Skip to content

Babka zebra waniliowo-kawowa

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Babka zebra to ciasto z mojego dzieciństwa, robione często przez moją Mamę. Tradycyjnie babka zebra była u nas robiona na całych jajkach i z dodatkiem oranżady, jednak paski zawsze wychodziły mniej lub bardziej żółte. W moim dzisiejszym przepisie nie znajdziecie żółtek. Nie znajdziecie też kakao. Powodów jest kilka. Babka zebra na białkach jest bielsza, a mi zależało na osiągnięciu większego kontrastu pomiędzy jasnym a ciemnym kolorem. Zamiast kakao jest zbożowa kawa Inka, która nadaje bardziej eleganckiego posmaku kawy. Babka zebra przygotowana na samych białkach jest też pulchniejsza i ciężej jest ją zepsuć, poza tym jest przyjemnie wilgotna. A żółtka zostają mi do serników, czy kruchych spodów wykorzystywanych do mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie).

Babka zebra na bialkach waniliowo-kawowa

Babka zebra waniliowo-kawowa.
Składniki na formę 26 cm z lejem.
Szklanka = 250 ml

Składniki na ciasto (temperatura pokojowa):

  • 9 białek (z jajek o wielkości L)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 405 + 2 łyżki 
  • 2 łyżki Inki Klasycznej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwą wanilią 10 g
  • 150 g masła lub kostki do pieczenia
Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady mlecznej dobrej jakości
  • 50 ml śmietany kremówki
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem śmietany.
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia. 
Białka z dodatkiem soli ubijamy na gęstą pianę i dodajemy łyżka po łyżce cukier puder oraz cukier z wanilią. Gdy piana jest gęsta i błyszcząca dodajemy do niej stopniowo 1,5 szklanki mąki pszennej pomieszanej z proszkiem do pieczenia, ale ważne, by zrobić to za pomocą łyżki lub szpatułki (by piana nie siadła). Następnie lejąc cienkim strumieniem, wkręcamy do ciasta masło. 
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy, a do drugiej dodajemy dwie łyżki kawy Inka. 
Do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy wkładamy warstwę jasnego ciasta, na to warstwę ciemnego ciasta i tak kilka razy naprzemiennie, aż do jego wykorzystania.
Babkę zebrę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około  40 minut (do suchego patyczka). Gdy babka jest już upieczona, uchylamy drzwiczki, pozostawiamy ją na około 20 minut, a następnie wyjmujemy na zewnątrz. Gdy już przestygnie, ustawiamy babkę zebrę na kratce i polewamy ją polewą. 
Smacznego! 
babka zebra z kawą zbożową

Babka zebra bez żółtek

2 komentarze

  1. Natalia Skóra
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Jak by Ci zostało kawałek, to ja bardzo chętnie bym wzięła i zjadła 😀

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    Reply

  2. Natalia Skóra
    22 marca, 2018 @ 9:02 am

    Jak by Ci zostało kawałek, to ja bardzo chętnie bym wzięła i zjadła 😀

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta – niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *