Skip to content

Pałki kurczaka w boczku pieczone

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pałki kurczaka w boczku pieczone. Bardzo fajna, prosta alternatywa dla zwyczajnych podudzi.

Mięso, które marynowało się w wyrazistej marynacie ze słodkiej miodowej musztardy, zawinięte w paski wędzonego boczku, pomimo pieczenia pozostaje soczyste i aromatyczne, a skórka jest lekko chrupiąca.

Bardzo prosty przepis, który zadowoli wiele podniebień.

pałki kurczaka w boczku

Pałki kurczaka w boczku – składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 10 cieniutkich plastrów boczku
  • na marynatę: dwie łyżki musztardy miodowej, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki oleju, 2 ząbki czosnku rozdrobnione, szczypta chili.

Pałki kurczaka w boczku – wykonanie:

Z pałek zdjąć skórę i odciąć kostki. Wypłukać i osuszyć.

Składniki na marynatę połączyć i zalać nią dokładnie mięso kurczaka. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane mięso zawijać w boczek – po dwa plastry na sztukę.

W naczyniu posmarowanym olejem układać pałki. Piec 55 minut w temperaturze 175 stopni. Pierwsze pół godziny pieczemy pod folią, następnie folię zdejmujemy.

 

Danie jest dobre na niemal każdą okazję.

Smacznego!

pałki kurczaka w boczku

 

 

1 Comment

  1. Maartollinka
    3 listopada, 2019 @ 7:58 pm

    Hej ? dzisiaj zrobiłam pałki w boczku ? na pewno jeszcze nie raz wrócę do nich. Wcześniej robiłam filety z piersi kurczaka zawijane boczkiem,ale te są bardzo soczyste. Dziękuję za ten przepis ?
    Pozdrawiam Maartollinka

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *