Strogonow. Rosyjskie danie popularne w Polsce tak, że nie trzeba go nawet przedstawiać. Pyszny i wyrazisty gulasz z polędwicy wołowej oraz kilku klasycznych dodatków jak pieczarki czy cebula. Rozgrzewający, sycący i szybszy w przygotowaniu od wołowiny po burgundzku, którą osobiście uwielbiam za bardzo.
Ten przepis podaję tak, aby strogonow wyszedł gęsty, jak przystało na prawdziwego Boeuf Strogonow. W żadnym wypadku nie powinien być wodnisty jak zupa, a taki często niestety spotykamy na weselach. W tym daniu chodzi o to, aby mięso było w sosie.
Zachęcam do spróbowania. Jest pysznie i tak, jak powinno być!
Strogonow
Strogonow – składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej (lub np. karkówki albo schabu wieprzowego)
- masło do podsmażania
- mąka pszenna do otoczenia mięsa
- 500 g malutkich pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 szklanki bulionu
- mały słoiczek ogórków konerwowych
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, liść laurowy
- 2 kopiaste łyżki śmietany ukwaszanej 18%
- szklanka wody
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy sarepskiej.
Strogonow – wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki i otoczyć je w mące. Paprykę umyć, wyjąć nasiona i pokroić w kotkę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w plasterki. Pieczarki umyć i pokroić na kilka plasterków.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Wyjąć je na talerz, a na tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki. Posolić lekko i podsmażyć, aby zmiękły. Dołożyć podsmażone mięso, paprykę i razem chwilę podsmażać. Dolać gorący bulion i wino, dołożyć liść laurowy i przyprawy. Gotować aż składniki będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę gorącej wody.
Dodać korniszony pokrojone w drobniutką kostkę.
W szklance wody rozprowadzić śmietanę, dołożyć kilka łyżek gorącego wywaru i zahartować śmietanę. Przelać do garnka i wymieszać.
Na koniec dołożyć łyżkę koncentratu i musztardy. Doprawić jeszcze wg potrzeby solą czy pieprzem.
Smacznego!
Inspiracje Modowe
17 stycznia, 2020 @ 9:51 am
Zdecydowanie uwielbiam strogonowa 🙂 To mój ulubiony sposób na przygotowanie wołowinki. Chyba przygotuję na weekend 🙂