Skip to content

Babka tulipan

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Babka tulipan to kilkuwarstwowy wypiek, który bardzo ładnie wygląda i pięknie pachnie, a do tego jest wilgotny i po prostu pyszny. Jego warstwy składają się z tego samego ciasta, jednak do każdej dokładamy inny składnik. I tak kolejno u mnie znajdują się: warstwa wiśniowa z kisielem, kakaowa z kakao, waniliowa z proszkiem budyniowym i makowa z makiem; które w konsekwencji tworzą babkę przypominającą w przekroju kwiat tulipana.  Do środka, na czekoladową warstwę można włożyć owoce wiśni.

Babka tulipan sprawdzi się na co dzień, ale też będzie bardzo fajnym domowym wypiekiem na Wielkanoc. Musimy tylko pamiętać o tym, że jest to ciasto ucierane i składniki na nie muszą mieć temperaturę pokojową.

Przy okazji chciałabym Wam życzyć, aby te Wielkanocne Święta były spokojne, a przede wszystkim zdrowe!

babka tulipan

Babka Tulipan

Keksówka około 38 – 40 cm


Babka Tulipan – składniki:

  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka)
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek średniej wielkości
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (wykorzystujemy proszek)
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego (wykorzystujemy proszek)
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • 2 łyżki kakao.

 

Babka Tulipan – wykonanie:

  1.  Miękkie masło ucieramy z cukrami na puch. Następnie dodajemy jedno po drugim żółtka. Gdy są wmiksowane, stopniowo dolewamy olej, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Pamiętamy o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2.  Białka jajek miksujemy na sztywną masę. Następnie za pomocą szpatułki dodajemy ją stopniowo do masy, która teraz jest jeszcze gęsta. Najlepiej zrobić to w trzech lub czterech rzutach. Gdy jedna cześć będzie wmieszana, dopiero dodajemy kolejną.
  3. Ciasto dzielimy na cztery mniej więcej równe części. Do każdej dokładamy jeden z czterech dodatkowych składników, które mają nadać odmienności warstwom. I tak dokładamy do jednej części mak, do kolejnej proszek budyniowy, proszek od kisielu, oraz do ostatniej kakao.  Delikatnie mieszamy do połączenia.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej przygotowane warstwy. Tak naprawdę kolejność nie jest tutaj zobowiązująca, ale ja zawsze zaczynam od czerwonej, następnie kładę brązową, kolejno jasną i na koniec makową warstwę, by jak najbardziej upodobnić wypiek do tulipana. Gdy masy są już wyłożone, bierzemy nóż i nacinamy surowe ciasto wzdłuż środka.
  5. Babkę pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowość najlepiej sprawdzić patyczkiem – musi być suchy. Wierzch tulipana na czas pieczenia okrywamy folią aluminiową, aby się nie spiekł.

Smacznego!

Zobacz też:

 Przepis na rosyjski keks

Babka cytrynowa na żółtkach

Babka zebra

babka tulipan

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *