Kawa kokosowa na gorąco – by umilić sobie jesienne popołudnia, sięgam po nią bardzo często. Robię ją z kawy zbożowej, z racji tego, że nie mogę pić kofeiny po południu, ale za to sięgam po tę Inkę, która jest z magnezem w składzie, by zyskać trochę energii z zawartych w niej składników. Ostatnimi dniami, chociaż pogoda była piękna jak na październik, to niestety chodzę senna. Organizm chyba wie, że to jesień 🙂 Ta kawa jest bardzo pyszna – delikatna, o przyjemnym kokosowo-zbożowym smaku i z mleczną pianką. Elegancka, chociaż bardzo prosta. Kiedy mam na nią ochotę, namaczam wiórki w mleku i robię domowe mleko kokosowe, a odsączone prażę, by się nie zmarnowały. Są idealnym uzupełnieniem tego przepisu. Kawa jest pyszna i nie tuczy, a nawet, co ciekawe, dzięki bardzo zdrowym wiórkom pomaga wyrównać poziom cukru we krwi.
Kawa kokosowa na gorąco
Kawa kokosowa – składniki na 2 porcje
- płaska łyżka Inki z magnezem
- 200 ml gorącej wody
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 300 ml pełnotłustego mleka
- łyżka miodu
- łyżeczka masła
Kawa kokosowa – wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać mlekiem i odstawić na minimum godzinę. Oddzielić od siebie – odcedzić, ale wszystko zostawić.
Na małej patelni rozpuścić masło, dodać odsączone wiórki i uprażyć je na złoty kolor.
Inkę zlać gorącą wodą, dodać łyżkę miodu, rozlać na dwie szklanki. Mleko podgrzać, a następnie spienić w spieniaczu, by utworzyła się mleczna pianka. Wlać do Inki.
Wierzch udekorować prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
madlene17
20 października, 2018 @ 4:12 pm
Piękne zdjęcia i świetny pomysł na moją ulubioną Inkę 🙂
Matka Frustratka
21 października, 2018 @ 9:01 pm
Skusiłaś mnie 🙂 Wypijam hektolitry kawy dziennie więc może jest to rozwiązanie na wieczór .
Centrum Pożyczek 360
23 października, 2018 @ 6:48 am
Mimo że za kokosami nie przepadam, to z chęcią napiłbym się takiej kawy 🙂