Obracane ciasto ze śliwkami – proste, ucierane ciasto na bazie masła z dodatkiem kwaskowych owoców. Idealne, by wykorzystać przejrzałe śliwki. Bardzo wilgotne, aromatyczne i jednocześnie pasujące do filiżanki popołudniowej herbatki. Na co dzień, do pracy, czy szkoły. Uwielbiane przez dzieci, rodziców i dziadków. Najlepsze jeszcze na ciepło, kiedy śliwki puszczają sok.
Obracane ciasto ze śliwkami
Obracane ciasto ze śliwkami – składniki:
- około 10 śliwek węgierek
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków plus 1 łyżka do posypania śliwek
- 150 g zimnego masła
- czubata szklanka mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jaj
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Obracane ciasto ze śliwkami – wykonanie:
Spód tortownicy o szerokości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować masłem.
Śliwki umyć, rozłupać na pół i usunąć pestki. Wyłożyć na spód naczynia tak, aby skórka była ułożona do spodu. Posypać łyżką cukru.
W naczyniu utrzeć masło z cukrem do białości, następnie dodawać jajka – stopniowo, jedno po drugim, aby masło się nie obrało. Następnie dodać także stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, miksując na najniższych obrotach miksera, lub wmieszać za pomocą łyżki. Wyłożyć na śliwki.
Ciasto pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy przestygnie, wykładamy na paterę dołem do góry i zdejmujemy papier.
Tak właśnie powstaje to przepyszne obracane ciasto ze śliwkami!
Smacznego 🙂
Kasia
29 sierpnia, 2018 @ 12:40 pm
Jesienne smaki?
Wspaniale!
Jedno z moich ulubionych ciast, ale ze śliwkami jeszcze nie robiłam…
x x x