Skip to content

Karkówka z nudlami – czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Karkówka z nudlami to propozycja dla osób, które szczególnie lubują się w przygotowaniu pampuchów (tutaj przepis) w wersji wytrawnej, z ciemnym sosem i mięsem, a także dla osób, które lubią konkretnie sobie pojeść w staropolskim stylu (chociaż to danie korzeniami raczej jest niemieckie). Chodzi o to, że równie dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim – jest mięsko, jest kapusta, są kluchy i ziemniaki. Jest naprawdę syto.
W tym przepisie wszystko  robimy w jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto, a kluchy są o pełnym, bogatym smaku – przechodzą aromatem duszonych warzyw i mięsa, dodatkowo są puszyste. Mięsko jest delikatne, rozpadające się pod naporem widelca, a dodatek jarzyn uzupełnia całość, tworząc fenomenalne, aromatyczne danie.

Przepis na same nudle znalazłam u Agaty, gdzie możecie zobaczyć inną wersję ich podania. 

karkówka z nudlami
Karkówka z nudlami – czyli maślane kluseczki parowane nad mięsem 
Składniki na 8 porcji.

Mięsko:
1,3 kg karkówki
1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody)
nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów)
1 marchew
2 cebule
4 ziemniaki
150 ml wytrawnego wina
łyżka ciemnego sosu sojowego
liść laurowy
sól i pieprz
tłuszcz do podsmażenia.
Nudle:
500 g maślanki (lub jogurtu)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
700 g maki pszennej
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju.
Wykonanie:
Danie należy przygotować w garnku z grubym dnem lub takim, który mamy sprawdzony i wiemy, że nie przywiera zbyt szybko. Ja użyłam kamiennego gara.
Całość zacząć od mięsa.
Karkówkę pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Zrumienić po obu stronach i zdjąć z patelni. 
Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować. Dodać liść laurowy, łyżkę sosu sojowego, bulion i zagotować. Dołożyć wcześniej wyjęte mięso. Dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około godzinę, do miękkości mięsa.
Gdy karkówka jest miękka, przygotować nudle.

Maślankę połączyć z olejem, octem, solą i cukrem. Mąkę wymieszać z sodą. Mokre składniki połączyć z suchymi i wyrabiać przez kilka minut. Można dodać jeszcze trochę mąki, gdyby ciasto wydawało się zbyt kleiste. 
Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm i zwinąć w rulon, który następnie pokroić co 5 cm, tworząc nudle.  
Nudle poukładać na mięsie w niedużych odstępach. Ważne, by mięso było do połowy zanurzone w sosie (nie mniej, nie więcej) – jeżeli jest inaczej, to albo trzeba odparować nadmiar, by kluski się nie zatopiły, tylko gotowały na parze, lub podlać, by całość się nie przypaliła. 
Danie przykryć i gotować około 30 minut. Można je wstawić do piekarnika i tam dusić pod przykryciem – wtedy mamy pewność, że nic nam nie przywrze. 
Podawać gorące.
Smacznego!


nudle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *