Skip to content

Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sernik tiramisu chodził za mną już bardzo długo. Oj, chyba kilka miesięcy. Ale nie taki na zimno, chociaż i takie ciasta uwielbiam, tylko pieczony. Bo pieczone serniki kocham najbardziej, zwłaszcza te ciężkie, wilgotne, z sera najlepiej sobie zrobionego, a już z pewnością zmielonego w domu. Ten sernik tiramisu to prawdziwa perełka wśród moich przepisów. Jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy.
Bardzo polecam!

 

sernik tiramisu na duzą blachę


Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27×37 cm).
Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem. 


Składniki:

Na spód:

  • 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym)
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g masła (lub kostki do pieczenia)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około 150 g)
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia ciasta
Czekoladę łamiemy i umieszczamy w rondelku. Dodajemy kawę (proszek) i mleko. Podgrzewamy do rozpuszczenia, stale mieszając. Rozpuszczoną zostawiamy, by masa lekko przestygła.
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do powstania jednolitej masy.

Masę wylewamy na blaszkę, a na jej wierzchu układamy biszkopty, wciskając je nieco w masę. Pieczemy około 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmujemy, a gdy przestygnie, nasączamy kawą.

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera zmielonego 3 razy (jeżeli nie masz maszynki, polecam ser z wiaderka “Mój Ulubiony” – jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków)
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 jaj
  • pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów
  • opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej warstwy blachy (około 150 g).
Biały ser miksujemy z cukrem i kremówką, następnie dodajemy do nich stopniowo mascarpone. Do masy wbijamy jajka i łączymy. Na końcu dodajemy proszek budyniowy i także za pomocą miksera wkręcamy go do masy.
Biszkopty nasączamy w kawie.
3/4 masy serowej wylewamy na upieczony wcześniej spód. Wykładamy wierzch nasączonymi kawą biszkoptami i łyżką wykładamy  na ciastka resztę masy serowej.

Sernik tiramisu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( + termoobieg) i pieczemy go przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 100 minut w tak niskiej temperaturze.  Po tym czasie sernik pozostawiamy w piekarniku, przy leciutko uchylonych drzwiczkach na godzinę i dopiero wyjmujemy.Bardzo prawdopodobne jest to, że podczas pieczenia ciasto mocno wyrośnie i pęknie, a przy stygnięciu lekko siądzie. Jest to normalne przy sernikach pieczonych z całych jaj.

Polewa:

  • 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym o wyraźnym alkoholowym smaku np. truflowym)
  • 50 ml śmietany kremówki.
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem śmietany. Gdy sernik tiramisu jest już przestygnięty, polewamy go tak przygotowaną masą. Wstawimy do lodówki.
Smacznego!
 
 



sernik nie na zimno tiramisu

 

sernik z czekoladą i kawą

20 komentarzy

  1. kasia
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Piękny serniczek!
    U nas na pewno tiramisu długo by na chętnych nie czekało…
    🙂

    Reply

  2. kasia
    7 kwietnia, 2018 @ 8:21 am

    Piękny serniczek!
    U nas na pewno tiramisu długo by na chętnych nie czekało…
    🙂

    Reply

  3. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    czy do sera daje się całe jajka,czy może żółtka osobno i ubite białka osobno?

    Reply

  4. Unknown
    12 kwietnia, 2018 @ 2:06 pm

    czy do sera daje się całe jajka,czy może żółtka osobno i ubite białka osobno?

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Czy ser miksujemy z już ubitą kremówką?

    Reply

  6. Anonimowy
    13 kwietnia, 2018 @ 6:49 pm

    Czy ser miksujemy z już ubitą kremówką?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      13 kwietnia, 2018 @ 10:24 pm

      Nie ubijamy kremówki. Dodajemy ją prosto z pojemnika. ☺

      Reply

    • Ania
      25 kwietnia, 2021 @ 6:19 pm

      Budynie z cukrem czy bez?

      Reply

  7. Kamila
    30 sierpnia, 2018 @ 11:24 am

    BARDZO DZIĘKUJĘ za cudowny przepis! Całej rodzince bardzo smakował.. ?

    Mam tylko małe pytanko.. po upieczeniu, spód przyklejał się do papieru do pieczenia, tak że przy krojeniu serniczka spód ten zostawał częściowo na blaszce ? co zrobiłam źle? Czy mogę prosić o podpowiedź??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 sierpnia, 2018 @ 11:57 am

      Kamilo, bardzo się cieszę! ?
      W tym przepisie najlepiej nie podkladac blaszki papierem do pieczenia, gdyż spód jest wilgotny i może się przyklejac ??

      Reply

  8. Kinga
    28 listopada, 2018 @ 12:09 pm

    Mam stary typ piekarnika bez funkcji termoobiegu W jakiej temperaturze i jak dlugo piec sernika funkcją grzałka dolna?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      28 listopada, 2018 @ 12:25 pm

      Tak samo jak w przepisie. Można wydłużyć czas o kilkanaście minut, ale warto po prostu obserwować ciasto, czy nie przypala się:)

      Reply

  9. Jola
    13 grudnia, 2018 @ 9:14 pm

    Pytanie-czy kremówka dodawana do masy serowej to śmietana ukwaszona- kremówka,czy kremówka o płynnej konsystencji( 30-36%)

    Reply

  10. Blondi
    8 października, 2019 @ 8:07 pm

    Dlaczego mi biszkopty wypłynęły z sera i się przypalily?

    Reply

  11. Ania
    23 kwietnia, 2021 @ 10:49 am

    Ile orientacyjnie wynoszą czasy miksowania poszczególnych etapów dodawania składników, licząc od miksowania sera z cukrem i kremówką aż do dodania budyniów?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 listopada, 2021 @ 9:21 am

      Nie mierzyłam 🙂 Ale nie trzeba długo miksować. Tyle, by składniki się połączyły, ale postępując zgodnie z opisem 🙂

      Reply

  12. Ania
    25 kwietnia, 2021 @ 6:18 pm

    Budynie z cukrem czy bez?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *