Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Pyszna rolada, którą robi się z niewielu składników, a prezentuje się rewelacyjnie. Najsmaczniejsza oczywiście na zimno, gdy przez noc poleży w lodówce, a smaki uspokoją się i przejdą sobą. Jest zbita, świetnie się kroi i przechowuje. Taka rolada jest często stawiana w restauracjach na zimnej płycie, idealnie sprawdza się na wiele okazji. Z sosem czosnkowym robi furorę.
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – składniki:
Ciasto na roladę:
- 400 g sera gouda
- pół szklanki majonezu
- 4 jajka
- olej do posmarowania blaszki i papier do pieczenia
Składniki na farsz:
- 600 g pieczarek
- mała biała cebula
- tłuszcz do podsmażenia
- duża podwójna pierś z kurczaka (około 700 g)
- słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól jako przyprawy.
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka roztrzepać porządnie w naczyniu, dołożyć majonez i wymieszać na jednolitą masę. Dołożyć ser i połączyć.
Na blaszce piekarnikowej (tej standardowej dużej wsuwanej) za pomocą pędzelka rozprowadzić odrobinę oleju. Na olej przykleić papier do pieczenia. Na papier rozłożyć równo ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić ciasto na 20 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie podszykować sobie farsz.
Filety rozłożyć, rozciąć tak, aby płaty były maksymalnie wielkie i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Oprószyć delikatnie solą i innymi przyprawami.
Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażać na patelni, aż zmiękną i stracą na objętości. Solimy je na końcu, aby pieczarki nie puściły soków. Jeżeli puściły, trzeba odsączyć.
Z chodnego ciasta serowego zdjąć papier i odłożyć go na blaszkę. Tę mniej spieczoną stronę ciasta kładziemy do spodu na papierze, a tę bardziej do wewnątrz. Na cieście wzdłuż układać najpierw kurczaka, a następnie rozsmarować na nim pieczarki. Zostawić po 3 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Roladę zwijamy ciasno i tak przygotowaną wkładamy do pieca.
Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Pierwszą połowę czasu pieczemy roladę zawiniętą papier – można zawinąć w część papieru, na którym rolada leży. Następnie odkrywamy, by się zarumieniła.
Upieczoną roladę zostawiamy do ostygnięcia.
Taka rolada serowa jest naprawdę warta spróbowania.
iza
6 listopada, 2019 @ 9:08 pm
przepysznie wygląda ta rolada