Stroganow z kurczaka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Stroganow z kurczaka to szybsza wersja oryginalnego stroganowa z wołowiny. Wykonanie tego dania w odróżnieniu od wersji tradycyjnej jest znacznie krótsze, ponieważ zajmie nam około 30-40 minut. Kurczak nie potrzebuje tyle czasu na gotowanie co wołowina. Jest to bardzo fajne, jednogarnkowe danie, które zasyci na długo, a przy tym jest bardzo smaczne.

Przy tym przepisie ważne jest, aby całość była przygotowana na bulionie, więc warto sobie zostawić rosół z niedzielnego obiadu jako bazę dania. Jeżeli robicie kostki rosołowe z własnych warzyw, to można z nich także skorzystać.

Ten gulasz doprawiam na ostro, ponieważ stroganow z kurczaka powinien być wyrazisty. Często daję tutaj płatki chili lub świeże papryczki. Całość wychodzi naprawdę przepyszna i nadaje się na obiad, a także imprezy rodzinne.

stroganow z kurczaka

Stroganow z kurczaka


Stroganow z kurczaka – składniki:

  •  500 g dowolnego mięsa z kurczaka bez kości (może być to filet z piersi lub udka itp.)
  • 500 g niedużych pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 ogórki kiszone
  • szczypta płatków chili
  • pieprz i sól
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • tłuszcz do podsmażenia składników
  • 1 łyżka mąki pszennej i pół szklanki wody na zaklepkę.

 

Stroganow z kurczaka – wykonanie:

  1.  Świeże warzywa umyć, obrać, oczyścić  i pokroić w dość drobną kostkę, co przyspieszy czas smażenia. Ogórki pokroić w kostkę, nie obierać ich. Kurczaka także rozdrobnić, jednak kawałki można zrobić większe. Pieczarki posiekać na plasterki.
  2.  Na głębokiej patelni lub w rondlu do smażenia rozgrzać tłuszcz. Wrzucić do niego cebulę i kurczaka. Smażyć, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Gdy kurczak się zetnie, dodać paprykę oraz pieczarki. Całość podsmażać 10 do 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Do patelni dolać gorący bulion. Dołożyć koncentrat, sos sojowy, płatki chili oraz ogórki kiszone. Gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Jedną łyżkę mąki pszennej rozrobić w pół szklanki wody i dolewać po troszku do stroganowa, zagęszczając stopniowo gulasz do pożądanej konsystencji.
  5. Podawać gorące.

Smacznego!

 

ZOBACZ PODOBNE PRZEPISY:

Strogonow wołowy

Kurczak curry z ananasem

Chłopski garnek

Wołowina po burgundzku

Bigos z pieczarek

 

stroganow z kurczaka

7 komentarzy

  1. zafascynowane
    24 kwietnia, 2020 @ 2:09 pm

    Uwielbiam 🙂

    Reply

  2. zafascynowane
    26 kwietnia, 2020 @ 5:56 pm

    Wygląda pysznie:)

    Reply

    • Ewa
      25 stycznia, 2021 @ 1:51 pm

      Właśnie zrobiłam 😊 smak super. Przepis zostanie ze mną na stałe. Dziękuję 🙂

      Reply

  3. ink3
    18 listopada, 2020 @ 1:02 am

    właśnie zrobiłam – pyszny!

    Reply

  4. SUPER 👍👍👍
    28 stycznia, 2021 @ 8:26 pm

    Świetny przepis 👍😋. Zrobię w sobotę. Jadę do Sanatorium na 3 tygodnie a moja kochana ” połówka ” coś musi jeść 😂😂 a to danie, myślę doskonale nadaje się do zamrożenia 👍👍👍

    Reply

  5. SUPER 👍👍👍
    28 stycznia, 2021 @ 8:27 pm

    Świetny przepis 👍😋. Zrobię w sobotę. Jadę do Sanatorium na 3 tygodnie a moja kochana ” połówka ” coś musi jeść 😂😂 a to danie, myślę doskonale nadaje się do zamrożenia 👍.

    Reply

  6. kasiek
    10 lutego, 2021 @ 7:19 pm

    Czy można czymś zastąpić sos sojowy?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *