Witajcie w kolejnym zestawieniu książek 🙂 W tym miesiącu mam trzy nowe, bardzo fajne kulinarne książki, które chciałabym Wam pokazać 🙂 Kiedy przychodzi taka pogoda typowo jesienna, zapalenie gardła i chrypa, a ja nie mam ochoty nawet na przeczytanie najnowszej powieści od ulubionego autora, to książki z przepisami są jak lekarstwo. Zawsze znajdę w nich jakąś ciekawą inspirację, nabiorę ochoty na posiłek, czy wykonanie własnego zdjęcia konkretnej potrawy.
Zobaczcie co dziś na tapecie 😉
A tutaj zapraszam na poprzedni wpis książkowy.
„Alfabet ciast” Zofii Różyckiej.
„Alfabet ciast” to książka z samymi słodkościami. Znajdziemy w niej przepisy rozpoczynające się na każdą literę alfabetu, co jest bardzo ciekawe i jeszcze z tego typu książką się nie spotkałam. Przepisy są bardzo łatwe i takie, które znajdą zastosowanie w codziennej kuchni i myślę, że w każdą porę roku. Jest tutaj coś na zimę i na lato, jesień oraz wiosnę. Są tutaj m.in. przepis na dobry biszkopt, tarta z jabłkami, cytrynowe albo marchewkowe ciasto, różne ciasteczka – od A do Z. Cała książka oprócz apetycznych zdjęć jest także uzupełniona w przepiękne ilustracje wykonane przez autorkę. Z ogromną przyjemnością się ogląda każdą stronę i nabiera apetytu na coś słodkiego. Ta książka pokazuje przepisy takie, jakie ja lubię i jakie znajdziecie u mnie – czyli bez wyrzeczeń.
Książka została wydana przez wydawnictwo Dwie Siostry a więcej przeczytasz tutaj.
Więcej warzyw na talerzu – Magdalena Gembacka autorka bloga Am mniam.
To nowość od wydawnictwa Marginesy. W książce znajdziemy dużo warzywnych i owocowych inspiracji. Szczególnie polecam Mamom, których dzieci mają problem z jedzeniem tych produktów. Książka jest wegańska, jednak nie znaczy to, że jest tylko dla osób niejedzących mięsa. Różnorodność posiłków to podstawa i osobiście uważam, że warzywa czy owoce są niezwykle istotne w diecie codziennej. Zawsze warto mieć kilka takich książek w biblioteczce. Co tutaj najdziemy? Chyba wszystko 🙂 Zaczynając na poradach żywieniowych, poprzez wiele bardzo podstawowych przepisów, dodatków i przekąsek, zup, śniadań czy dodatków do chleba, dań głównych, sałatek i surówek, oraz rzeczy słodkich. Ugotujemy z tą książką np. krupnik z fasolką szparagową, pizzę z cukinią i pieczarkami czy sos curry. Całość opatrzona w bardzo ładne, estetyczne fotografie.
Więcej o książce znajdziesz tutaj
Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych. Ida Kulawik
Veganbanda to pozycja wegańska od wydawnictwa Dwie Siostry tak jak jej poprzedniczka powyżej. To także książka wydana przez blogerkę, autorkę bloga Veganbanda. Znajdziemy tutaj na przykład informacje o mało znanych produktach przydatnych w diecie wegańskiej tj. besan, tahini, tempach itp. Następnie zaczynają się przepisy z kuchni roślinnej: na śniadania, na spacery i do szkoły, obiady, kolacje, kinderparty oraz na zdrowe słodycze. Cała książka opatrzona jest w ilustracje, które przedstawiają produkty, których potrzebujemy do wykonania konkretnego dania. A same przepisy? Są bardzo ciekawe. Jest tutaj np. przepis na tort bounty, pieczone pierożki z indyjskim farszem, wegenuggetsy, flapjaki i wiele, wiele innych pozycji, które polubią także mięsożercy. Jest to pozycja, którą zdecydowanie warto mieć na swojej półce.
Więcej o książce przeczytasz tutaj.
Majka
5 października, 2018 @ 1:17 pm
Uwielbiam książki kulinarne ? Mam drugą pozycję i zrobilam z niej jak na razie owsiankę, zaręczam że jest obłędna w smaku. W najbliższych planach mam też zieloną zupę.
Z pozostalymi książkami chętnie się zapoznam.
Yone
19 kwietnia, 2019 @ 9:40 pm
Tempeh, nie tempah, wkradła się literówka?