Dobra szarlotka to prawdziwy rarytas. Krucha, ale jednocześnie miękka. Aromatyczna – pachnąca nie tylko jabłkiem, ale i przyprawami.
Do kruchego ciasta lubię dodać oleju. Nie smalcu, ale właśnie oleju. Sprawia on, że ciasto po upieczeniu jest mięciutkie i podnosi jego kruchość. Spróbuj koniecznie. Najlepszy paj jest jeszcze ciepły, z dodatkiem lodów – tak jak zajada się tradycyjne Apple Pie. A, że pogodę mamy niezwykle piękną jak na listopad, to warto się pokusić o ten dodatek. Do środka kładę mało soczyste jabłka. Wybieram bardzo dojrzłe, ale też kilka kwaśnych, zerwanych prosto z drzewka, aby nadać ciastu wyrazistości. Do tego odrobiona cynamonu oraz gałki i wypiek jest godzien każdej okazji.
Amerykańska szarlotka – tortownica 22 cm.
Amerykańska szarlotka – składniki na ciasto:
⦁ 2,5 szklanki mąki pszennej
⦁ pół szklanki cukru
⦁ płaska łyżeczka soli
⦁ 3 łyżki oleju
⦁ 250 g ziemnego masła
⦁ 2 łyżki zimnej wody gazowanej
⦁ płaska łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki ułożyć w naczyniu, posiekać nożem i szybko zagnieść. Gładką masę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Ciasto musi być porządnie schłodzone, by dało się z nim dobrze pracować.
Amerykańska szarlotka – składniki na farsz:
⦁ 7 słodkie i dojrzałe jabłka
⦁ 3 kwaśne jabłka
⦁ 2 łyżki wiórków kokosowych
⦁ pół szklanki cukru
⦁ sok z połówki cytryny
⦁ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać pozostałe składniki z listy na farsz i wymieszać.
Dodatkowo:
⦁ litr lodów waniliowych
Amerykańska szarlotka – wykonanie:
Ciasto podzielić na dwie części – jedną zrobić znacznie większą, przeznaczoną na wyłożenie spodu i boków oraz drugą mniejszą na kratkę. Ciasto wałkować przy pomocy folii spożywczej, po czym wyłożyć je na spód i boki małej tortownicy (wykleić ją do połowy wysokości). Można także użyć formy do tarty.
Na ciasto wyłożyć farsz jabłkowy, ucisnąć.
Drugą część ciasta przewałkować na grubość 1 cm, pociąć na paski i ułożyć z nich kratkę.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 stopni lub aż mocno się zarumieni.
Lekko przestygnięte podawać z gałką lodów waniliowych.
Smacznego 🙂
Magdalena
9 listopada, 2018 @ 9:45 pm
kocham każdą szarlotkę 🙂