Buchty z jagodami i kruszonką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Buchty z jagodami i kruszonką to bardzo proste bułeczki podobne do jagodzianek, ale w moim odczuciu łatwiejsze w wykonaniu. Znacznie łatwiejsze. Ciasto wyrabiamy, a gdy podrośnie, robimy kilka bułeczek. Buchty z jagodami układamy w okrągłej foremce i kiedy trochę podrosną, posypujemy kruszonką. Pieczmy na złoty kolor. A kiedy już się upieką, odrywamy je od siebie. Pyszne są jeszcze ciepłe, z kakao, czy mlekiem. To smak dzieciństwa pewnie wielu z nas.

Według tego przepisu buchty z jagodami możemy także  uparować. Wtedy rezygnujemy z kruszonki.

<<Zobacz inne przepisy na buchty>>

buchty z jagodami 

Buchty z jagodami i kruszonką

Buchty (około 8 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej 450
  • pół opakowania świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru

Farsz:

  • 1 szklanka leśnych jagód
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

 

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

 

Buchty z jagodami i kruszonką – wykonanie:

Drożdże rozkruszyć na dno miski, rozmieszać je z cukrem. Do rondelka wlać mleko, dołożyć masło i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Gdy mleko jest jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, przelać je do drożdży. Wbić  jajka i za pomocą widelca rozmieszać. Dołożyć mąkę i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut lub aż podwoi swoją objętość.

Składniki na farsz delikatnie ze sobą połączyć.

Wyrośnięte ciasto przerobić. Następnie wilgotnymi, lub natłuszczonymi dłońmi urywać kawałek ciasta. W ciasto zawijać łyżkę farszu, formując buchty z jagodami, które układać na lekko natłuszczonej ceramicznej foremce, lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i oprószyć nią buchty. Jeżeli zostanie Wam jagód i kruszonki, można zrobić crumble z jagodami, czyli zapiec jagody pod kruszonką (najlepiej widać to danie na 3 zdjęciu).

Buchty z jagodami wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni, aż kolor będzie lekko brązowy (około 40 minut).

Smacznego!

buchty z jagodami

buchty z jagodami

 

 

2 komentarze

  1. Małgorzata
    23 czerwca, 2019 @ 1:24 pm

    Witam,
    ile ma opakowanie świeżych drożdży? Ile użyć suchych, jeśli chciałabym zastąpić te świeże? Jakie wtedy składniki ciasta zwielokrotnić/ominąć? Dzięki 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 czerwca, 2019 @ 4:44 pm

      Jedno opakowanie świeżych drozdzy standardowo ma 100 g. Jeżeli wybieramy suszone, to trzeba dbać w to miejsce dwie paczki czyli 14 g. Do tego przepisu dajemy pół kostki świeżych drożdży 50 g wymienne na 7 g suchych.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *