To danie gości u nas w domu odkąd pamiętam. I choć najczęściej podawane jest w okresie wielkanocnym, to moja Mama stawiała je na stole także przy innych ważnych okazjach. Pamiętam, że zawsze te jajka ze śledziem znikały najszybciej. Nikt nie patrzył na pozostałe smakołyki, tylko w pierwszej kolejności wyciągał dłoń po to danie. To taki mój absolutny smak dzieciństwa. Kojarzy mi się z nie tylko z Wielkanocą ale i domowym ciepłem, gośćmi, gwarami długich rozmów. To przepis, po który wracam z nostalgią i pełnymi ciepła wspomnieniami. Wyśmienity sos tatarski z dodatkiem gotowanego jajka i śledzia. Bo sos tatarski idealnie pasuje nie tylko do jaj, ale też właśnie do ryb i dobrze jest je podać razem, aby urozmaicić to danie. Zamiast sałatki na stole wielkanocnym, jako przystawka do wykwintnego obiadu świątecznego – szczerze polecam!
Śledzie i jajka w sosie tatarskim
Śledzie i jajka w sosie tatarskim – składniki:
- łyżka soku z cytryny
- kilka ogórków konserwowych
- słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek
- 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko)
- 100 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz
- Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
- 6 jaj.
Śledzie i jajka w sosie tatarskim – wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół. Śledzie marki SEKO wyjąć ze słoika, pokroić na mniejsze kawałki. Cztery jajka i większość śledzi rozłożyć na spodzie naczynia, na którym danie będzie podane.
Przygotować sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokroić na drobną kostkę. Dołożyć do nich majonez oraz jogurt. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pierzem. Wyłożyć na jajka i śledzie, przykrywając je dokładnie.
Wierzch dania ozdobić pozostałym jajkiem i śledzikiem.
Danie podawać schłodzone.
Smacznego!