Skip to content

Ziemniaki z ogniska z cebulowym twarożkiem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ziemniaki z ogniska to smak naszego dzieciństwa. Kiedy paliliśmy ognisko, zazwyczaj w sobotę, by posiedzieć w ciszy, a nawet wtedy, kiedy po prostu było trzeba wypalić suche gałązki, to zawsze obowiązkowo wrzucaliśmy w żar ziemniaki. Takie ziemniaczki są znacznie smaczniejsze niż te wody, czy w mundurkach. Nawet te pieczone w przyprawach nie są tak pyszne, jak te, na które dziś Was zapraszam. Bo te ziemniaki są po prostu jedyne w swoim rodzaju – pachnące, z lekko chrupiącą skórką i parujące w dłoni. Dobre z grubą solą i masłem, tak jak zajadali nasi rodzice, a jeszcze pyszniejsze z twarożkiem cebulowym, do którego uczymy nasze dzieci. Zawsze pieczemy je we folii, dzięki czemu są czyste po wyjęciu z żaru. Chociaż umorusane palce też mają swój urok…

W każdym razie, trzeba je dobrze pilnować, bo są szybciej gotowe niż przygotowane w tradycyjny sposób. 20 minut w przypadku mniejszych ziemniaków w zupełności wystarczy, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Ziemniaki z ogniska z cebulowym twarożkiem

Ziemniaki z ogniska:

  • 2 kg ziemniaków
  • folia aluminiowa

Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Wkładać w żar przy ognisku. Wyjąć po 20-30 minutach. Uwaga – są bardzo gorące.

Twarożek cebulowy:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pół cebuli posiekanej w drobniutką kosteczkę
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

Wszystko składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu, aż twarożek będzie gładki.

Ziemniaki z ogniska podajemy w towarzystwie twarożku cebulowego.

Smacznego!

A jaki jest wasz ulubiony sposób na ziemniaki z ogniska?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.