Skip to content

Rolada ze śliwką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Rolada ze śliwką – pyszna pieczeń, którą polecam zrobić z polędwicy wieprzowej. Delikatna, ale i aromatyczna. Roladę taką robi się szybko, gdyż wystarczy rozbić tłuczkiem polędwice, doprawić, ułożyć śliwki, podsmażyć i upiec. Wszystko jest bardzo proste i nieskomplikowane, a jednocześnie danie pozostaje eleganckie.

Rolada ze śliwką, którą przygotowałam wychodzi wilgotna, pyszna do klusków śląskich, ale także sprawdzi się jako przystawka.

rolada ze śliwką

Rolada ze śliwką – składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 150 g suszonych śliwek
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka majeranku
  • oliwa
  • biały pieprz i sól
  • 250 ml bulionu
  • grube nici do związania mięsa.

 

Rolada ze śliwką – wykonanie:

Śliwki namoczyć przez noc w wodzie, odcedzić.

Polędwicę naciąć wzdłuż jej boku na 3/4 głębokości i rozłożyć na desce, po czym ubić cienko niczym kotleta. Oprószyć mięso z każdej strony pieprzem, solą oraz czosnkiem. Rozłożyć na desce i posypać majerankiem. Następnie wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć rządek śliwek i zawinąć, znów ułożyć śliwki i zwinąć. Powinny wyjść trzy rządki śliwek. Roladę związać ciasno nićmi.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na rumiany kolor z każdej strony. Następnie podlać bulionem i wstawić do piekarnika na 50 minut. Pieczemy pod przykryciem.

Smacznego!

 

rolada ze śliwką

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *