Stroganow z kurczaka to szybsza wersja oryginalnego stroganowa z wołowiny. Wykonanie tego dania w odróżnieniu od wersji tradycyjnej jest znacznie krótsze, ponieważ zajmie nam około 30-40 minut. Kurczak nie potrzebuje tyle czasu na gotowanie co wołowina. Jest to bardzo fajne, jednogarnkowe danie, które zasyci na długo, a przy tym jest bardzo smaczne.
Przy tym przepisie ważne jest, aby całość była przygotowana na bulionie, więc warto sobie zostawić rosół z niedzielnego obiadu jako bazę dania. Jeżeli robicie kostki rosołowe z własnych warzyw, to można z nich także skorzystać.
Ten gulasz doprawiam na ostro, ponieważ stroganow z kurczaka powinien być wyrazisty. Często daję tutaj płatki chili lub świeże papryczki. Całość wychodzi naprawdę przepyszna i nadaje się na obiad, a także imprezy rodzinne.
Stroganow z kurczaka
Stroganow z kurczaka – składniki:
- 500 g dowolnego mięsa z kurczaka bez kości (może być to filet z piersi lub udka itp.)
- 500 g niedużych pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 ogórki kiszone
- szczypta płatków chili
- pieprz i sól
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- tłuszcz do podsmażenia składników
- 1 łyżka mąki pszennej i pół szklanki wody na zaklepkę.
Stroganow z kurczaka – wykonanie:
- Świeże warzywa umyć, obrać, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę, co przyspieszy czas smażenia. Ogórki pokroić w kostkę, nie obierać ich. Kurczaka także rozdrobnić, jednak kawałki można zrobić większe. Pieczarki posiekać na plasterki.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu do smażenia rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego cebulę i kurczaka. Smażyć, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Gdy kurczak się zetnie, dodać paprykę oraz pieczarki. Całość podsmażać 10 do 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Do patelni dolać gorący bulion. Dołożyć koncentrat, sos sojowy, płatki chili oraz ogórki kiszone. Gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Jedną łyżkę mąki pszennej rozrobić w pół szklanki wody i dolewać po troszku do stroganowa, zagęszczając stopniowo gulasz do pożądanej konsystencji.
- Podawać gorące.
Smacznego!
ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY:
zafascynowane
24 kwietnia, 2020 @ 2:09 pm
Uwielbiam 🙂
zafascynowane
26 kwietnia, 2020 @ 5:56 pm
Wygląda pysznie:)
Ewa
25 stycznia, 2021 @ 1:51 pm
Właśnie zrobiłam 😊 smak super. Przepis zostanie ze mną na stałe. Dziękuję 🙂
ink3
18 listopada, 2020 @ 1:02 am
właśnie zrobiłam – pyszny!
SUPER 👍👍👍
28 stycznia, 2021 @ 8:26 pm
Świetny przepis 👍😋. Zrobię w sobotę. Jadę do Sanatorium na 3 tygodnie a moja kochana ” połówka ” coś musi jeść 😂😂 a to danie, myślę doskonale nadaje się do zamrożenia 👍👍👍
SUPER 👍👍👍
28 stycznia, 2021 @ 8:27 pm
Świetny przepis 👍😋. Zrobię w sobotę. Jadę do Sanatorium na 3 tygodnie a moja kochana ” połówka ” coś musi jeść 😂😂 a to danie, myślę doskonale nadaje się do zamrożenia 👍.
kasiek
10 lutego, 2021 @ 7:19 pm
Czy można czymś zastąpić sos sojowy?