Skip to content

Naj?atwiejsza babka cytrynowa na ???tkach.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Moim pierwszym zdj?ciem na Instagramie by?a babka cytrynowa, a dok?adniej – jej zakalec ;-). Tamta babka cytrynowa by?a z zupe?nie innego sk?adu, ale pami?tam, jak bardzo stara?am si?, by wysz?a. Mia?a by? na blogu. W konsekwencji trafi?a tylko na Ig, bo powiedzia?am sobie, ?e to „na szcz??cie”. By?o to r?wno trzy lata temu. Bloga prowadz? pi?ty rok. ?on? jestem prawie 10 lat.
Babka cytrynowa jeszcze nigdy mi nie wysz?a.
Nie to, ?e jako? specjalnie si? zn?ca?am nad ni? przez te wszystkie lata 🙂 Ale by?o kilka pr?b. Zawsze m?wi?am – ten zakalec to przez te cytryny 😉 Mo?e za kwa?ne? Fakt jest taki, ?e nie tylko ja mia?am problem z cytrynow? babk?. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To ju? nieistotne. 
Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do kt?rego nie potrzebujemy ogromnych zdolno?ci kulinarnych. Ten wypiek naprawd? ci??ko zepsu?. Jednak to, ?e jest to naj?atwiejsza babka cytrynowa pod s?o?cem, wcale nie oznacza, ?e jest nijaka. Jest naprawd? pyszna. Niesamowicie pulchna, mi?ciutka i pachn?ca cytrynami. Rozkoszna. 
Ta babka cytrynowa ma w sobie 9 ???tek, bez bia?ek. To gwarant naszego sukcesu. Nie mieszamy bia?ek i ???tek, nie pozwalamy, by mia?o co si? zepsu?, czy si???. Je?eli nie masz co zrobi? z bia?kami, zr?b Babk? zebr? na 9 bia?kach, albo Pijan? Chmurk?. Albo tort bezowy z podw?jnej porcji. 
Podsumowuj?c, je?eli jeszcze nigdy nie wysz?a Ci babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci si? na Wielkanoc, to ten przepis jest w?a?nie dla Ciebie. 
babka cytrynowa bez bia?ek

Naj?atwiejsza babka cytrynowa na ???tkach.
szklanka = 250 ml

Sk?adniki na ciasto (keks?wka 24 cm). 

  • 9 ???tek
  • 1,5 szklanki m?ki pszennej tortowej
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • niepe?na szklanka cukru pudru
  • sk?rka otarta z cytryny
Sk?adniki na lukier:
  • p?? szklanki cukru pudru
  • ?y?ka gor?cej wody 
  • ?y?ka soku z cytryny
Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gor?c? wod?, nast?pnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy. 
Wykonanie:

???tka ucieramy mikserem przez dwie minuty. Dolewamy do nich mleko i ubijamy kolejn? minut? dok?adnie tak samo, jak bit? ?mietan?. Masa si? znacznie spieni, podniesie do g?ry i delikatnie zg?stnieje. Nast?pnie wsypujemy cukier i miksujemy p?? minuty. Do masy dodajemy m?k? z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli po p?? szklanki i ??czymy j? z ???tkami za pomoc? ?y?ki. Na ko?cu dodajemy sk?rk? cytrynow?.  
Ciasto przelewamy do posmarowanej mas?em i om?czonej foremki i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy, by babka cytrynowa si? zahartowa?a. 
Gdy przestygnie, polewamy j? lukrem. 
Smacznego
jak upiec babke cytrynow? bez zakalca

3 komentarze

  1. Milena - One Cellar Door
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Ajj, jak ja uwielbiam cytrynowe babki. Sama ich nigdy nie piekę, no ale smak ten kocham. 😀 U mnie w domu babka cytrynowa jest zawsze na Wielkanoc, więc już jej się nie mogę doczekać. A ten przepis z chęcią wypróbuję już po świętach, bo w domu jest tyle kucharek, że na Wielkanoc ktoś inny ją piecze. 🙂

    Reply

  2. Milena - One Cellar Door
    27 marca, 2018 @ 1:50 pm

    Ajj, jak ja uwielbiam cytrynowe babki. Sama ich nigdy nie piek?, no ale smak ten kocham. 😀 U mnie w domu babka cytrynowa jest zawsze na Wielkanoc, wi?c ju? jej si? nie mog? doczeka?. A ten przepis z ch?ci? wypr?buj? ju? po ?wi?tach, bo w domu jest tyle kucharek, ?e na Wielkanoc kto? inny j? piecze. 🙂

    Reply

  3. Dana
    31 marca, 2021 @ 4:19 pm

    ta babka to zupe?nie bez t?uszczu? ani oleju, ani margaryny?
    zach?ca tytu?, ?e zawsze wychodzi, ale mo?e to jakie? niedopatrzenie?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *