Była jakiś czas temu na blogu francuska zupa cebulowa i wydawałoby mi się, że z tych prostych zup ciężko będzie zrobić jej konkurencję. A jednak Włosi wymyślili swoją odmianę tego dania i… I muszę przyznać, że włoska zupa cebulowa jest według mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj oprócz cebuli także pomidory, które naprawdę zmieniają sporo. Całość jest o głębszym i zdecydowanym smaku. Dodatki i przyprawy to oczywiście kwestia gustu, jednak taką zupę cebulową dobrze jest mocniej doprawić i podać z bagietką lub grzankami i koniecznie z twardym żółtym serem jako posypką.
Mnie w tej zupie urzekła także szybkość przygotowania, bo kilka minut siekania plus około piętnastu minut gotowania zupy wystarczy, by cieszyć się jej smakiem. Idealna propozycja dla zapracowanych osób.
Włoska zupa cebulowa
Składniki:
4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą)
2 ząbki czosnku
po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone)
sól i pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
łyżka sosu sojowego
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu (1 litr)
10 dag wędzonego boczku
10 dag twardego żółtego sera np. parmezan
3 kawałki starszego chleba na grzanki
natka pietruszki do przybrania.
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cieniutkie paseczki.
Na patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.
W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować – jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.
Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli.
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Zupę podajemy gorącą z grzankami, oraz oprószoną serem a także przybraną pietruszką.
Smacznego!
4oze
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakować dobrze. Pozdrawiam!
Tarka i Miarka
17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am
Wygląda wspaniale 🙂
4oze
22 lutego, 2018 @ 9:14 am
Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakować dobrze. Pozdrawiam!
Tarka i Miarka
22 lutego, 2018 @ 10:39 am
Wygląda wspaniale 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
Uwielbiam cebulową, ale takiej nigdy jeszcze nie robiłam. Będzie dzisiaj na obiad!
Pozdrawiam.
Anna Maciejewska
21 marca, 2018 @ 7:57 am
Uwielbiam cebulową, ale takiej nigdy jeszcze nie robiłam. Będzie dzisiaj na obiad!
Pozdrawiam.
Iwona
16 maja, 2020 @ 5:06 pm
Zupka jest wspaniała:)