Skip to content

Karkówka w pomidorach

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Karkówka w pomidorach to przepis, który zachwyca prostotą – mięso doprawiamy, układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie z pomidorami i cebulą, a całość zapiekamy w keczupie. Nie potrzeba tutaj żadnych zdolności kulinarnych – samo przygotowanie zajmie nam chwilkę.

A oprócz tego, że przepis jest banalnie prosty, jest też naprawdę wart spróbowania ze względu na smak. Pieczone mięso jest delikatne, wprost rozpadające się pod naporem widelca a do tego aromatyczne. Tak przygotowana karkówka wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu czy pieczonych ziemniaków.

karkówka w pomidorach

Karkówka w pomidorach


Karkówka w pomidorach – składniki:

  •  1,5 kg karkówki
  • 5 pomidorów malinowych
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 800 ml ulubionego keczupu (używam domowego keczupu z cukinii – zobacz tutaj)
  • pół szklanki wody do keczupu
  • gruboziarnista przyprawa do karkówki – 2 łyżki
  • oliwa.

 

Karkówka w pomidorach – wykonanie:

  1.  Karkówkę naszykować dzień wcześniej. Pokroić ją w plastry, oprószyć przyprawą i skropić oliwą. Schować do lodówki.
  2. Pomidory oraz cebule oczyścić i pokroić w plastry. Keczup połączyć z wodą.
  3. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dno wyłożyć połowę karkówki, przykryć ją połową pomidorów malinowych oraz cebuli. Wyłożyć pozostałe mięso i ponownie przykryć pomidorami oraz cebulą. Całość polać keczupem.
  4. Karkówkę w keczupie wstawić do piekarnika na 100 minut (temperatura 180 stopni). Danie pieczemy pod przykryciem.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Karkówka przekładana

Karkówka przekładana

Karkówka w kapuście kiszonej

Szarpana wołowina

Kebab drobiowy do ścinania

Stroganow z kurczaka

 

karkówka w pomidorach

3 komentarze

  1. CORONA
    11 września, 2020 @ 10:14 pm

    Lubię takie proste do przygotowania dania. Przy trójce dzieci i obowiązkach domowych to zdecydowanie zaleta. Niedawno wypróbowałam przepis. Karkówkę podałam z ryżem. Całej mojej rodzinie bardzo smakowała. Karkówka wyszła bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Na pewno częściej będę przygotowywać obiad w takiej wersji 🙂

    Reply

  2. Karina
    7 października, 2020 @ 7:17 pm

    Prezentuje się bardzo smacznie, chętnie spróbuję tej karkówki.

    Reply

  3. Commplace
    11 października, 2020 @ 9:25 am

    Uwielbiam ten przepis przede wszystkim za jego prostotę. to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Mój mąż bardzo lubi karkówkę w takim wydaniu. Ja zawsze podaję ją z ryżem. Bardzo wyrazisty smak, soczyste mięso. Nie wymaga wielu składników. Czego chcieć więcej, idealna propozycja na obiad 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *