Pulled pork – ameryka?ska propozycja przygotowania wieprzowiny, kt?ra podbija nasz kraj od jakiego? ju? czasu; nazywana wyczesan? wieprzowin?, albo rwan? czy szarpan?. Ca?y sw?j sukces pulled pork zawdzi?cza bardzo d?ugiemu pieczeniu. Tak d?ugiemu, ?e w ostatecznym efekcie mi?so rozpada si? pod naporem widelca i daje si? nim dos?ownie czesa? na pojedyncze w??kna. Niska temperatura i kilka godzin w piecu zwraca si? nam aromatycznym, niezwykle mi?kkim kawa?kiem kark?wki czy ?opatki.
Pulled pork jest rewelacyjnym mi?sem do wype?niania kanapek, ale pasuje tak?e do ry?u czy kluseczk?w. Ja postanowi?am je poda? z buchtami ugotowanymi na parze. M?j m?? pulled pork zjad? na talerzu, dzieci za to zjad?y mi?so w formie kanapkowej. My?l?, ?e w?a?nie do takich bu?eczek to danie pasuje idealnie!
Pulled pork z buchtami
Pulled pork:
- 1 kg ?opatki lub kark?wki wieprzowej
- 2 niedu?e cebule
- 1 szklanka roso?u
- 100 ml czerwonego wina
- 1 ?y?eczka kuminu
- p?aska ?y?ka czosnku granulowanego
- 1 ?y?eczka soli
- 1 ?y?eczka pieprzu
- 2 ?y?eczki s?odkiej mielonej papryki
- ?y?ka musztardy sto?owej (w Ameryce cz?sto daje si? musztard? w proszku, kt?ra u nas jest do?? trudno dost?pna)
Mi?so pulled pork zaczynamy od zamarynowania. W miseczce ??czymy wszystkie przyprawy wraz z musztard?. Dok?adnie nacieramy umyte i osuszone mi?so. Zostawiamy na kilka godzin w lod?wce.
Nast?pnie dno naczynia do zapiekania wyk?adamy obran? cebul? przeci?t? na po??wki. Wlewamy ros?? oraz wino i na cebuli uk?adamy pulled pork. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 8 godzin do temperatury 100 stopni.
Po wyj?ciu z piekarnika pulled pork czeszemy za pomoc? dw?ch widelc?w.
Buchty (oko?o 20 sztuk):
- 0.7 kg m?ki pszennej 450
- 3/4 kostki ?wie?ych dro?d?y
- 2 ?y?ki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jaja
- szczypta soli
Mleko podgrza? w ma?ym garnuszku, powinno by? ciep?e, ale nie gor?ce. Do miski rozkruszy? dro?d?e, wsypa? cukier i rozetrze? ?y?k?. Dola? mleko. Poczeka? a? dro?d?e nap?czniej? (je?eli nie nap?czniej? po kilku minutach – max.10 nale?y zrobi? jeszcze jeden rozczyn z innych dro?d?y). Do rozczynu wbi? jaja, dosypa? m?k? i szczypt? soli. Wyrobi?. Pozostawi? do wyro?ni?cia pod ?ciereczk?, na oko?o p?? godziny w ciep?ym miejscu.
Z wyro?ni?tego ciasta odrywa? kawa?ki, ka?dy przerobi? palcami i formowa? w kulki. Ciasto nie powinno si? jako? bardzo klei? do samych r?k. Mo?na u?y? m?ki, ale tylko odrobin?. Bu?eczki uk?ada? na stolnicy. Pozwoli? im troch? wyrosn??.
Do szerokiego garnka wla? wod?, nape?ni? go do po?owy. Na garnku zamocowa? gaz? z?o?on? kilka razy, mo?na tak?e u?y? pieluch? tetrow? lub lnian? ?ciereczk?. Zagotowa? wod?, zmniejszy? moc palnika, tak by woda nie wrza?a bardzo mocno. Uk?ada? bu?eczki lu?no, na jeden rzut wk?ada? 5-6 sztuk. Garnek przykry? wypuk?? pokrywk? dopasowan? do garnka, lub innym garnkiem o tej samej ?rednicy. Buchty parowa? 8-10 minut.
Pulled pork z buchtami – propozycja podania:
Pulled pork podajemy z buchtami w towarzystwie zielonego og?rka, sa?aty i ulubionych nasion – razem w kanapce, b?d? osobno.
Z wytopionego podczas pieczenia wywaru mo?na przygotowa? ciemny sos.
Smacznego!
Spodoba? Ci si? ten przepis? Zobacz koniecznie kark?wk? z nudlami, czyli parowane bu?eczki nad mi?sem.