Już końcówka sezonu. Grzyby się kończą. Zamrażarki pełne a do lasu chodzimy z ciekawości czy jeszcze coś jest. Z przepisów, które w tym roku wypróbowałam, na szczególną uwagę zasługuje ten przepis na grzyby w sosie camembert. To taki sos, który będzie pyszny także samodzielnie, lub uzupełniony w inne gatunki grzybów (np. kurki!) czy mięso drobiowe. Jest delikatny, kremowy i szybko się robi. Z makaronem tworzy bardzo spójny obiad.
Sos camembert z grzybami i tagliatelle.
Sos camembert z grzybami i tagliatelle – składniki:
- 400 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 2 krążki sera camembert – 240 g
- śmietana kremówka 30 lub 36% 200 ml
- sól, pieprz, suszony tymianek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sos camembert z grzybami i tagliatelle – wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło. Na masło wrzucić małe kapelusze leśnych grzybów (oczyszczone i wypłukane), posolić i smażyć około 20 minut.
W tym czasie obrać ser z pleśni. Pleśń musi zostać usunięta – nie rozpuści się w sosie. Camembert pokroić na drobną kostkę.
Makaron ugotować z dodatkiem soli.
Do miękkich grzybów wlać mleko oraz śmietankę. Dołożyć płaską łyżeczkę tymianku. Zagotować. Dołożyć ser i mieszać, aby sos zrobił się gładki, a ser całkowicie się rozpuścił. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowany sos camembert podawać z makaronem tagliatelle.
Smacznego.
Wędliny z Dębiny
20 listopada, 2019 @ 9:58 am
To musi smakować naprawdę dobrze 🙂 Myślę, że nie każdy mógłby się przekonać, ale ci, którzy by się jednak przekonali, na pewno nie żałowaliby niczego 🙂