Ryba w cieście piwnym – fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie – tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole 🙂
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.
Duża ilość – około 20-25 niedużych kawałków.
Składniki na rybę:
- 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 250 ml jasnego piwa
- olej do smażenia
- plasterki cytryny do podania.
Składniki na sos tatarski:
- łyżka soku z cytryny
- kilka ogórków konserwowych
- słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek
- 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko)
- 100 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz.
Pieczone ziemniaczki – przepis podawałam tutaj.
WYKONANIE:
1. Najpierw przygotowujemy sos tatarski. Do wysokiego naczynia wkładamy posiekane drobno ogórki i pieczarki, sok z cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
2. Następnie nastawiamy ziemniaki.
3. A na końcu smażymy rybę.
W misie miksera łączymy ze sobą dokładnie składniki na ciasto: jajka, mąkę, piwo, sól, pieprz, proszek do pieczenia, słodką paprykę.
Ryby odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na kawałki o szerokości 3-4 cm. Każdy kawałek oprószamy solą, otaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście piwnym.
W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być go tyle, by ryba była zakryta do połowy wysokości, czyli około 2 cm (ciasto urośnie podczas smażenia). Na rozgrzany wrzucamy po kilka kawałków ryby i rumienimy ją z każdej strony na ładny jasnobrązowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by zgubić nadmiar tłuszczu.
4. Rybę podajemy z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Cook and Love
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Przypominam, że rybka lubi pływać… ;-))))
Cook and Love
28 października, 2017 @ 7:04 am
Przypominam, że rybka lubi pływać… ;-))))
Karolina
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
No takiej rybki w cieście piwnym na pewno bym nie odmówiła – w dodatku ten sosik też wygląda wybitnie 😛
Karolina
29 października, 2017 @ 1:52 pm
No takiej rybki w cieście piwnym na pewno bym nie odmówiła – w dodatku ten sosik też wygląda wybitnie 😛
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Jadłam kiedyś na weselu przyjaciółki, dobrze, że mi przypomniałaś 🙂
Zrobię z pewnością.
Anna Maciejewska
22 listopada, 2017 @ 8:50 am
Jadłam kiedyś na weselu przyjaciółki, dobrze, że mi przypomniałaś 🙂
Zrobię z pewnością.