Skip to content

Aglio e olio – błyskawiczne spaghetti w 10 minut.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Aglio e olio – jeden z najprostszych włoskich przepisów na spaghetti, ale też dość popularny, dzięki nie tylko prostocie i szybkości wykonania, ale i pysznemu, wyrazistemu smaku.

Tradycyjnie aglio e olio składa się z czosnku i oliwy. Często dodaje się do sosu ostre papryczki, natkę pietruszki, czasem kurczaka czy tarty ser, czyli składniki, które są błyskawiczne w obróbce. Ja dołożyłam słodką paprykę, gdyż zalegała mi  lodówce, a tutaj świetnie pasuje. Sos przygotowujemy w czasie, w którym gotujemy makaron.

Ważne jest, by makaron nie był rozgotowany.  Aglio e olio najlepiej smakuje ze spaghetti ugotowanym na al dente, czyli takim, który stawia delikatny opór zębom.

Spaghetti aglio e olio – składniki:

  •  pół opakowania makaronu spaghetti
  •  1 ostra papryczka chili
  • 1 czerwona słodka papryka
  • pół szklanki oliwy
  • dwie posiekane gałązki natki pietruszki
  •  3 ząbki czosnku
  • odrobina parmezanu do posypania
  • sól i pieprz.

Spaghetti aglio e olio – przygotowanie:

Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli. Odcedzić.

Podczas gotowania przygotować sos z oliwy. Na patelnię wlać oliwę, dołożyć do niej posiekany drobno czosnek, papryczkę i paprykę. Podsmażać chwilę, aby zmiękły ale trzeba uważać, aby się nie przypaliły, inaczej czosnek będzie gorzki. Dołożyć natkę pietruszki.

Makaron połączyć z sosem, posypać parmezanem i podawać.

Smacznego!

aglio e olio

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *