By?a jaki? czas temu na blogu francuska zupa cebulowa i wydawa?oby mi si?, ?e z tych prostych zup ci??ko b?dzie zrobi? jej konkurencj?. A jednak W?osi wymy?lili swoj? odmian? tego dania i… I musz? przyzna?, ?e w?oska zupa cebulowa jest wed?ug mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj opr?cz cebuli tak?e pomidory, kt?re naprawd? zmieniaj? sporo. Ca?o?? jest o g??bszym i zdecydowanym smaku. Dodatki i przyprawy to oczywi?cie kwestia gustu, jednak tak? zup? cebulow? dobrze jest mocniej doprawi? i poda? z bagietk? lub grzankami i koniecznie z twardym ???tym serem jako posypk?.
Mnie w tej zupie urzek?a tak?e szybko?? przygotowania, bo kilka minut siekania plus oko?o pi?tnastu minut gotowania zupy wystarczy, by cieszy? si? jej smakiem. Idealna propozycja dla zapracowanych os?b.
W?oska zupa cebulowa
Sk?adniki:
4 bia?e cebule (nie zamieniajcie na ???t?)
2 z?bki czosnku
po ?y?eczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone)
s?l i pieprz
s?odka i ostra papryka w proszku
?y?ka sosu sojowego
puszka krojonych pomidor?w
?y?ka koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu (1 litr)
10 dag w?dzonego boczku
10 dag twardego ???tego sera np. parmezan
3 kawa?ki starszego chleba na grzanki
natka pietruszki do przybrania.
Wykonanie:
Boczek pokroi? w kostk?. Czosnek przecisn?? przez prask?. Cebul? obra?, przekroi? na p?? i posieka? w cieniutkie paseczki.
Na patelni? w?o?y? boczek i gdy wytopi t?uszcz, doda? czosnek oraz cebul?, posoli? i podsma?a? przez kilka minut, a? si? zeszkli.
W garnku zagotowa? bulion wraz z zio?ami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Do?o?y? do wywaru zawarto?? patelni i gotowa? oko?o 10-15 minut. Spr?bowa? – je?eli potrzeba, uzupe?ni? przyprawy w papryk? czy pieprz lub s?l.
Chleb pokroi? w kostk? i zarumieni? na patelni po podsma?aniu cebuli.
Ser zetrze? na tarce z drobnymi oczkami.
Zup? podajemy gor?c? z grzankami, oraz opr?szon? serem a tak?e przybran? pietruszk?.
Smacznego!
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakować dobrze. Pozdrawiam!
17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am
Wygląda wspaniale 🙂
22 lutego, 2018 @ 9:14 am
Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakowa? dobrze. Pozdrawiam!
22 lutego, 2018 @ 10:39 am
Wygl?da wspaniale 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Uwielbiam cebulową, ale takiej nigdy jeszcze nie robiłam. Będzie dzisiaj na obiad!
Pozdrawiam.
21 marca, 2018 @ 7:57 am
Uwielbiam cebulow?, ale takiej nigdy jeszcze nie robi?am. B?dzie dzisiaj na obiad!
Pozdrawiam.
16 maja, 2020 @ 5:06 pm
Zupka jest wspania?a:)