Skip to content

Książki w październiku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Witajcie w kolejnym zestawieniu książek 🙂  W tym miesiącu mam trzy nowe, bardzo fajne kulinarne książki, które chciałabym Wam pokazać 🙂 Kiedy przychodzi taka pogoda typowo jesienna, zapalenie gardła i chrypa, a ja nie mam ochoty nawet na przeczytanie najnowszej powieści od ulubionego autora, to książki z przepisami są jak lekarstwo. Zawsze znajdę w nich jakąś ciekawą inspirację, nabiorę ochoty na posiłek, czy wykonanie własnego zdjęcia konkretnej potrawy.

Zobaczcie co dziś na tapecie 😉

A tutaj zapraszam na poprzedni wpis książkowy.

 

 

„Alfabet ciast” Zofii Różyckiej.

„Alfabet ciast” to książka z samymi słodkościami. Znajdziemy w niej przepisy rozpoczynające się na każdą literę alfabetu, co jest bardzo ciekawe i jeszcze z tego typu książką się nie spotkałam. Przepisy są bardzo łatwe i takie, które znajdą zastosowanie w codziennej kuchni i myślę, że w każdą porę roku. Jest tutaj coś na zimę i na lato, jesień oraz wiosnę.  Są tutaj m.in. przepis na dobry biszkopt, tarta z jabłkami, cytrynowe albo marchewkowe ciasto, różne ciasteczka – od A do Z. Cała książka oprócz apetycznych zdjęć jest także uzupełniona w przepiękne ilustracje wykonane przez autorkę. Z ogromną przyjemnością się ogląda każdą stronę i nabiera apetytu na coś słodkiego. Ta książka pokazuje przepisy takie, jakie ja lubię i jakie znajdziecie u mnie – czyli bez wyrzeczeń.

Książka została wydana przez wydawnictwo Dwie Siostry a więcej przeczytasz tutaj. 

 

 

Więcej warzyw na talerzu – Magdalena Gembacka autorka bloga Am mniam.

To nowość od wydawnictwa Marginesy. W książce znajdziemy dużo warzywnych i owocowych inspiracji. Szczególnie polecam Mamom, których dzieci mają problem z jedzeniem tych produktów. Książka jest wegańska, jednak nie znaczy to, że jest tylko dla osób niejedzących mięsa. Różnorodność posiłków to podstawa i osobiście uważam, że warzywa czy owoce są niezwykle istotne w diecie codziennej. Zawsze warto mieć kilka takich książek w biblioteczce. Co tutaj najdziemy? Chyba wszystko 🙂 Zaczynając na poradach żywieniowych, poprzez wiele bardzo podstawowych przepisów, dodatków i przekąsek, zup, śniadań czy dodatków do chleba, dań głównych, sałatek i surówek, oraz rzeczy słodkich. Ugotujemy z tą książką np. krupnik z fasolką szparagową, pizzę z cukinią i pieczarkami czy sos curry.  Całość opatrzona w bardzo ładne, estetyczne fotografie.

Więcej o książce znajdziesz tutaj

 


 

Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych. Ida Kulawik

Veganbanda to pozycja wegańska od wydawnictwa Dwie Siostry tak jak jej poprzedniczka powyżej. To także książka wydana przez blogerkę, autorkę bloga Veganbanda.  Znajdziemy tutaj na przykład informacje o mało znanych produktach przydatnych w diecie wegańskiej tj. besan, tahini, tempach itp. Następnie zaczynają się przepisy z kuchni roślinnej: na śniadania, na spacery i do szkoły, obiady, kolacje, kinderparty oraz na zdrowe słodycze. Cała książka opatrzona jest w ilustracje, które przedstawiają produkty, których potrzebujemy do wykonania konkretnego dania. A same przepisy? Są bardzo ciekawe. Jest tutaj np. przepis na tort bounty, pieczone pierożki z indyjskim farszem, wegenuggetsy, flapjaki i wiele, wiele innych pozycji, które polubią także mięsożercy.  Jest to pozycja, którą zdecydowanie warto mieć na swojej półce.

Więcej o książce przeczytasz tutaj.

 

 

 

2 komentarze

  1. Majka
    5 października, 2018 @ 1:17 pm

    Uwielbiam książki kulinarne ? Mam drugą pozycję i zrobilam z niej jak na razie owsiankę, zaręczam że jest obłędna w smaku. W najbliższych planach mam też zieloną zupę.
    Z pozostalymi książkami chętnie się zapoznam.

    Reply

  2. Yone
    19 kwietnia, 2019 @ 9:40 pm

    Tempeh, nie tempah, wkradła się literówka?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *