Zupa grzybowa – lubisz?
Ja uwielbiam. A robię ją w taki sposób, że dodaję do podsmażonych grzybków jarzyny takie jak: marchew i ziemniaki oraz cebulę, a także śmietanę kremówkę, by podkreślić zupę jej delikatnym smakiem. Całość blenduję. Można też zostawić z kawałkami.
Recepturę, którą podaję niżej, można wykorzystać do różnych gatunków grzybów. Nie tylko do tych leśnych np. borowików czy mieszanych, ale także do pieczarek.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa – składniki:
- 400 g świeżych grzybów
- 1 cebula biała
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchew lub dwie mniejsze
- łyżeczka czosnku w proszku
- sól i pieprz
- 100 ml śmietany kremówki plus troszkę do przybrania
- 3 szklanki bulionu
- pietruszka lub lubczyk do przybrania
- masło do podsmażenia.
Zupa grzybowa – wykonanie:
Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Kilka zostawić, przydadzą się do ozdobienia zupy.
Jarzyny obrać i pokroić w kostkę.
W dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dokładać kolejno pokrojoną cebulę, a gdy się zaszkli dorzucić pozostałe warzywa. Dołożyć czosnek. Chwilę podsmażać i zalać zupę gorącym bulionem. Gotować do miękkości. Wyłączyć, dolać kremówkę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić zupę solą czy pieprzem.
Zblendować na krem lub pozostawić z całymi kawałkami.
Ja preferuje zupę krem, ponieważ można ją pięknie ozdobić.
Na odrobinie tłuszczu zarumienić pokrojone w paseczki grzyby. Doprawić pieprzem oraz solą.
Zupę nalewać do kokilek, podawać przybraną grzybkami, odrobiną śmietanki oraz zieloną natką.
Smacznego!
Ania
24 października, 2019 @ 12:52 pm
Wygląda zjawiskowo. Muszę zrobić dzisiaj na obiad 🙂