Kluski śląskie z dynią i przyprawami – bardzo smaczne, wyraziste w smaku, pyszne nawet bez dodatku sosu, jeszcze lepsze po odsmażeniu. I oczywiście smaczniejsze niż te tradycyjne.
Już od jakiegoś czasu robię tradycyjne dania naszej kuchni nie tylko z mąki i jaj oraz typowych dodatków. Zawsze staram się dodać np. zioła, przyprawy – czyli coś, co podniesie smak dań mącznych, a często też zmieni nieco kolor. Wchodzi mi to już w nawyk i polecam wypróbować sobie ten sposób, bo wtedy nie tylko kluski, ale i całe danie jest pełniejsze smakiem, a to tak naprawdę tylko chwilka pracy dłużej.
Kluski śląskie z dynią i przyprawami – składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżki upieczonej dyni (używam dyni piżmowej, ale tutaj każda się sprawdzi)
- mąka ziemniaczana (tyle ile 1/4 część ziemniaków + 1 łyżka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka curry
- dwie szczypty kurkumy
- sól, pieprz i imbir w proszku po szczypcie.
Kluski śląskie z dynią i przyprawami – wykonanie:
Zimne ugotowane ziemniaki przetrzeć na puree, włożyć do miski i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyłożyć i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, dołożyć jeszcze łyżkę ziemniaczanej i łyżkę pszennej, oraz dynię i jajo. Wyrobić ciasto i doprawić do smaku przyprawami.
Z ciasta zrobić wałek, pokroić go na nieduże kawałki i z każdego ukształtować kluseczki z dziurką. Można podsypać je mąką pszenną, by się nie lepiły do podłoża.
Kluski wrzucać na posoloną wrzącą wodę i od wypłynięcia gotować 3 minuty.
Smacznego!