Rolada ze śliwką – pyszna pieczeń, którą polecam zrobić z polędwicy wieprzowej. Delikatna, ale i aromatyczna. Roladę taką robi się szybko, gdyż wystarczy rozbić tłuczkiem polędwice, doprawić, ułożyć śliwki, podsmażyć i upiec. Wszystko jest bardzo proste i nieskomplikowane, a jednocześnie danie pozostaje eleganckie.
Rolada ze śliwką, którą przygotowałam wychodzi wilgotna, pyszna do klusków śląskich, ale także sprawdzi się jako przystawka.
Rolada ze śliwką – składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 150 g suszonych śliwek
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżka majeranku
- oliwa
- biały pieprz i sól
- 250 ml bulionu
- grube nici do związania mięsa.
Rolada ze śliwką – wykonanie:
Śliwki namoczyć przez noc w wodzie, odcedzić.
Polędwicę naciąć wzdłuż jej boku na 3/4 głębokości i rozłożyć na desce, po czym ubić cienko niczym kotleta. Oprószyć mięso z każdej strony pieprzem, solą oraz czosnkiem. Rozłożyć na desce i posypać majerankiem. Następnie wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć rządek śliwek i zawinąć, znów ułożyć śliwki i zwinąć. Powinny wyjść trzy rządki śliwek. Roladę związać ciasno nićmi.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na rumiany kolor z każdej strony. Następnie podlać bulionem i wstawić do piekarnika na 50 minut. Pieczemy pod przykryciem.
Smacznego!