Buraki z kapustą to pyszna buraczana sałatka na zimę do słoików. Tarte buraczki zostają w tym przepisie wzbogacone dodatkiem białej kapusty. Całość jest bardziej chrupka niż tradycyjne buraki na zimę, jest także bardziej wyrazista. Polecam, jeżeli robicie przetwory.
Każdego lata przygotowuję spory zapas słoiczków takich buraczków z kapustą i zawsze kończą się przed wiosną. Niech to będzie dla Was najlepszą rekomendacją!
Buraki z kapustą
Buraki z kapustą – składniki:
- 2 kg białej kapusty
- 2 kg buraków
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki soli.
Buraki z kapustą – wykonanie:
- Buraki ugotować. W zależności od wielkości buraków gotujemy je do miękkości. Małe 1 godzinę, średnie 1,5 godziny, duże 2 godziny. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia.
- Gdy buraki są już chłodne, obrać je i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kapustę poszatkować. Buraki i kapustę połączyć, zaspać solą i odstawić na 3 godziny.
- Wodę, ocet i cukier zagotować. Zalać buraki z kapustą, połączyć całość i ponownie odstawić na 2 godziny.
- Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoiczków i pasteryzować 20 minut.
Smacznego!
Zobacz przepisy na inne zimowe sałatki:
Julka
8 października, 2020 @ 12:47 pm
Jak dla mnie to nowość, chętnie spróbuję,
rysiaa
8 października, 2020 @ 1:29 pm
a co z kapusta ? w ktorym momencie dodaC
Jasia
8 października, 2020 @ 8:40 pm
A co z kapustą?
Katarzyna Rzepecka
8 października, 2020 @ 9:32 pm
Jest w opisie informacja na temat kapusty 🙂