Skip to content

Amerykański deser Punch Bowl z Inką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Punch Bowl to zupełnie nam nieznany deser w Polsce, a uwielbiany w USA za łatwość w przygotowaniu oraz niezwykle delikatne połączenie smaków.

Jak sama nazwa wskazuje, Punch Bowl to waza na poncz. By ułatwić sobie przewiezienie tego warstwowego deseru, gdyż masa składa się głównie z kremówki, owoców, kruszonych ciastek, czyli bardzo delikatnych składników, ktoś ułożył go w dużym naczyniu na poncz. Zarówno warstwowe połączenie smaków, jak i pomysłowość podania zyskała tak dużą aprobatę, że deser został nazwany Punch Bowl i dziś zdobi stoły na ważnych imprezach rodzinnych – jest popularny. Zasada przygotowania jest bardzo prosta: dajemy warstwę biszkoptów czy ciastek na spód naczynia, następnie budyń, owoce i kremówkę (w Stanach używa się cool whip, czyli już ubitego produktu) – i tak do wyczerpania składników, by wierzch posypać orzechami. Moja wersja to wariacja smakowa z kawą Inką i bananami. Klasyka o wyrazistym smaku, który znajdzie zawsze swoje grono wielbicieli. W zależności od wielkości naczynia powstaje ciasto – punch bowl cake lub mniejsze desery – punch bowl dessert, które osobiście uwielbiam za podzielność i elegancję. Można także ten deser zamknąć w słoiczkach.

Całość jest dobra bezpośrednio po przygotowaniu, więc to pomocna opcja, gdy chcemy postawić na stole coś na szybko, lub na drugi dzień, kiedy wszystko jest mocno schłodzone, zbite i smakujące jak kawałek ciasta z najlepszej cukierni. Wilgotne, kremowe, aromatyczne. Po prostu przepyszne.

punch bowl

Punch Bowl

Punch Bowl – składniki na przygotowanie około 6 pucharków.

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki kawy Inki Klasycznej
  • 6 bananów
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • pełnoziarniste herbatniki 200 g
  • 100 g orzechów laskowych

 

Punch Bowl – wykonanie:

Na spód pucharków wyłożyć pokruszone ciastka.

300 ml mleka wstawić w rondelku na gaz, dodać do niego miód. W 100 ml mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać rozrobiony proszek i chwilę gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy lekko przestygnie, wyłożyć do pucharków na ciastka.

Banany obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć ich warstwę na przestygnięty budyń.

Kremówkę ubić na sztywno, dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone, na końcu dodać Inkę. Można posłodzić miodem, ale nie za dużo, by całość nie wyszła mdła. Wyłożyć warstwę kremu na banany.

Następnie posypać kremówkę ciastkami, wyłożyć kolejną warstwę bananów i kremówki. Wierzch ozdobić posiekanymi orzechami.

 

Smacznego!

punch bowl

punch bowl

3 komentarze

  1. Wypieki Beaty
    23 sierpnia, 2018 @ 6:30 pm

    Fajny deserek 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 sierpnia, 2018 @ 8:00 pm

      Dziękuję:)
      Miło mi tutaj Ciebie widzieć Beatko:*

      Reply

  2. Maja
    20 maja, 2021 @ 4:49 pm

    Ja uwielbiam słodkości i często decyduję się na przepisy bez pieczenia, bo zwykle przygotowanie nie wymaga sporo czasu. Punch bawl to dla mnie nowość. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego deseru. Wygląda bardzo smakowicie i elegancko prezentuje się. Myślę, że zaskoczyłby gości na niejednej imprezie. Z pewnością wykorzystam przepis 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *