Skip to content

Rosyjski keks Stolichny z rodzynkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Za czasów Związku Radzieckiego ten keks był niezwykle popularny w Rosji. Dostać go można było w każdym sklepie, a nawet w szkołach. Dzieci oprócz kubka herbaty delektowały się kawałkiem właśnie tego wypieku. Jeżeli zapytasz kogoś z Rosji w średnim wieku, jakie ciasto kojarzy się mu z dzieciństwem, prawdopodobnie powie Ci, że jest to keks stolichny.

Ciasto jest bardzo proste, nieskomplikowane i podobno można je przygotować nawet miesiąc przed spożyciem, ale trzymać w chłodzie zawinięte we folii aluminiowej. Bardzo długo zachowuje świeżość. Myślę, że fajnie jest mieć taki przepis, by móc go przygotować kilka dni przed Wielkanocą, a nie wtedy, kiedy w kuchni jest zdecydowanie za dużo rzeczy do zrobienia 🙂

W Rosji tę babkę najczęściej wypieka się w keksówce, ale popularną jej odmianą są też muffinki. Trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia. Ciasto jest dość zbite, kleiste, dlatego długo się je piecze w dość niskiej temperaturze, by dobrze się wypiekło i nie przypaliło, za to wyrasta naprawdę pyszne! Jak na tak prostą babkę, myślę, że słowo aromatyczna i wilgotna pasuje idealnie.

Nazwę na babkę podałam spolszczoną, taką, jaką czyta się po przekładzie liter rosyjskich na nasze. Spotkać ją można jako “babka według Gost”, albo “Capital”. Rosyjska nazwa to Кекс Столичный. Rozmawiałam z moją Teściową, która jest emerytowaną nauczycielką języka rosyjskiego i zna ten język bardzo dobrze. Powiedziała, że Stolichny oznacza po prostu coś wyśmienitego w ogólnym znaczeniu i stwierdziłyśmy, że zostawię taką nazwę jak w tytule, ponieważ dosłownych tłumaczeń jest kilka, a przepisu w polskim internecie na ten wypiek jeszcze nie było.  Dla chętnych zostawiam te informację, może będziecie chcieli się zagłębić w historię tego pysznego keksu 🙂

Keks Stolichny


Keks Stolichny – składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego 10 g
  • 175 g masła
  • 100 g rodzynek
  • łyżka mąki pszennej do otoczenia rodzynek
  • cukier puder do oprószenia.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę POKOJOWĄ.

 

Keks Stolichny – wykonanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą, zostawić do napęcznienia. Odcedzić i wymieszać z łyżką mąki, aby były nią oblepione.

Mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło utrzeć krótko z cukrem i cukrem waniliowym. Tylko do połączenia składników, około 2-3 minutki. Następnie dodawać stopniowo jajka. Dodać jedno, wkręcać aż masa będzie jednolita i czynność znów powtórzyć przy kolejnych jajkach.

Do masy za pomocą łyżki dodać rodzynki. Delikatnie wmieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę, najlepiej w czterech czy pięciu rzutach i także wmieszać ją za pomocą łyżki, tak by masa się tylko połączyła.

Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przeciąć nożem wzdłuż na środku, sięgając dna, po to, aby babka miała charakterystyczne dla siebie pęknięcie na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec 90-100 minut (piekłam z włączonym termoobiegiem). Ciasto powinno się ładnie zarumienić, a patyczek być suchy. Po upieczeniu uchylić drzwiczki na 10 minut i babkę zahartować, następnie wyjąć z foremki, zdjąć papier i zostawić do wystygnięcia na kratce.

Przechowywać we folii aluminiowej.

Smacznego!

 

1 Comment

  1. agata
    23 kwietnia, 2019 @ 7:51 pm

    Już idzie do piekarnika 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.