Skip to content

Sernik z bezą i borówkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sernik z bezą i borówkami – delikatny, z owocowym posmakiem i grubą warstwą delikatnej pierzynki z białek. Trochę mi przypomina pierzynkowca, ale jest cięższy, intensywniejszy. W końcu ma w sobie ser. Sernik z bezą zrobiłam z bardzo prostych składników, a sam ser jest na żółtkach, więc powinien każdemu się udać. Nie opada, a na wierzchu powinna utworzyć się rosa, podobnie jak w serniku z rosą. Zamiast borówek można użyć innych drobnych owoców bp. malin, czy jeżyn.

sernik z bazą

Sernik z bezą i borówkami

Sernik z bezą i borówkami – na tortownice 25 cm:

Spód:

  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 żółtko

Zimne składniki posiekać i szybko zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Masa serowa:

  • 600 g białego sera zmielonego 3 razy (lub bardzo dobrego sera z wiaderka, ja preferuję Mój Ulubiony)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek budyniowy)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka skórki otartej  cytryny
  • 2 żółtka
  • szklanka borówki amerykańskiej do posypania sera

Wszystkie składniki oprócz owoców miksujemy ze sobą i wylewamy na ciasto. Na to kładziemy borówki. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, ubijamy bezę.

Beza białkowa:

  • 3 białka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na prawie sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 5-7 minut, aż cukru nie będzie czuć, a piana będzie lśniąca i gęsta. Na końcu dodajemy mąkę.

Tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 7 minut, aby leciutko się zarumieniła.

Sernik z bezą studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

 

Smacznego!

sernik z bezą

1 Comment

  1. Emil ka
    18 czerwca, 2019 @ 9:05 am

    Robilam bardzo dobry ???

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *