Skip to content

Bigos z pieczarek – szybkie danie jednogarnkowe

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Drogie Panie (i mam nadzieje Panowie), muszę napisać, że to danie nie raz, ani nie dwa, uratuje Was z opresji. Bo kiedy dostajecie telefon, że już goście jadą i nagle zwala się cała rodzina na kolację, czy na imieniny, a Wy macie bardzo mało czasu na przygotowania, szybkie, ale treściwe i pyszne przepisy są na wagę złota. A ten właśnie taki jest. Bigos z pieczarek! Jedno z najszybszych dań jednogarnkowych jakie zrobiłam – przygotowanie z zegarkiem w ręku zajęło mi 30 minut. 
Tak więc zapisujcie stronę w zakładkach albo od razu recepturę przepiszcie do ukochanego zeszytu z przepisami i nie zapomnijcie o nim. A najlepiej zróbcie to danie już dziś – nic nie zachwyci podniebienia jak wyrazisty bigos z pieczarek, który naprawdę w swojej prostocie jest zaskakująco pyszny. 
Bigos pieczarkowy
Bigos z pieczarek – szybkie danie jednogarnkowe

Składniki:

1 kg małych, zamkniętych pieczarek

nieduży słoik korniszonów
30 dag kwaszonej kapusty
2 duże czerwone papryki
500 g białej cebuli
1 kg dobrej jakościowo kiełbasy
sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy
liść laurowy
200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody
tłuszcz do podsmażania.


    Wykonanie:

    W dużym garnku (minimum 4 litry) z grubym dnem rozgrzać tłuszcz – tyle, by spód był natłuszczony. Do rozgrzanego wrzucić posiekaną na drobne kawałki cebulę i dwukrotnie przepłukaną kapustę oraz liść laurowy. Podsmażać z dodatkiem soli. W tym czasie usunąć nasiona z papryki i ją posiekać, następnie dodać. Kolejno pokroić w kostkę kiełbasę i także dołożyć do garnka. Podsmażać całość około 10 minut, by składniki były miękkie a kiełbasa zarumieniona. W tym czasie umyć pieczarki, posiekać je na cienkie plasterki i dołożyć do garnka. W razie potrzeby posolić. Smażyć kolejne 10 minut, by pieczarki były miękkie. 
    Na końcu dodajemy posiekane w plasterki korniszony, doprawiamy koncentratem, pieprzem, papryką. Podajemy gorące ze świeżym pieczywem. 
    Smacznego!

    Bigos pieczarkowy



    16 komentarzy

    1. konesso.pl
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Zawsze przygotowując bigos dodaję do niego pieczarki, ale w znacznie mniejszej ilości, musze spróbować wersji z większą 🙂

      Reply

    2. konesso.pl
      17 października, 2017 @ 7:44 am

      Zawsze przygotowując bigos dodaję do niego pieczarki, ale w znacznie mniejszej ilości, musze spróbować wersji z większą 🙂

      Reply

    3. Żaneta
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Mniam, mega apetyczny przepis i jak rozumiem, również całkiem prosty do przyrządzenia :p

      Reply

    4. Żaneta
      21 października, 2017 @ 6:46 pm

      Mniam, mega apetyczny przepis i jak rozumiem, również całkiem prosty do przyrządzenia :p

      Reply

    5. Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Tak, jest naprawdę łatwy 🙂
      Pozdrawiam!

      Reply

    6. Katarzyna Rzepecka
      22 października, 2017 @ 8:36 am

      Tak, jest naprawdę łatwy 🙂
      Pozdrawiam!

      Reply

    7. Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Czy wersja bez kiełbasy ma sens? Czy doda ona tego "czegoś" do smaku?

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

        Kiełbasa daje w smaku sporo, dodatkowo sprawia, ze człowiek czuję sie bardziej syty. Można jednak zastąpić pieczarkami albo np. Mięsem drobiowym itp. – to nie jest wymóg ☺

        Reply

      • Anonimowy
        17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am

        Dzięki za radę, właśnie zastanawiałam się, czym mogłabym zastąpić kiełbasę, żeby nie było "jałowo", a kiełbasa we wszelkich daniach typu leczo czy inne mnie odpycha. Wypróbuję z drobiem, albo moze z jakąś szynką.

        Reply

    8. Anonimowy
      29 października, 2017 @ 4:44 pm

      Czy wersja bez kiełbasy ma sens? Czy doda ona tego "czegoś" do smaku?

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        29 października, 2017 @ 5:26 pm

        Kiełbasa daje w smaku sporo, dodatkowo sprawia, ze człowiek czuję sie bardziej syty. Można jednak zastąpić pieczarkami albo np. Mięsem drobiowym itp. – to nie jest wymóg ☺

        Reply

      • Anonimowy
        24 lutego, 2018 @ 7:38 pm

        Dzięki za radę, właśnie zastanawiałam się, czym mogłabym zastąpić kiełbasę, żeby nie było "jałowo", a kiełbasa we wszelkich daniach typu leczo czy inne mnie odpycha. Wypróbuję z drobiem, albo moze z jakąś szynką.

        Reply

    9. diar
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Taaa ratuje z opresji… Na pewno każdy ma w lodówce kg kiełbasy i kg pieczarek…

      Reply

    10. diar
      28 stycznia, 2018 @ 10:19 pm

      Taaa ratuje z opresji… Na pewno każdy ma w lodówce kg kiełbasy i kg pieczarek…

      Reply

    11. Jolka
      2 października, 2019 @ 1:02 pm

      Czy może być papryka konserwowa i pieczarki z puszki?

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        4 października, 2019 @ 6:38 am

        pieczarki osobiście preferuję tutaj świeże, papryka może być.
        Ale wrto kombinować 🙂 Może akurat będzie smakować.

        Reply

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.