Skip to content

Brownie

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Brownie – najbardziej czekoladowe ciasto, wśród czekoladowych ciast. Banalnie proste, bez dodatku proszku do pieczenia oraz z odrobiną mąki, gdzie jego wysoka wilgotność jest jak najbardziej zamierzona. Brownie jest mokre, a nawet lepkie. Przepyszne!

Do brownie można dodać przeróżne dodatki jak np.: kawałki czekolady, suszone owoce, bakalie czy aromaty zapachowe, a nawet świeże maliny czy inne drobne owoce. Można polać je także dodatkową porcją roztopionej czekolady. Moim zdaniem jednak klasyczne brownie broni się samo i nic więcej już mu nie potrzeba. Ważne jest tylko to, aby dołożyć do ciasta czekoladę o wysokiej zawartości kakao!

Brownie – banalnie proste, ale przepyszne w swej recepturze. Smaczne nie tylko na zimno, ale i na ciepło.

brownie

Brownie

Przepis na foremkę 20×30


Brownie – składniki:

  •  100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g czekolady deserowej
  • 3 duże jaja (lub 4 mniejsze)
  • 120 g masła
  • szklanka drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej

 

Brownie – wykonanie:

Foremkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z włączonym termoobiegiem.

Do rondelka włożyć połamaną czekoladę oraz masło. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Do miski wsypać cukier i wbić jajka, po czym dokładnie je połączyć (cukier nie musi się rozpuścić). Do szklanki wsypać mąkę.

Do masy czekoladowej dołożyć pół szklanki mąki i dokładnie ją wymieszać, aby nie pozostały białe grudki. Następnie dodać masę jajeczną i znów wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto wylać do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 do 35 minut w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie bardziej lepkie, a im dłużej tym stanie się bardziej suche. Moje brownie piekło się 30 minut.

Smacznego! 

 

brownie

 

 

 

1 Comment

  1. Paulina
    29 lipca, 2020 @ 6:11 pm

    Uwielbiam ten przepis! Robię z niego brownie babeczki. Zawsze wychodzą pyszne 🙂 Bez proszków do pieczenia czy sody. Polecam w ramach czekolady deserowej wybrać milkę. Smakuje jeszcze lepiej. Ciepło pozdrawiam i życzę smacznego!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *