Skip to content

Zupa grzybowa

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa grzybowa – lubisz?

Ja uwielbiam. A robię ją w taki sposób, że dodaję do podsmażonych grzybków jarzyny takie jak: marchew i ziemniaki oraz cebulę, a także śmietanę kremówkę, by podkreślić zupę jej delikatnym smakiem. Całość blenduję. Można też zostawić  z kawałkami.

Recepturę, którą podaję niżej, można wykorzystać do różnych gatunków grzybów. Nie tylko do tych leśnych np. borowików czy mieszanych, ale także do pieczarek.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa – składniki:

  • 400 g świeżych grzybów
  • 1 cebula biała
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchew lub dwie mniejsze
  • łyżeczka czosnku w proszku
  •  sól i pieprz
  • 100 ml śmietany kremówki plus troszkę do przybrania
  • 3 szklanki bulionu
  • pietruszka lub lubczyk do przybrania
  • masło do podsmażenia.

Zupa grzybowa – wykonanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Kilka zostawić, przydadzą się do ozdobienia zupy.

Jarzyny obrać i pokroić w kostkę.

W dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dokładać kolejno pokrojoną cebulę, a gdy się zaszkli dorzucić pozostałe warzywa. Dołożyć czosnek. Chwilę podsmażać i zalać zupę gorącym bulionem. Gotować do miękkości. Wyłączyć, dolać kremówkę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić zupę solą czy pieprzem.

Zblendować na krem lub pozostawić z całymi kawałkami.

Ja preferuje zupę krem, ponieważ można ją pięknie ozdobić.

Na odrobinie tłuszczu zarumienić pokrojone w paseczki grzyby. Doprawić pieprzem oraz solą.

Zupę nalewać do kokilek, podawać przybraną grzybkami, odrobiną śmietanki oraz zieloną natką.

Smacznego!

zupa krem grzybowa

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Ania
    24 października, 2019 @ 12:52 pm

    Wygląda zjawiskowo. Muszę zrobić dzisiaj na obiad 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.