Skip to content

Ameryka?ski deser Punch Bowl z Ink?

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Punch Bowl to zupe?nie nam nieznany deser w Polsce, a uwielbiany w USA za ?atwo?? w przygotowaniu oraz niezwykle delikatne po??czenie smak?w.

Jak sama nazwa wskazuje, Punch Bowl to waza na poncz. By u?atwi? sobie przewiezienie tego warstwowego deseru, gdy? masa sk?ada si? g??wnie z krem?wki, owoc?w, kruszonych ciastek, czyli bardzo delikatnych sk?adnik?w, kto? u?o?y? go w du?ym naczyniu na poncz. Zar?wno warstwowe po??czenie smak?w, jak i pomys?owo?? podania zyska?a tak du?? aprobat?, ?e deser zosta? nazwany Punch Bowl i dzi? zdobi sto?y na wa?nych imprezach rodzinnych – jest popularny. Zasada przygotowania jest bardzo prosta: dajemy warstw? biszkopt?w czy ciastek na sp?d naczynia, nast?pnie budy?, owoce i krem?wk? (w Stanach u?ywa si? cool whip, czyli ju? ubitego produktu) – i tak do wyczerpania sk?adnik?w, by wierzch posypa? orzechami. Moja wersja to wariacja smakowa z kaw? Ink? i bananami. Klasyka o wyrazistym smaku, kt?ry znajdzie zawsze swoje grono wielbicieli. W zale?no?ci od wielko?ci naczynia powstaje ciasto – punch bowl cake lub mniejsze desery – punch bowl dessert, kt?re osobi?cie uwielbiam za podzielno?? i elegancj?. Mo?na tak?e ten deser zamkn?? w s?oiczkach.

Ca?o?? jest dobra bezpo?rednio po przygotowaniu, wi?c to pomocna opcja, gdy chcemy postawi? na stole co? na szybko, lub na drugi dzie?, kiedy wszystko jest mocno sch?odzone, zbite i smakuj?ce jak kawa?ek ciasta z najlepszej cukierni. Wilgotne, kremowe, aromatyczne. Po prostu przepyszne.

punch bowl

Punch Bowl

Punch Bowl – sk?adniki na przygotowanie oko?o 6 puchark?w.

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 3 ?y?ki miodu
  • 3 ?y?eczki kawy Inki Klasycznej
  • 6 banan?w
  • sok wyci?ni?ty z 1 cytryny
  • 500 ml ?mietany krem?wki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • pe?noziarniste herbatniki 200 g
  • 100 g orzech?w laskowych

 

Punch Bowl – wykonanie:

Na sp?d puchark?w wy?o?y? pokruszone ciastka.

300 ml mleka wstawi? w rondelku na gaz, doda? do niego mi?d. W 100 ml mleka rozpu?ci? proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrze?, doda? rozrobiony proszek i chwil? gotowa?, ci?gle mieszaj?c, a? zg?stnieje. Gdy lekko przestygnie, wy?o?y? do puchark?w na ciastka.

Banany obra?, pokroi? w kostk? i skropi? sokiem z cytryny. Wy?o?y? ich warstw? na przestygni?ty budy?.

Krem?wk? ubi? na sztywno, dodawa? ?y?ka po ?y?ce serek mascarpone, na ko?cu doda? Ink?. Mo?na pos?odzi? miodem, ale nie za du?o, by ca?o?? nie wysz?a md?a. Wy?o?y? warstw? kremu na banany.

Nast?pnie posypa? krem?wk? ciastkami, wy?o?y? kolejn? warstw? banan?w i krem?wki. Wierzch ozdobi? posiekanymi orzechami.

 

Smacznego!

punch bowl

punch bowl

3 komentarze

  1. Wypieki Beaty
    23 sierpnia, 2018 @ 6:30 pm

    Fajny deserek 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 sierpnia, 2018 @ 8:00 pm

      Dzi?kuj?:)
      Mi?o mi tutaj Ciebie widzie? Beatko:*

      Reply

  2. Maja
    20 maja, 2021 @ 4:49 pm

    Ja uwielbiam s?odko?ci i cz?sto decyduj? si? na przepisy bez pieczenia, bo zwykle przygotowanie nie wymaga sporo czasu. Punch bawl to dla mnie nowo??. Nigdy wcze?niej nie jad?am takiego deseru. Wygl?da bardzo smakowicie i elegancko prezentuje si?. My?l?, ?e zaskoczy?by go?ci na niejednej imprezie. Z pewno?ci? wykorzystam przepis 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *