Aglio e olio – jeden z najprostszych włoskich przepisów na spaghetti, ale też dość popularny, dzięki nie tylko prostocie i szybkości wykonania, ale i pysznemu, wyrazistemu smaku.
Tradycyjnie aglio e olio składa się z czosnku i oliwy. Często dodaje się do sosu ostre papryczki, natkę pietruszki, czasem kurczaka czy tarty ser, czyli składniki, które są błyskawiczne w obróbce. Ja dołożyłam słodką paprykę, gdyż zalegała mi lodówce, a tutaj świetnie pasuje. Sos przygotowujemy w czasie, w którym gotujemy makaron.
Ważne jest, by makaron nie był rozgotowany. Aglio e olio najlepiej smakuje ze spaghetti ugotowanym na al dente, czyli takim, który stawia delikatny opór zębom.
Spaghetti aglio e olio – składniki:
- pół opakowania makaronu spaghetti
- 1 ostra papryczka chili
- 1 czerwona słodka papryka
- pół szklanki oliwy
- dwie posiekane gałązki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- odrobina parmezanu do posypania
- sól i pieprz.
Spaghetti aglio e olio – przygotowanie:
Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli. Odcedzić.
Podczas gotowania przygotować sos z oliwy. Na patelnię wlać oliwę, dołożyć do niej posiekany drobno czosnek, papryczkę i paprykę. Podsmażać chwilę, aby zmiękły ale trzeba uważać, aby się nie przypaliły, inaczej czosnek będzie gorzki. Dołożyć natkę pietruszki.
Makaron połączyć z sosem, posypać parmezanem i podawać.
Smacznego!