi?so wieprzowe. Pozdrawiam.

    Reply

  2. Magda C.
    15 maja, 2015 @ 3:47 pm

    Bardzo lubi? takie kluski 🙂 W sam raz na obiad 🙂

    Reply

  3. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:33 pm

    nigdy nie jad?am 🙁 dobre?:))

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *