Krokiety z jabłkiem – przepyszne! Chrupiące ciasto naleśnikowe, a w nim słodki farsz z karmelizowanych jabłek z dodatkiem cynamonu. Klasyczne danie w słodkiej odsłonie. Najlepsze krokiety wychodzą mi zawsze z jesiennymi jabłkami, z odmian typowo zimowych, lekko kwaśnych, a najlepiej z jabłek mieszanych gatunków. Zamiast jabłkowych racuszków, placuszków i tym podobnych rzeczy – ten prosty przepis powinien przypaść Wam do gustu – na prosty obiad, pyszny deser czy po prostu jako przekąska. Ja uwielbiam bardzo takie krokiety z jabłkiem, nawet bardziej niż z farszem wytrawnym. W końcu to naleśniki, a naleśniki najlepsze są z odrobiną słodyczy 🙂
Krokiety z jabłkiem – 8 sztuk.
Krokiety z jabłkiem – składniki:
- 8 niezarumienionych naleśników (jeżeli nie masz własnego sprawdzonego przepisu na naleśniki, zajrzyj tutaj do poradnika)
- 6 dużych jabłek różnych odmian
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżki cukru
- łyżka masła
- bułka tarta i dwa jajka do panierowania
- olej do smażenia
Krokiety z jabłkiem – wykonanie:
Usmażyć naleśniki w taki sposób, aby jak najmniej je rumienić, by były delikatne, niemal białe – ważne, by ich nie wysuszyć. Takie naleśniki będą się dobrze kleić do siebie i zamkną farsz w środku.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i z dodatkiem masła, cynamonu oraz cukru usmażyć na pół miękko – smażyć około 15 minut. Odsączyć z nadmiaru płynów.
Na brzegu naleśnika układać po porcji jabłek, zagiąć brzegi do wewnątrz i zawijać naleśniki w zamknięty rulon. Każdego krokieta otoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć krokiety na rumiany kolor.
Smacznego!