Skip to content

Mrożone cappuccino z solonym karmelem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Mrożone cappuccino z solonym karmelem to kawa idealna na lato. To znaczy – niech będzie jasność, ta kawa sprawi nam przyjemność o każdej porze roku, bo któż oprze się przepysznej lodowo-kawowej mieszance z bitą śmietaną i solonym karmelem, jednak teraz latem, na ochłodę jest najbardziej pożądana. U mnie takie rarytasy zawsze robię w wersji bezkofeinowej, z Inki, by każdy domownik, czy gość mógł jej skosztować. Bo tu zawsze bardziej chodzi mi o deser, który swoją niską temperaturą ma nas orzeźwić, pozostając jednocześnie pyszną kawą, a której przede wszystkim nikt nie będzie miał powodu odmówić. Bo ta kawa, powiedzmy sobie szczerze, jest ogromnie pyszna. Lepsza niż z niejednej kawiarni. A odkąd posmakowałam solonego karmelu, który idealnie przełamuje słodki smak kaw, nie potrafię go tutaj nie dodać. Jest idealnym uzupełnieniem tego mrożonego cappuccino.

frappucino

Mrożone cappuccino z solonym karmelem

Mrożone cappuccino – składniki na 2 porcje:

  • 200 ml przestygniętej/zimnej kawy Inki z błonnikiem (zaparzonej z łyżki stołowej)
  • 200 ml lodów czekoladowych lub waniliowych
  • 1 szklanka zimnego mleka (może być np. kokosowe)
  • kilka kostek lodu
  • miód do osłodzenia wg potrzeby
  •  1 szklanka śmietany 36% (pół szklanki do ubicia i pół do karmelu)
  • 4 łyżki cukru
  • sól gruboziarnista na czubku łyżeczki
  • 60 ml wody
  • łyżka masła.

 

Mrożone cappuccino – wykonanie:

Przygotowanie kawy najlepiej rozpocząć od karmelu. Warto zrobić go więcej, gdyż z powodzeniem można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet do dwóch tygodni.

Na dno rondla wsypać cukier i podgrzewać go, aż się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać wodę i szybko, ale ostrożnie, by się nie poparzyć, wymieszać. Chwilę gotować, stale mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodać śmietankę i gotować 5 minut. Na końcu wmieszać masło i sól. Wyłączyć palnik i pozostawić sos do ostygnięcia.

Teraz możemy zabrać się za kawę.

Do blendera kielichowego wlać kawę Inkę, mleko, włożyć lody, kostki lodu i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. Spróbować – jeżeli mrożone cappuccino wydaje się nam mało słodkie, dołożyć miodu. Kremówkę ubić na sztywno.

Do wysokiej szklanki wlać przygotowaną kawę i podawać z bitą śmietaną oraz solonym karmelem.

Smacznego!

frappe

 

1 Comment

  1. Majka
    6 lipca, 2018 @ 12:24 am

    Petarda ⚡ ❤️ Będę do tego wracać jak bumerang ?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *