Skip to content

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Pyszna rolada, którą robi się z niewielu składników, a prezentuje się rewelacyjnie. Najsmaczniejsza oczywiście na zimno, gdy przez noc poleży w lodówce, a smaki uspokoją się i przejdą sobą. Jest zbita, świetnie się kroi i przechowuje. Taka rolada jest często stawiana w restauracjach na zimnej płycie, idealnie sprawdza się na wiele okazji. Z sosem czosnkowym robi furorę.

rolada serowa

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – składniki:

Ciasto na roladę:

  •  400 g sera gouda
  •  pół szklanki majonezu
  •  4 jajka
  •  olej do posmarowania blaszki i papier do pieczenia

Składniki na farsz:

  •  600 g pieczarek
  •  mała biała cebula
  •  tłuszcz do podsmażenia
  • duża podwójna pierś z kurczaka (około 700 g)
  • słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól jako przyprawy.

 

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – wykonanie:

Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka roztrzepać porządnie w naczyniu, dołożyć majonez i wymieszać na jednolitą masę. Dołożyć ser i połączyć.

Na blaszce piekarnikowej (tej standardowej dużej wsuwanej) za pomocą pędzelka rozprowadzić odrobinę oleju. Na olej przykleić papier do pieczenia. Na papier rozłożyć równo ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić ciasto na 20 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie podszykować sobie farsz.

Filety rozłożyć, rozciąć tak, aby płaty były maksymalnie wielkie i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Oprószyć delikatnie solą i innymi przyprawami.

Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażać na patelni, aż zmiękną i stracą na objętości. Solimy je na końcu, aby pieczarki nie puściły soków. Jeżeli puściły, trzeba odsączyć.

Z chodnego ciasta serowego zdjąć papier i odłożyć go na blaszkę. Tę mniej spieczoną stronę ciasta kładziemy do spodu na papierze, a tę bardziej do wewnątrz. Na cieście wzdłuż układać najpierw kurczaka, a następnie rozsmarować na nim pieczarki. Zostawić po 3 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Roladę zwijamy ciasno i tak przygotowaną wkładamy do pieca.

Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Pierwszą połowę czasu pieczemy roladę zawiniętą  papier – można zawinąć w część papieru, na którym rolada leży.  Następnie odkrywamy, by się zarumieniła.

Upieczoną roladę zostawiamy do ostygnięcia.

 

Taka rolada serowa jest naprawdę warta spróbowania.

 

rolada serowa

1 Comment

  1. iza
    6 listopada, 2019 @ 9:08 pm

    przepysznie wygląda ta rolada

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.