Skip to content

Strogonow

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Strogonow. Rosyjskie danie popularne w Polsce tak, że nie trzeba go nawet przedstawiać. Pyszny i wyrazisty gulasz z polędwicy wołowej oraz kilku klasycznych dodatków jak pieczarki czy cebula. Rozgrzewający, sycący i szybszy w przygotowaniu od wołowiny po burgundzku, którą osobiście uwielbiam za bardzo.

Ten przepis podaję tak, aby strogonow wyszedł gęsty, jak przystało na prawdziwego Boeuf Strogonow. W żadnym wypadku nie powinien być wodnisty jak zupa, a taki często niestety spotykamy na weselach.  W tym daniu chodzi o to, aby mięso było w sosie.

Zachęcam do spróbowania. Jest pysznie i tak, jak powinno być!

 

Strogonow

Strogonow – składniki:

  •  1 kg polędwicy wołowej (lub np. karkówki albo schabu wieprzowego)
  • masło do podsmażania
  • mąka pszenna do otoczenia mięsa
  • 500 g malutkich pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • mały słoiczek ogórków konerwowych
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, liść laurowy
  • 2 kopiaste łyżki śmietany ukwaszanej 18%
  • szklanka wody
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy sarepskiej.

Strogonow – wykonanie:

Mięso pokroić na kawałki i otoczyć je w mące. Paprykę umyć, wyjąć nasiona i pokroić w kotkę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w plasterki. Pieczarki umyć i pokroić na kilka plasterków.

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Wyjąć je na talerz, a na tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki. Posolić lekko i podsmażyć, aby zmiękły. Dołożyć podsmażone mięso, paprykę i razem chwilę podsmażać. Dolać gorący bulion i wino, dołożyć liść laurowy i przyprawy. Gotować aż składniki będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę gorącej wody.

Dodać korniszony pokrojone w drobniutką kostkę.

W szklance wody rozprowadzić śmietanę, dołożyć kilka łyżek gorącego wywaru i zahartować śmietanę. Przelać do garnka i wymieszać.

Na koniec dołożyć łyżkę koncentratu i musztardy. Doprawić jeszcze wg potrzeby solą czy pieprzem.

 

Smacznego!

 

strogonow

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Inspiracje Modowe
    17 stycznia, 2020 @ 9:51 am

    Zdecydowanie uwielbiam strogonowa 🙂 To mój ulubiony sposób na przygotowanie wołowinki. Chyba przygotuję na weekend 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *