Pałki kurczaka w boczku pieczone. Bardzo fajna, prosta alternatywa dla zwyczajnych podudzi.
Mięso, które marynowało się w wyrazistej marynacie ze słodkiej miodowej musztardy, zawinięte w paski wędzonego boczku, pomimo pieczenia pozostaje soczyste i aromatyczne, a skórka jest lekko chrupiąca.
Bardzo prosty przepis, który zadowoli wiele podniebień.
Pałki kurczaka w boczku – składniki:
- 5 pałek z kurczaka
- 10 cieniutkich plastrów boczku
- na marynatę: dwie łyżki musztardy miodowej, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki oleju, 2 ząbki czosnku rozdrobnione, szczypta chili.
Pałki kurczaka w boczku – wykonanie:
Z pałek zdjąć skórę i odciąć kostki. Wypłukać i osuszyć.
Składniki na marynatę połączyć i zalać nią dokładnie mięso kurczaka. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso zawijać w boczek – po dwa plastry na sztukę.
W naczyniu posmarowanym olejem układać pałki. Piec 55 minut w temperaturze 175 stopni. Pierwsze pół godziny pieczemy pod folią, następnie folię zdejmujemy.
Danie jest dobre na niemal każdą okazję.
Smacznego!
Maartollinka
3 listopada, 2019 @ 7:58 pm
Hej 🙂 dzisiaj zrobiłam pałki w boczku 😋 na pewno jeszcze nie raz wrócę do nich. Wcześniej robiłam filety z piersi kurczaka zawijane boczkiem,ale te są bardzo soczyste. Dziękuję za ten przepis 🙂
Pozdrawiam Maartollinka