Skip to content

Zupa grzybowa

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa grzybowa – lubisz?

Ja uwielbiam. A robi? j? w taki spos?b, ?e dodaj? do podsma?onych grzybk?w jarzyny takie jak: marchew i ziemniaki oraz cebul?, a tak?e ?mietan? krem?wk?, by podkre?li? zup? jej delikatnym smakiem. Ca?o?? blenduj?. Mo?na te? zostawi?  z kawa?kami.

Receptur?, kt?r? podaj? ni?ej, mo?na wykorzysta? do r??nych gatunk?w grzyb?w. Nie tylko do tych le?nych np. borowik?w czy mieszanych, ale tak?e do pieczarek.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa – sk?adniki:

  • 400 g ?wie?ych grzyb?w
  • 1 cebula bia?a
  • 2 ziemniaki
  • 1 du?a marchew lub dwie mniejsze
  • ?y?eczka czosnku w proszku
  •  s?l i pieprz
  • 100 ml ?mietany krem?wki plus troszk? do przybrania
  • 3 szklanki bulionu
  • pietruszka lub lubczyk do przybrania
  • mas?o do podsma?enia.

Zupa grzybowa – wykonanie:

Grzyby oczy?ci? i pokroi? w kostk?. Kilka zostawi?, przydadz? si? do ozdobienia zupy.

Jarzyny obra? i pokroi? w kostk?.

W du?ej patelni rozgrza? mas?o. Wrzuci? na nie oczyszczone i pokrojone w kostk? grzyby. Dok?ada? kolejno pokrojon? cebul?, a gdy si? zaszkli dorzuci? pozosta?e warzywa. Do?o?y? czosnek. Chwil? podsma?a? i zala? zup? gor?cym bulionem. Gotowa? do mi?kko?ci. Wy??czy?, dola? krem?wk? i wymiesza?. W razie potrzeby doprawi? zup? sol? czy pieprzem.

Zblendowa? na krem lub pozostawi? z ca?ymi kawa?kami.

Ja preferuje zup? krem, poniewa? mo?na j? pi?knie ozdobi?.

Na odrobinie t?uszczu zarumieni? pokrojone w paseczki grzyby. Doprawi? pieprzem oraz sol?.

Zup? nalewa? do kokilek, podawa? przybran? grzybkami, odrobin? ?mietanki oraz zielon? natk?.

Smacznego!

zupa krem grzybowa

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Ania
    24 października, 2019 @ 12:52 pm

    Wygl?da zjawiskowo. Musz? zrobi? dzisiaj na obiad 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *