Skip to content

Czekoladowa miska smoothie bowl

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Teraz gdy w końcu mamy kwitnącą wiosnę, ruchu jest co niemiara. Raz, że mieszkając na wsi, trzeba zrobić wiele rzeczy w ogrodzie (zwłaszcza kiedy posiadamy także ogród warzywny), a dwa – dzieci szaleją, cieszą się z pogody. Biorą rower pomiędzy nogi, czy hulajnogę i tyle je widać. Sama korzystam ile jeszcze siły mam wieczorami po całym dniu różnych zajęć, by wyjść z koleżanką na nordig walking, czy rower. Ponad dwadzieścia stopni na plusie, a kilkanaście wieczorami i nasze wędrówki są naprawdę przyjemne. W tym miesiącu nawet nie miałam czasu, by zajrzeć do jakiejś książki. Korzystam z uroków wiosny!

Dlatego staram się, by nasze posiłki były urozmaicone, a przede wszytkim zdrowe. W każdym razie smoothie bowl, czyli bardzo gęsty koktajl, to idealna propozycja na porządną dawkę energii pomiędzy np. obiadem a kolacją. Taką czekoladową miseczką jestem w stanie zwabić moich chłopców do domu, by w końcu coś przekąsili i nie martwić się o to, czy nie są głodni.

Co znajdziemy w środku tego pysznego smoothie bowl? W środku jest mleko migdałowe zblendowane z garścią samych dobroci oraz z bananami, w takiej proporcji, aby wszystko było gęste. Całość mocno czekoladowa i wyraźnie bananowa – jeżeli lubicie ten smak, ta propozycja Was zachwyci. W lecie można dać mrożone banany i zrobić lodową miseczkę <3

Czekoladowe smoothie bowl

Czekoladowa miska smoothie bowl

2 duże duże lub 4 małe porcje

Składniki:

  • 200 ml mleka migdałowego
  • 4 duże banany
  • garść orzechów laskowych
  • łyżka kakao, lub karobu
  • łyżka nasion chia
  • łyżeczka kawy Inka z błonnikiem
  • miód do dosłodzenia w razie potrzeby

Do przybrania:

banany, truskawki, płatki jaglane, czekolada z dużą zawartością kakao, chia, orzechy laskowe

 

Wykonanie:

W misie blendera kielichowego umieścić: obrane banany, mleko migdałowe, orzechy laskowe*, kawę Inkę, nasiona chia, kakao i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić miodem. Wylać do miseczek.

Na wierzchu smoothie bowl układać dodatki wedle uznania.

Smacznego!

 

* By orzechy nie dawały gorzkiego posmaku, należy zdjąć z nich skórkę. Najpierw uprażyć chwilę na patelni, następnie potrzeć ich wierch czystą ściereczką. Skórka powinna ładnie zejść.

Smoothie bowl z inką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *