Grzyby po diabelsku, czyli pyszna sałatka z leśnymi grzybami, cebulą, pomidorami i ostrymi przyprawami. Idealna do tego, by ją zawekować, a następnie zimą wyjąć i zjeść ze smakiem. Mamy tutaj sporo ostrej papryki, trochę chili i pieprzu, ale oprócz tego całość jest słodko-kwaśna.
Te grzyby to przepyszny sposób na wykorzystanie niedużych kapeluszy. Oprócz grzybków w occie powinny stać obowiązkowo w naszej spiżarni. Są przepyszne!
Grzyby po diabelsku
Grzyby po diabelsku – składniki na 6-7 słoiczków średniej wielkości.
- durszlak ugotowanych grzybów leśnych
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 x 200g
- 5 cebul
- 2 liście laurowe
- 10 kulek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka pieprzu
- pół płaskiej łyżeczki chili
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru.
Grzyby po diabelsku – wykonanie:
- Grzyby umyć i gotować 20 minut w posolonej wodzie. Najlepiej nadadzą tutaj się małe kapelusze. Większe natomiast pokroić w paski. Nie podaję wagi początkowej grzybów, by nie wprowadzać nikogo w błąd (mokre grzyby ważą więcej). Ważne, by po ugotowaniu był durszlak. Grzyby po ugotowaniu odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać część z oleju. Włożyć na patelnię cebulę, posolić ją i zeszklić. Następnie dodać czosnek pokrojony w paseczki i minutę podsmażyć (nie dłużej – czosnek po zarumienieniu staje się gorzki, a tego chcemy uniknąć).
- Do cebuli dołożyć grzyby i razem podsmażyć. Spróbować czy są wyczuwalnie słone. W razie potrzeby dosolić. Później już nie będziemy dodawać soli.
- Przygotować zalewę: do rondla wlać pozostały olej, ocet, wodę, włożyć koncentrat, cukier. Wsypać wszystkie przyprawy, czyli: 2 liście laurowe (pokruszone), pieprz, paprykę, kulki pieprzu i ziela angielskiego.
- Do grzybów dodać zalewę i zagotować.
- Gorące grzyby po diabelsku nakładać do wyparzonych słoików i szybko zakręcać. Postawić do góry dnem. Dla pewności grzybki można pasteryzować przez 10 minut.
Smacznego!
Może zainteresują Cię także:
Grzyby w occie – przepis mojej babci
DOMINIKA
17 września, 2020 @ 6:46 am
Czy można grzyby zamienić na pieczarki
Katarzyna Rzepecka
17 września, 2020 @ 12:32 pm
tak, mozna
Sandra
8 października, 2020 @ 3:18 pm
Po jakim czasie można je już próbować?
Katarzyna Rzepecka
8 października, 2020 @ 9:31 pm
Nie musze leżakować 🙂
Sandra
8 października, 2020 @ 10:41 pm
Jak długo muszą leżakować?
Anka
27 października, 2020 @ 8:49 am
Takie grzybki na ostro zjadłabym 🙂
Alina
4 sierpnia, 2021 @ 2:59 pm
Czy można nie dodawać cukru ?
Katarzyna Rzepecka
9 sierpnia, 2021 @ 7:38 pm
Cukier jest tutaj jako konserwant :)Raczej bym nie pomijała.