Skip to content

Sos camembert z grzybami i tagliatelle.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Już końcówka sezonu. Grzyby się kończą. Zamrażarki pełne a do lasu chodzimy z ciekawości czy jeszcze coś jest. Z przepisów, które w tym roku wypróbowałam, na szczególną uwagę zasługuje ten przepis na grzyby w sosie camembert. To taki sos, który będzie pyszny także samodzielnie, lub uzupełniony w inne gatunki grzybów (np. kurki!) czy mięso drobiowe. Jest delikatny, kremowy i szybko się robi. Z makaronem tworzy bardzo spójny obiad.

sos camembert

Sos camembert z grzybami i tagliatelle.


Sos camembert z grzybami i tagliatelle – składniki:

  • 400 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 krążki sera camembert – 240 g
  • śmietana kremówka 30 lub 36% 200 ml
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  •  łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sos camembert z grzybami i tagliatelle – wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło. Na masło wrzucić małe kapelusze leśnych grzybów (oczyszczone i wypłukane), posolić i smażyć około 20 minut.

W tym czasie obrać ser z pleśni. Pleśń musi zostać usunięta – nie rozpuści się w sosie. Camembert pokroić na drobną kostkę.

Makaron ugotować z dodatkiem soli.

Do miękkich grzybów wlać mleko oraz śmietankę. Dołożyć płaską łyżeczkę tymianku. Zagotować.  Dołożyć ser i mieszać, aby sos zrobił się gładki, a ser całkowicie się rozpuścił. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany sos camembert podawać z makaronem tagliatelle.

Smacznego.

sos camembert

 

 

1 Comment

  1. Wędliny z Dębiny
    20 listopada, 2019 @ 9:58 am

    To musi smakować naprawdę dobrze 🙂 Myślę, że nie każdy mógłby się przekonać, ale ci, którzy by się jednak przekonali, na pewno nie żałowaliby niczego 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.