Karkówka w pomidorach to przepis, który zachwyca prostotą – mięso doprawiamy, układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z pomidorami i cebulą, a całość zapiekamy w keczupie. Nie potrzeba tutaj żadnych zdolności kulinarnych – samo przygotowanie zajmie nam chwilkę.
A oprócz tego, że przepis jest banalnie prosty, jest też naprawdę wart spróbowania ze względu na smak. Pieczone mięso jest delikatne, wprost rozpadające się pod naporem widelca a do tego aromatyczne. Tak przygotowana karkówka wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu czy pieczonych ziemniaków.
Karkówka w pomidorach
Karkówka w pomidorach – składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 5 pomidorów malinowych
- 5 średniej wielkości cebul
- 800 ml ulubionego keczupu (używam domowego keczupu z cukinii – zobacz tutaj)
- pół szklanki wody do keczupu
- gruboziarnista przyprawa do karkówki – 2 łyżki
- oliwa.
Karkówka w pomidorach – wykonanie:
- Karkówkę naszykować dzień wcześniej. Pokroić ją w plastry, oprószyć przyprawą i skropić oliwą. Schować do lodówki.
- Pomidory oraz cebule oczyścić i pokroić w plastry. Keczup połączyć z wodą.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę karkówki, przykryć ją połową pomidorów malinowych oraz cebuli. Wyłożyć pozostałe mięso i ponownie przykryć pomidorami oraz cebulą. Całość polać keczupem.
- Karkówkę w keczupie wstawić do piekarnika na 100 minut (temperatura 180 stopni). Danie pieczemy pod przykryciem.
Smacznego!
Zobacz także:
CORONA
11 września, 2020 @ 10:14 pm
Lubię takie proste do przygotowania dania. Przy trójce dzieci i obowiązkach domowych to zdecydowanie zaleta. Niedawno wypróbowałam przepis. Karkówkę podałam z ryżem. Całej mojej rodzinie bardzo smakowała. Karkówka wyszła bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Na pewno częściej będę przygotowywać obiad w takiej wersji 🙂
Karina
7 października, 2020 @ 7:17 pm
Prezentuje się bardzo smacznie, chętnie spróbuję tej karkówki.
Commplace
11 października, 2020 @ 9:25 am
Uwielbiam ten przepis przede wszystkim za jego prostotę. to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Mój mąż bardzo lubi karkówkę w takim wydaniu. Ja zawsze podaję ją z ryżem. Bardzo wyrazisty smak, soczyste mięso. Nie wymaga wielu składników. Czego chcieć więcej, idealna propozycja na obiad 🙂