Skip to content

Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Moim pierwszym zdjęciem na Instagramie była babka cytrynowa, a dokładniej – jej zakalec ;-). Tamta babka cytrynowa była z zupełnie innego składu, ale pamiętam, jak bardzo starałam się, by wyszła. Miała być na blogu. W konsekwencji trafiła tylko na Ig, bo powiedziałam sobie, że to “na szczęście”. Było to równo trzy lata temu. Bloga prowadzę piąty rok. Żoną jestem prawie 10 lat.
Babka cytrynowa jeszcze nigdy mi nie wyszła.
Nie to, że jakoś specjalnie się znęcałam nad nią przez te wszystkie lata 🙂 Ale było kilka prób. Zawsze mówiłam – ten zakalec to przez te cytryny 😉 Może za kwaśne? Fakt jest taki, że nie tylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. 
Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko zepsuć. Jednak to, że jest to najłatwiejsza babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest naprawdę pyszna. Niesamowicie pulchna, mięciutka i pachnąca cytrynami. Rozkoszna. 
Ta babka cytrynowa ma w sobie 9 żółtek, bez białek. To gwarant naszego sukcesu. Nie mieszamy białek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę na 9 białkach, albo Pijaną Chmurkę. Albo tort bezowy z podwójnej porcji. 
Podsumowując, jeżeli jeszcze nigdy nie wyszła Ci babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. 
babka cytrynowa bez białek

Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach.
szklanka = 250 ml

Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 

  • 9 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
Składniki na lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżka gorącej wody 
  • łyżka soku z cytryny
Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą, następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy. 
Wykonanie:

Żółtka ucieramy mikserem przez dwie minuty. Dolewamy do nich mleko i ubijamy kolejną minutę dokładnie tak samo, jak bitą śmietanę. Masa się znacznie spieni, podniesie do góry i delikatnie zgęstnieje. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy pół minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli po pół szklanki i łączymy ją z żółtkami za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.  
Ciasto przelewamy do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy, by babka cytrynowa się zahartowała. 
Gdy przestygnie, polewamy ją lukrem. 
Smacznego
jak upiec babke cytrynową bez zakalca

3 komentarze

  1. Milena - One Cellar Door
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Ajj, jak ja uwielbiam cytrynowe babki. Sama ich nigdy nie piekę, no ale smak ten kocham. 😀 U mnie w domu babka cytrynowa jest zawsze na Wielkanoc, więc już jej się nie mogę doczekać. A ten przepis z chęcią wypróbuję już po świętach, bo w domu jest tyle kucharek, że na Wielkanoc ktoś inny ją piecze. 🙂

    Reply

  2. Milena - One Cellar Door
    27 marca, 2018 @ 1:50 pm

    Ajj, jak ja uwielbiam cytrynowe babki. Sama ich nigdy nie piekę, no ale smak ten kocham. 😀 U mnie w domu babka cytrynowa jest zawsze na Wielkanoc, więc już jej się nie mogę doczekać. A ten przepis z chęcią wypróbuję już po świętach, bo w domu jest tyle kucharek, że na Wielkanoc ktoś inny ją piecze. 🙂

    Reply

  3. Dana
    31 marca, 2021 @ 4:19 pm

    ta babka to zupełnie bez tłuszczu? ani oleju, ani margaryny?
    zachęca tytuł, że zawsze wychodzi, ale może to jakieś niedopatrzenie?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *