Pascha Wielkanocna – tradycyjne wielkanocne danie, które przyrządzamy raz do roku. Intensywnie serowa, koniecznie bardzo słodka i z dodatkami, które symbolizują odrodzenie oraz nadejście wiosny. W wielu regionach świata wierzy się, że przygotowanie paschy na Wielkanoc zwiastuje luksus i dobrobyt.
Ja paschę zawszę przygotowuje na lnianej ściereczce, lub gazie umieszczonej w pucharkach. Dzięki temu wychodzą mi nieduże równe porcje, które nakładam na talerzyk. Jeszcze lepiej, jeżeli macie prostokątne foremki – ten kształt sprawdzi się idealnie.
Dzisiejszy przepis jest lekki, wręcz dietetyczny. Obiecałam sobie, że w te święta zrezygnuję z cukru na tyle, jak dalece mogę. Po Bożym Narodzeniu waga mnie zaskoczyła 😉 W składzie nie znajdziecie masła, a zamiast cukru znajduje się słodzik Pecva, dostępny w punktach Naturhouse. Cały przepis jest sprawdzony przez dietetyka Naturhouse. Naturhouse jest największą siecią Centrów Dietetycznych w Polsce. Z pewnością słyszeliście o nich, bo mają ponad 300 punktów w kraju.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej lub umówić na bezpłatną konsultację kliknij tutaj.
Dietetyczna pascha wielkanocna
Składniki:
500 g białego sera
3 żółtka
ziarenka z laski wanilii
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki rodzynek
kilka kropel (wedle uznania) słodziku Pecva
garść rozmrożonych wiśni.
Wykonanie:
Ser mielimy trzy razy. Powinien być jak najdrobniejszy.
Wszystkie składniki oprócz wiśni umieszczamy w misie miksera i chwilę ucieramy, by składniki masy dokładnie się połączyły.
Paschę wykładamy do foremek wyłożonych lnianą ściereczką, lub gazą. Wstawiamy do lodówki na 8-10 godzin (najlepiej na całą noc).
Paschę obracamy do dołu górą, układamy na talerzyku i zdejmujemy tkaninę. Podajemy z rozmrożonymi wiśniami.
Smacznego!