Skip to content

Chicken Paprikash

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Chicken paprikash to jedno z narodowych dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej – to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu – gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
przepis na chicken paprikash
Chicken Paprikash
Składniki:
    Pałki z kurczaka – 6-8 sztuk
    2 białe cebule
    2 czerwone słodkie papryki
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    szczypta pieprzu cayenne
    sól
    400 ml rosołu (lub wody)
    łyżka masła
    100 ml kwaśnej śmietany.
    Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos.
    Wykonanie:

    Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane  na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. 
    Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny. 
    Do rondla dołożyć mięso i dusić danie przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik, odczekać chwilę i dolać zahartowaną śmietanę. Śmietanę hartujemy poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego sosu. 
    Smacznego! 
    przepis na paprykasz z kurczaka

    10 komentarzy

    1. Paulina
      17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

      ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂

      Reply

    2. Paulina
      6 listopada, 2017 @ 11:09 am

      ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂

      Reply

    3. Malwinka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

      Ciekawy przepis! 🙂

      Reply

    4. Malwinka
      6 listopada, 2017 @ 11:41 pm

      Ciekawy przepis! 🙂

      Reply

    5. Anna Maciejewska
      17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

      Zrobione.
      Bardzo smaczne!
      Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
      polecam.

      Reply

    6. Anna Maciejewska
      22 listopada, 2017 @ 8:49 am

      Zrobione.
      Bardzo smaczne!
      Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
      polecam.

      Reply

    7. Adrian Jakubiak
      17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

      Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!

      Reply

    8. Adrian Jakubiak
      12 grudnia, 2017 @ 10:40 am

      Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!

      Reply

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *