Skip to content

Jesienne nowo?ci na mojej p??ce ksi??kowej

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ksi??ki, kt?re w ostatnim czasie znalaz?y miejsce na mojej p??ce i kt?re z przyjemno?ci? chc? Wam dzi? pokaza?, to 4 tytu?y – 2 typowo kulinarne, jedna na temat mi?sa (wegetarianie, to tak?e dla Was :-)) i powie?? dla kobiet. Ka?da bardzo ciekawa i z pewno?ci? warta po?wi?conego czasu. Zapraszam Was na comiesi?czne zestawienie. Poprzednie mo?na zobaczy? tutaj.

jesienne tytu?y

***

 

Ostatnio podawa?am tylko tytu?y kulinarne, wi?c zaczn? dla odmiany od powie?ci.

„Obietnica” od Ewy Pirce to romans. Osobi?cie uwa?am, ?e dobra ksi??ka o mi?o?ci jest wspania?? lektur?, zw?aszcza je?eli chcemy oderwa? si? od literatury faktu, krymina?u i by oczy?ci? umys?, lub po prostu si? zrelaksowa?. Odpocz?? od codzienno?ci.

Bardzo lubi? Colleen Hoover – to moja ulubiona autorka tego typu literatury i z ut?sknieniem zawsze czekam na jej nowe ksi??ki, poniewa? Amerykanka pisze w taki spos?b, ?e czujesz si?, jakby? uczestniczy?a w fabule, jakby? wesz?a do ?rodka ksi??ki. Dlaczego przywo?uj? tutaj jej nazwisko? Poniewa? „Obietnica” wywo?a?a we mnie podobne emocje. Ewa Pirce potrafi w podobny spos?b zbudowa? fabu??. Poczu?am si? jak kolega g??wnych postaci, kt?ry siedzi gdzie? z boku i na wszystko patrzy, a to odczucie naprawd? bardzo sobie ceni? przy czytaniu. To sprawia, ?e czujesz, jakby ksi??ka mia?a swoj? dusz?. Co prawda, nasza rodzima autorka dopiero zaczyna swoj? karier?, ale my?l?, ?e znajdzie swoje wysokie i pewne miejsce w naszych polskich rankingach czytelniczych.

Obietnica to  pozycja opowiadaj?ca o uczuciu rodz?cym si? tam, gdzie nie mia?o si? ono wydarzy?. Jest to uczucie niechciane, a sam bohater to … dra? ;-). Zar?wno Olivia, jak i Brian maj? bardzo sile charaktery, co okazuje si? mieszank? wybuchow?. S? czasem irytuj?cy, innym razem zabawni, zaskakuj?cy, a ich ?yciorysy s? dobrze rozbudowane i dodaj? emocji ca?ej historii. Jest chemia, s? pysk?wki, jest akcja, wiele si? dzieje ju? od samego pocz?tku. Nie spos?b si? oderwa?. Bardzo spodoba?y mi si? przemy?lane dialogi, naprawd? w wielu ksi??kach rozmowy kulej?, natomiast tutaj by?am ciekawa, co te? tym razem sobie odpowiedz?. Ta lektura to pozycja, kt?r? oceniam wysoko w rankingu przeczytanych ksi??ek 🙂 No i ta ok?adka, naprawd? przyci?ga wzrok 🙂

***

Qmam Kasz? to ksi??ka kulinarna Mai Sobczak, popularnej blogerki i autorki ksi??ek, kt?r? pewnie wielu z Was zna 🙂 D?ugo zastanawia?am si? nad t? ksi??k? – od samego pocz?tku mocno kusi?a, ale nie by?am pewna, czy na pewno mi si? przyda 🙂 Ksi??ka jest napisana w taki spos?b, aby pokaza?, jak wykorzysta? w kuchni wszystko, co mamy – „Do ostatniego okruszka”. Aktualnie to bardzo modny trend w ksi??kach z przepisami i og?lnie na blogach, i ta ksi??ka pomo?e go lepiej zrozumie?, a produkty w kuchni wykorzysta?. Czasem cz?owiek nawet nie zdaje sobie sprawy, ?e co?, co normalnie wyrzucamy, mo?e okaza? si? potrzebne. Osobi?cie bardzo nie lubi?, gdy jedzenie si? marnuje. Ale tu nawet nie chodzi o to jedzenie, ale o resztki pozostaj?ce z przygotowania posi?k?w – np. li?cie kalafiora, pestki z dyni itp. Ja mieszkaj?c na wsi, nie mam problemu z resztkami, bo robimy z nich kompost, czy dajemy kurom. Jednak w mie?cie takie rzeczy wyrzuca si? tonami. Ta ksi??ka pomo?e, podpowie jak wykorzysta? to, co wydaje si? zb?dne. Nawet mi, okaza?a si? pomocna i ?a?uj?, ?e nie postawi?am jej na mojej p??ce wcze?niej.

Ca?o?? ubrana w nie tylko pi?kne zdj?cia, ale i wspania?e opisy (a opisy Mai uwielbiam bardzo!). Je?eli obserwujecie jej chocia?by Instagrama, to mo?na tam zauwa?y?, jak poetycko potrafi wszystko opisa?. Zwyczajne zdanie zamienia w co? naprawd? przyjemnego dla oka. Ta pani to kobieta z ogromnym talentem.

Co znajdziemy w ksi??ce? Na przyk?ad Miso Ramen z makaronem marchewkowym, zup? ribollit? czy bardziej po „naszemu” kotlety z kalafiora i ziemniak?w. Wszystko pyszne i do wykorzystania  ?yciu codziennym.

Ksi??ka ukaza?a si? nak?adem wydawnictwa Marginesy, a wi?cej przeczytasz tutaj.

 

***

Czyste mi?so – czyli jak hodowa? mi?so bez zwierz?t. Paul Shapiro

Ksi??ka z super ciekawym tematem. Czyli o tym, jak mo?na wyhodowa? mi?so, nie u?ywaj?c do tego zwierz?t. Co?, co powinno zwr?ci? szczeg?ln? uwag? wegetarian, bo przecie? g??wnie chodzi o to, aby zwierz?t nie zabija? i by unikn?? ich cierpienia w hodowli przemys?owej.  Czyste mi?so nie jest alternatyw? dla mi?sa. To mi?so. Tyle, ?e… mi?so wyhodowane z kom?rek zwierz?cych  w laboratorium. Nie ma cierpienia, nie ma nieetycznych zachowa?, zwierz?ta nie s? faszerowane antybiotykami i chemi? wspomagaj?c? ich wzrost. Czyste mi?so jest ca?kowicie wolne od zanieczyszcze?.

Ksi??ka poruszaj?ca trudny w dzisiejszych czasach temat. Wyja?niaj?ca potrzeb? hodowania mi?sa bez udzia?u zwierz?t. Bo ?wiat p?dzi do przodu, ludzie staj? si? zamo?niejsi, rozbudowuj? si?, natura zmniejsza swoje obszary. Za jaki? czas mo?e by? tak, ?e nie b?dzie mo?liwo?ci wykarmienia spo?eczno?ci, b?dzie brakowa?o zwierz?t. Czyste mi?so ma by? sposobem na ten problem.

Pierwszy hamburger z czystego mi?sa z prob?wki kosztowa? 330 tysi?cy dolar?w, dzi? cena spad?a do 11 dolar?w. Naukowcy wci?? szukaj? sposobu na obni?enie ceny. Czy czyste mi?so zrewolucjonizuje ?wiat? 🙂

Pozycja warta przeczytania, wydana przez wydawnictwo Marginesy, a znajdziesz wi?cej informacji tutaj.

 

***

I ostatnia dzi?, ale nie oznacza to, ?e najgorsza – po prostu kto? musia? by? na ko?cu, a kolejno?? jest przypadkowa 🙂

Ksi??ka Naturalnie.

Ksi??ka zawieraj?ca 150 ZDROWYCH przepis?w od 3 autor?w: A. Ducasse, C. Saintagne, P. Neyrat – os?b bardzo cenionych w ?wiecie kulinarnym i bardzo znanych. Ksi??ka jest francuska, oczywi?cie prze?o?ona na nasz j?zyk, pogrupowana na sezony. Znajdziemy tutaj przepisy na ka?d? por? roku. Sezonowo?? jest bardzo wa?na w ?ywieniu, bo zawsze jest tak, ?e np. pomidory smakuj? latem, a nie zim? i za tym powinni?my pod??a?. Autorzy podpowiadaj? jak ?y? zgodnie z natur?, jak i gdzie kupowa?,  jak racjonalnie si? od?ywia?, jak gotowa?. A gotowa? powinno si? ?atwo i prosto.

Ca?o?? okraszona w pi?kne i kusz?ce fotografie a przepisy s? dobrze opisane. Dodatkowo ilustracje tak typowe dla Wydawnictwa Dwie Siostry – przepi?kne! Co znajdziemy w?r?d nich? Na przyk?ad panzerotti, czyli w?oskie piero?ki, pieczone z cebul?. Albo omlet z borowikami, czy clafoutis z czerwonych warzyw. W ksi??ce czu? kuchni? francusk? i chocia? znajdziemy tutaj mieszank? przepis?w wywodz?cych si? z r??nych kraj?w, a tak?e zwyczajne codzienne przepisy, to jednak mimo wszystko Francja wychodzi na prym. A wiecie z pewno?ci?, ?e kuchnia francuska jest jedn? z ulubionych w?r?d Polak?w? 🙂

Wi?cej o ksi??ce przeczytasz tutaj:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *