Skip to content

Obracane ciasto ze śliwkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Obracane ciasto ze śliwkami – proste, ucierane ciasto na bazie masła z dodatkiem kwaskowych owoców. Idealne, by wykorzystać przejrzałe śliwki. Bardzo wilgotne, aromatyczne i jednocześnie pasujące do filiżanki popołudniowej herbatki.  Na co dzień, do pracy, czy szkoły. Uwielbiane przez dzieci, rodziców i dziadków. Najlepsze jeszcze na ciepło, kiedy śliwki puszczają sok.

obracane ciasto

Obracane ciasto ze śliwkami

Obracane ciasto ze śliwkami – składniki:

  • około 10 śliwek węgierek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków plus 1 łyżka do posypania śliwek
  • 150 g zimnego masła
  • czubata szklanka mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

 

Obracane ciasto ze śliwkami – wykonanie:

Spód tortownicy o szerokości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki posmarować masłem.

Śliwki umyć, rozłupać na pół i usunąć pestki. Wyłożyć na spód naczynia tak, aby skórka była ułożona do spodu. Posypać łyżką cukru.

W naczyniu utrzeć masło z cukrem do białości, następnie dodawać jajka – stopniowo, jedno po drugim, aby masło się nie obrało. Następnie dodać także stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, miksując na najniższych obrotach miksera, lub wmieszać za pomocą łyżki. Wyłożyć na śliwki.

Ciasto pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy przestygnie, wykładamy na paterę dołem do góry i zdejmujemy papier.

Tak właśnie powstaje to przepyszne obracane ciasto ze śliwkami!

Smacznego 🙂

obracane ciasto ze śliwkami

1 Comment

  1. Kasia
    29 sierpnia, 2018 @ 12:40 pm

    Jesienne smaki?
    Wspaniale!
    Jedno z moich ulubionych ciast, ale ze śliwkami jeszcze nie robiłam…
    x x x

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.