Krokiety z jabłkiem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Krokiety z jabłkiem – przepyszne! Chrupiące ciasto naleśnikowe, a w nim słodki farsz z karmelizowanych jabłek z dodatkiem cynamonu. Klasyczne danie w słodkiej odsłonie. Najlepsze krokiety wychodzą mi zawsze z jesiennymi jabłkami, z odmian typowo zimowych, lekko kwaśnych, a najlepiej z jabłek mieszanych gatunków. Zamiast jabłkowych racuszków, placuszków i tym podobnych rzeczy – ten prosty przepis powinien przypaść Wam do gustu – na prosty obiad, pyszny deser czy po prostu jako przekąska. Ja uwielbiam bardzo takie krokiety z jabłkiem, nawet bardziej niż z farszem wytrawnym. W końcu to naleśniki, a naleśniki najlepsze są z odrobiną słodyczy 🙂

krokiety jabłkowe

Krokiety z jabłkiem – 8 sztuk. 

Krokiety z jabłkiem – składniki:

  • 8 niezarumienionych naleśników (jeżeli nie masz własnego sprawdzonego przepisu na naleśniki, zajrzyj tutaj do poradnika)
  • 6 dużych jabłek różnych odmian
  • łyżeczka cynamonu
  • dwie łyżki cukru
  • łyżka masła
  • bułka tarta i dwa jajka do panierowania
  • olej do smażenia

Krokiety z jabłkiem – wykonanie: 

Usmażyć naleśniki w taki sposób, aby jak najmniej je rumienić, by były delikatne, niemal białe – ważne, by ich nie wysuszyć.  Takie naleśniki będą się dobrze kleić do siebie i zamkną farsz w środku.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i z dodatkiem masła, cynamonu oraz cukru usmażyć na pół miękko – smażyć około 15 minut. Odsączyć z nadmiaru płynów.

Na brzegu naleśnika układać po porcji jabłek, zagiąć brzegi do wewnątrz i zawijać naleśniki w zamknięty rulon. Każdego krokieta otoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krokiety na rumiany kolor.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *