Biała kiełbasa i chrzan to nieodzowny element nie tylko koszyczka, ale i wielkanocnego śniadania. Kiedy zasiadamy z rodziną przy zastawionym stole, sięgamy po ciepłą kiełbasę i uzupełniamy jej smak chrzanem. Kiedy byłam mała, w moim domu białą kiełbasę grzało się w wodzie i podawało tak przygotowaną. Zresztą – kiedyś biała kiełbasa była trudniej dostępna i naprawdę cieszyliśmy się jej smakiem w tak prostej postaci. Sama długo praktykowałam ten zwyczaj, bo czym skorupka za młodu… Jednak od pewnego czasu, kiedy to moje dzieci zaakceptowały smak chrzanu (nieodrodni synowie taty), zapiekam białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Danie to jest bardzo proste i jego podszykowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a jednak zmienia podanie zwyczajnej kiełbasy w bardzo znaczący sposób. Całość jest bardziej aromatyczna, pikantna i robiąca znacznie lepsze wrażenie wizualne.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4 sztuki parzonej białej kiełbasy
- łyżeczka suszonego majeranku (lub jeszcze lepiej – świeżego)
- 2 łyżki startego korzenia chrzanu (można dać chrzan ze słoika w ilości 4 łyżki, ale świeży chrzan jest dużo smaczniejszy)
- 250 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów
- sól oraz pieprz
- szczypiorek do posypania.
Wykonanie:
Śmietanę łączymy z chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Sos powinien być wyczuwalnie słony. Teraz wydaje się wszystko być dość ostre, jednak po wypieczeniu złagodnieje.
Sos wylewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać białą kiełbasę. Białą kiełbasę nacinamy na jednej stronie i układamy ją w sosie nacięciami do góry.
Naczynie wstawiamy do piekarnika na około pół godziny, by całość się ładnie zarumieniła (180 stopni). Ciepłe posypujemy szczypiorem i podajemy.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym idealnie pasuje do gotowanych jaj.
Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania.
Smacznego!
zlogo
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
fantastyczne, muszę taką zrobić 🙂
zlogo
19 marca, 2018 @ 10:33 am
fantastyczne, muszę taką zrobić 🙂
mari klari
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
witam w jakiej temperaturze pieczemy i czas?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Tak jak w poście – pieczemy około pół godziny, aby danie się zarumieniło 🙂
Temperatura 180 stopni
mari klari
20 marca, 2018 @ 7:29 pm
witam w jakiej temperaturze pieczemy i czas?
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2018 @ 7:45 am
Tak jak w poście – pieczemy około pół godziny, aby danie się zarumieniło 🙂
Temperatura 180 stopni
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Hej mam pytanko kielbase zapiekasz surowa czy ugotowana?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Normalna parzona 🙂
Surową także można przygotować, jednak wtedy wydłużamy czas pieczenia o pół godziny, z czego pierwsze pół pieczemy pod przykryciem.
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Świetny pomysł. Zawsze robię w cebuli, ale ten przepis jest bardziej świąteczny. Zrobię na pewno!
Anonimowy
21 marca, 2018 @ 7:01 am
Hej mam pytanko kielbase zapiekasz surowa czy ugotowana?
Katarzyna Rzepecka
21 marca, 2018 @ 7:46 am
Normalna parzona 🙂
Surową także można przygotować, jednak wtedy wydłużamy czas pieczenia o pół godziny, z czego pierwsze pół pieczemy pod przykryciem.
Anna Maciejewska
21 marca, 2018 @ 7:52 am
Świetny pomysł. Zawsze robię w cebuli, ale ten przepis jest bardziej świąteczny. Zrobię na pewno!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Witam, a ta kiełbasa ma być obrana że skóry?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am
Nie obieramy ☺
Anonimowy
26 marca, 2018 @ 6:15 pm
Witam, a ta kiełbasa ma być obrana że skóry?
Katarzyna Rzepecka
26 marca, 2018 @ 6:17 pm
Nie obieramy ☺