Te rogale z makiem są bardzo maślane i mięciutkie. Ciut przypominają mi croissanty, ale to inny wypiek. Z pewnością dużo łatwiejszy. Skórka jest złota, pokryta niebieskim makiem, a wnętrze wilgotne i puszyste. Do tych rogalików wystarcza mi odrobina masła i domowej galaretki z czarnej porzeczki. Nic więcej mi nie potrzeba do szczęścia, aby je zjeść. No chyba, że filiżanka czarnej kawy.
Bardzo Wam polecam, jeżeli szukacie przepisu na rogale śniadaniowe. Co prawda, to nie są rogale takie jak z piekarni czyli napompowane i leciutkie – te są cięższe, bardziej miąższyste, bardziej maślane, przez co w moim odczuciu po prostu dużo lepsze!
Rogale z makiem
Proporcje na 8 sztuk
Rogale z makiem – składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko do ciasta i 1 jajko do posmarowania rogali
- łyżka niebieskiego maku
- 7 g drożdży instant
- 150 ml ciepłego mleka
- łyżka z czubkiem cukru
- szczypta soli.
Rogale z makiem – wykonanie:
- Przygotować ciasto. W ciepłym mleko rozmieszać drożdże i odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać cukier, sól oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić. Na koniec wyrabiania dodać chłodne, ale płynne masło i znów przerobić.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, aby wyrosło.
- Ciasto ponownie przerobić, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę. Wziąć kulkę ciasta do dłoni, płaszczyć ją i rozwałkować na omączonej delikatnie stolnicy na cienki, owalny plaster (3 razy dłuższy niż szerszy). W jednym końcu ciasto zawinąć i przycisnąć, a następnie ruchem zwijającym kulać ciasto do przodu, formując rogalik. Jest to sposób, który pozwala uzyskać więcej zwoi w cieście. Można także uformować rogale w bardziej tradycyjny sposób, czyli z trójkątów. Rogale ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć i dać im podrosnąć przez pół godziny.
- Rogale posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopni na 20 minut. Piec z włączonym termoobiegiem.
Smacznego!