Pavlova z orzeźwiającymi owocami – idealna na upał

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pavlova – niesamowicie prosty tort, który swoją ogromną popularność zdobył chrupkością i mięciutkim wnętrzem bezy.

Nie wiem, w którym momencie zakochałam się w bezach, ale wiem, że Pavlova to najlepsza z nich. Jest niesamowicie delikatna, elegancka i można ją podawać z wieloma wariacjami smakowymi. Dzisiaj przepis na orzeźwiającą bezę z lekko cytrynowym smakiem kremu, uzupełnioną w zimne borówki i soczystego arbuza. Ten deser jest idealny na panujący upał. Co prawda, nie może stać zbyt długo na stole, ale spełnia swoją funkcję. Bezę z kremem przez podaniem i ozdobieniem owocami można zamrozić, robiąc mrożonego torcika.

beza pavlova

Pavlova 

Pavlova – składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) *
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

* przyjmuje się, że na 1 białko zużywa się 50 g cukru

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku)
  • pół szklanki borówki amerykańskiej
  • pół szklanki pokrojonego i arbuza

 

Pavlova – wykonanie:

Do misy miksera przełożyć zimne białka, spienić je na wolnych obrotach, następnie przyspieszyć. Gdy białka są prawie sztywne zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, czyli nawet do 10 minut. Taka beza jest idealnie ubita. Na końcu dodać skórkę cytrynową, sok oraz mąkę.

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-23 cm. Bezę przełożyć na papier do pieczenia. Na środku zrobić nieduże wgłębienie (Pavlova zawsze się jeszcze zapada), a boki bezy podciągnąć łyżką ku górze.

Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopni, piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut w piekarniku elektrycznym. W piekarnikach gazowych pieczenie można wydłużyć o 20 minut.

Bezę studzimy przy otwartych drzwiczkach, a gdy wystygnie, układamy na docelowym naczyniu i dopiero przybieramy w krem. Co prawda, beza może popękać już podczas pieczenia i jest to całkowicie normalne, jednak przełożenie napełnionego kremem ciasta może okazać się naprawdę trudne.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać łyżka po łyżce serek. Doprawić do smaku skórką cytryny oraz wedle uznania cukrem. Przełożyć na ciasto.

Bezę ozdobić owocami i mocno schłodzić.

Smacznego!

beza pavlova

 

2 komentarze

  1. Gold Sushi
    23 sierpnia, 2018 @ 1:22 pm

    Idealna konsystencja 😛 Super przepis, pozdrawiam!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 sierpnia, 2018 @ 1:30 pm

      Cieszę się niezmiernie, że przypadł do gustu ❤

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *