Skip to content

Tort orzechowy z orzechów włoskich (bez użycia mąki pszennej).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Tort orzechowy z orzechów włoskich. Dosłownie. W tym przepisie to orzechy są głównym składnikiem i to one są najważniejsze. Zmielone zamiast mąki pszennej są fundamentem biszkoptu i sprawiają, że ciasto jest aromatyczne, wyraźnie orzechowe i zdrowsze niż tradycyjne biszkopty. Całość przełożyłam kremem mascarpone z ich dodatkiem i przełamałam cierpkim dżemem z czarnej porzeczki.

Wyszło mi naprawdę fenomenalnie. Dawno nie zrobiłam tak pysznego przepisu na ciasto, a uwierzcie (i wypróbujcie), te, które dodaje na bloga, są bardzo dobre. Dawno też nie jadłam tak smacznego tortu – wilgotnego, intensywnego, słodkiego, a jednocześnie wyrazistego.

To mój próbny wypiek na Święta, myślę jednak, że taki torcik sprawdzi się na wiele okazji.

tort orzechowy

Tort orzechowy z orzechów włoskich (bez użycia mąki pszennej).

Tortownica 23 cm

Tort orzechowy z orzechów włoskich – składniki:

Biszkopt:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 8 herbatników
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • kawa do nasączenia blatów biszkoptu
  • 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • orzechy włoskie do ozdoby

 

Tort orzechowy z orzechów włoskich – wykonanie:

Najpierw przygotowujemy biszkopt.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (z termoobiegiem). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Suche składniki wymieszać ze sobą.  Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości. Dodać do nich łyżka po łyżce suche składniki. Na końcu ubić na sztywno białka i połączyć delikatnie z masą na bazie żółtek. Wylać do tortownicy i piec 30-35 minut – do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i kolejno łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Gdy ser jest wkręcony zmiksować krem z kruszonymi drobno herbatnikami i mielonymi orzechami. Podzielić go na 3 części (dwie warstwy tortu i ubranie całości)

Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich nasączyć naparem z kawy.

Tort orzechowy układać warstwami: biszkopt, dżem, krem, biszkopt, dżem, krem, biszkopt. Całość ubrać w pozostały krem i ozdobić orzechami.

Przed podaniem dobrze schłodzić.

 

Smacznego!

 

tort orzechowy

10 komentarzy

  1. Dumalka
    26 października, 2018 @ 9:32 am

    W jakim rozmiarze należy użyć blachę?

    Reply

  2. Dumalka
    26 października, 2018 @ 9:33 am

    A już widzę – 23 cm 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 października, 2018 @ 9:43 am

      Tak, dokładnie:)

      Reply

  3. Maja
    26 października, 2018 @ 9:34 pm

    świetne ciasto i piękne talerze

    Reply

  4. Agnieszka
    16 listopada, 2018 @ 5:17 pm

    czy proporcje sa dobrze napisane? jestem w trakcie pieczenia tego ciasta.. hmmm ale w momencie laczenia bialek z ,,masa´´z jajkami troszne zglupialam gdyz owa ,,masa´´przypomina bardziej bryle zbitego ciasta wiec nie bardzo wiem jak delikatnie wymieszac ja z bialkami jajek :\ no nic..jakos wymieszalam i jest w piekarniku rosnac nie rosnie hihi tak wiec mysle ze nic z niego nie bedzie..czy sie myle i tak wlasnie ma byc?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 listopada, 2018 @ 5:29 pm

      Tak, ciasto na początku jest mocno zbite, dopiero po dodaniu bialek i dobrym wymieszaniu masa staje się luzniejsza. Ciasto podrasta tylko odrobinę:)

      Reply

  5. Agnieszka
    16 listopada, 2018 @ 5:55 pm

    Dziekuje bardzo 🙂 Mam nadzieje ze sie uda.A i jeszcze jedno czy kremem przelozyc dzis jesli ma byc ciacho na jutro?nic sie z nim nie stanie? czy lepiej przed podaniem? 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      16 listopada, 2018 @ 6:37 pm

      Jak najbardziej można dziś:) czekamy tylko aż ostygnie.

      Reply

  6. bvghjmjo
    24 grudnia, 2018 @ 1:26 pm

    Upiekłam dziś, wygląda pięknie, pachnie smakowicie, czekam tylko aż się schłodzi i “przeje”. Ciasto faktycznie trochę gęste, ale białka dało się wmieszać bez większego problemu, nawet dość wyrosło, ładnie dało sie pokroić na 3 blaty, okruchy pycha 😉 Mąż już mi się pcha do lodówki i pyta kiedy będzie można ukroic:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      24 grudnia, 2018 @ 7:08 pm

      Niezwykle się cieszę, że ciasto przypadło do gustu. Smacznego życzę:)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *