Sernik z bezą i borówkami – delikatny, z owocowym posmakiem i grubą warstwą delikatnej pierzynki z białek. Trochę mi przypomina pierzynkowca, ale jest cięższy, intensywniejszy. W końcu ma w sobie ser. Sernik z bezą zrobiłam z bardzo prostych składników, a sam ser jest na żółtkach, więc powinien każdemu się udać. Nie opada, a na wierzchu powinna utworzyć się rosa, podobnie jak w serniku z rosą. Zamiast borówek można użyć innych drobnych owoców bp. malin, czy jeżyn.
Sernik z bezą i borówkami
Sernik z bezą i borówkami – na tortownice 25 cm:
Spód:
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 żółtko
Zimne składniki posiekać i szybko zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Masa serowa:
- 600 g białego sera zmielonego 3 razy (lub bardzo dobrego sera z wiaderka, ja preferuję Mój Ulubiony)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek budyniowy)
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka skórki otartej cytryny
- 2 żółtka
- szklanka borówki amerykańskiej do posypania sera
Wszystkie składniki oprócz owoców miksujemy ze sobą i wylewamy na ciasto. Na to kładziemy borówki. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, ubijamy bezę.
Beza białkowa:
- 3 białka
- pół szklanki drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na prawie sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 5-7 minut, aż cukru nie będzie czuć, a piana będzie lśniąca i gęsta. Na końcu dodajemy mąkę.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 7 minut, aby leciutko się zarumieniła.
Sernik z bezą studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Emil ka
18 czerwca, 2019 @ 9:05 am
Robilam bardzo dobry ???