Skip to content

Chicken Paprikash

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Chicken paprikash to jedno z narodowych dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej – to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu – gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
przepis na chicken paprikash
Chicken Paprikash
Składniki:
Pałki z kurczaka – 6-8 sztuk
2 białe cebule
2 czerwone słodkie papryki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne
sól
400 ml rosołu (lub wody)
łyżka masła
100 ml kwaśnej śmietany.
Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos.
Wykonanie:

Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane  na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz. 
Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny. 
Do rondla dołożyć mięso i dusić danie przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik, odczekać chwilę i dolać zahartowaną śmietanę. Śmietanę hartujemy poprzez dodanie do niej kilku łyżek gorącego sosu. 
Smacznego! 
przepis na paprykasz z kurczaka

10 komentarzy

  1. Paulina
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂

    Reply

  2. Paulina
    6 listopada, 2017 @ 11:09 am

    ooo! wspaniały pomysł na obiad, zapisuję przepis 🙂

    Reply

  3. Malwinka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Ciekawy przepis! 🙂

    Reply

  4. Malwinka
    6 listopada, 2017 @ 11:41 pm

    Ciekawy przepis! 🙂

    Reply

  5. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Zrobione.
    Bardzo smaczne!
    Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
    polecam.

    Reply

  6. Anna Maciejewska
    22 listopada, 2017 @ 8:49 am

    Zrobione.
    Bardzo smaczne!
    Ja dałam pierś, bardzo nam smakowało.
    polecam.

    Reply

  7. Adrian Jakubiak
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!

    Reply

  8. Adrian Jakubiak
    12 grudnia, 2017 @ 10:40 am

    Bardzo ciekawy przepis! Wygląda pysznie!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *