Skip to content

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Biała kiełbasa i chrzan to nieodzowny element nie tylko koszyczka, ale i wielkanocnego śniadania. Kiedy zasiadamy z rodziną przy zastawionym stole, sięgamy po ciepłą kiełbasę i uzupełniamy jej smak chrzanem. Kiedy byłam mała, w moim domu białą kiełbasę grzało się w wodzie i podawało tak przygotowaną. Zresztą – kiedyś biała kiełbasa była trudniej dostępna i naprawdę cieszyliśmy się jej smakiem w tak prostej postaci. Sama długo praktykowałam ten zwyczaj, bo czym skorupka za młodu… Jednak od pewnego czasu, kiedy to moje dzieci zaakceptowały smak chrzanu (nieodrodni synowie taty), zapiekam białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Danie to jest bardzo proste i jego podszykowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a jednak zmienia podanie zwyczajnej kiełbasy w bardzo znaczący sposób. Całość jest bardziej aromatyczna, pikantna i robiąca znacznie lepsze wrażenie wizualne.

 

biała kiełbasa zapiekana z chrzanem w piekarniku

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym


Składniki:

  • 4 sztuki parzonej białej kiełbasy
  • łyżeczka suszonego majeranku (lub jeszcze lepiej – świeżego)
  • 2 łyżki startego korzenia chrzanu (można dać chrzan ze słoika w ilości 4 łyżki, ale świeży chrzan jest dużo smaczniejszy)
  • 250 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów
  • sól oraz pieprz
  • szczypiorek do posypania.
Wykonanie:
 
Śmietanę łączymy z chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Sos powinien być wyczuwalnie słony. Teraz wydaje się wszystko być dość ostre, jednak po wypieczeniu złagodnieje.
Sos wylewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać białą kiełbasę. Białą kiełbasę nacinamy na jednej stronie i układamy ją w sosie nacięciami do góry.
Naczynie wstawiamy do piekarnika na około pół godziny, by całość się ładnie zarumieniła (180 stopni). Ciepłe posypujemy szczypiorem i podajemy.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym idealnie pasuje do gotowanych jaj.
Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania.
Smacznego!
jak przygotowac biała kiełbasę w sosie chrzanowym

 

biała kiełbasa z chrzanem

16 komentarzy

  1. zlogo
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    fantastyczne, muszę taką zrobić 🙂

    Reply

  2. zlogo
    19 marca, 2018 @ 10:33 am

    fantastyczne, muszę taką zrobić 🙂

    Reply

  3. mari klari
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    witam w jakiej temperaturze pieczemy i czas?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am

      Tak jak w poście – pieczemy około pół godziny, aby danie się zarumieniło 🙂
      Temperatura 180 stopni

      Reply

  4. mari klari
    20 marca, 2018 @ 7:29 pm

    witam w jakiej temperaturze pieczemy i czas?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 marca, 2018 @ 7:45 am

      Tak jak w poście – pieczemy około pół godziny, aby danie się zarumieniło 🙂
      Temperatura 180 stopni

      Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Hej mam pytanko kielbase zapiekasz surowa czy ugotowana?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am

      Normalna parzona 🙂
      Surową także można przygotować, jednak wtedy wydłużamy czas pieczenia o pół godziny, z czego pierwsze pół pieczemy pod przykryciem.

      Reply

  6. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Świetny pomysł. Zawsze robię w cebuli, ale ten przepis jest bardziej świąteczny. Zrobię na pewno!

    Reply

  7. Anonimowy
    21 marca, 2018 @ 7:01 am

    Hej mam pytanko kielbase zapiekasz surowa czy ugotowana?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 marca, 2018 @ 7:46 am

      Normalna parzona 🙂
      Surową także można przygotować, jednak wtedy wydłużamy czas pieczenia o pół godziny, z czego pierwsze pół pieczemy pod przykryciem.

      Reply

  8. Anna Maciejewska
    21 marca, 2018 @ 7:52 am

    Świetny pomysł. Zawsze robię w cebuli, ale ten przepis jest bardziej świąteczny. Zrobię na pewno!

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Witam, a ta kiełbasa ma być obrana że skóry?

    Reply

  10. Anonimowy
    26 marca, 2018 @ 6:15 pm

    Witam, a ta kiełbasa ma być obrana że skóry?

    Reply

  11. Sylwia
    11 kwietnia, 2024 @ 11:06 am

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można użyć innej śmietanki np 30%? Lub 30 polaczanej z 18%kwaśną?

    Reply

  12. Sylwia
    11 kwietnia, 2024 @ 11:31 am

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można użyć śmietanki 30%? Lub połączyć 30 z śmietana kwasna 18%?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *