Ramen to japo?skie danie, chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych u nas w Polsce obok sushi. Ramen to przepyszna zupa, bardzo d?ugo gotowana, dopieszczona, aromatyczna i wyrazista. Bogata w przer??ne smaki, syc?ca i gor?ca. Ramen to bulion, kt?ry uwodzi nie tylko smakiem ale i wygl?dem, poniewa? samej zupy tutaj jest mniej ni? dodatk?w.
Ramen to potrawa, w kt?rej s? rozkochane restauracje na ca?ym ?wiecie, a ludzie, kt?rzy chocia? raz jej spr?buj?, chc? je?? zn?w, i zn?w i zn?w 🙂 Nazywana jest zup? szcz??cia oraz mi?o?ci.
Ramen to japo?skie danie sk?adaj?ce si? z bogatego, d?ugo gotowanego mi?snego roso?u, makaronu ramen oraz dodatk?w podnosz?cych smak ca?o?ci. Dodajemy tutaj np. jajko gotowane (cz?sto marynowane w sosie sojowym), kie?ki, nasiona, mi?so pieczeniowe, warzywa, grzyby shitake i tym podobne, dostosowane do naszego gustu. Zupa przyprawiana jest najcz??ciej sosem sojowym.
Rodzaj?w tej potrawy jest bardzo wiele. Nie ma tutaj jednego, uniwersalnego przepisu. Wiadomo, ?e trzeba bazowa? na podstawie charakterystycznej dla tej potrawy o kt?rej napisa?am wy?ej, jednak z ramenem jest troch? tak, jak z naszym polskim bigosem. Ka?dy kucharz gotuje go pod sw?j smak, nieco ulepszaj?c receptur?, st?d przepisy cz?sto r??ni? si? pomi?dzy sob?.
Ramen mo?na podzieli? na kilkadziesi?t a? rodzaj?w – nie bez powodu pisze si? o tej zupie ksi??ki! Danie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo r??norodne.
Najpopularniejsze odmiany mo?na pozna? po kolorze:
- shio – czyli ramen przygotowany na bazie drobiu i wieprzowiny. Najbardziej s?ony w?r?d odmian, bo zawiera dodatek soli, a tak?e mo?e by? lekko ???tawy lub zielonkawy za spraw? wodorost?w. Uwa?any za najstarsz? odmian? tej zupy. To nasz dzisiejszy przepis.
- tonkotsu – bulion przygotowany na wieprzowych ko?ciach, uwa?any za najbardziej prawid?ow? odmian?. Niekt?rzy twierdz?, ?e prawdziwy ramen to ten na czystej wieprzowinie. Niekt?rzy gotuj? go nawet ca?? dob? i d?u?ej! Jest najja?niejsz? odmian?.
- shoyu – ros?? na bazie drobiu, czasem z dodatkiem wieprzowiny czy wo?owiny. Z dodatkiem du?ej ilo?ci sosu sojowego jest ciemniejszy ni? pozosta?e odmiany.
- miso – bulion rybno – drobiowy, doprawiany past? miso, ma jasny ???tawy kolor. Najm?odszy ramen, ale i uwa?any za ca?kowicie japo?ski. Starsze odmiany maj? korzenie w Chinach.
Ciekawostk?, o kt?rej warto wspomnie? przy tej potrawie, jest to, ?e ramen by? pierwowzorem wykorzystanym do przygotowania b?yskawicznych zupek, tak bardzo dzi? popularnych.
Ze swojej strony mog? napisa?, ?e warto po?wi?ci? niedzielny poranek na przygotowanie tej potrawy i sprawdzi? samemu, dlaczego ramen zyskuje tak ogromn? popularno?? na ?wiecie. Zamiast niedzielnego roso?u z kury, dla odmiany polecam ramen. Nie b?dziesz potrzebowa? ju? drugiego dania!
Je?eli zdecydujesz si? na t? potraw? to zanim przyst?pisz do przygotowania, przeczytaj etapy wykonania przepisu, by zoptymalizowa? sobie czas pracy. Bulion mo?na przygotowa? dzie? wcze?niej, ale mo?na te? nastawi? go po prostu wcze?nie rano. Jednocze?nie zamoczy? grzyby oraz przygotowa? jajka.
Ramen
Wyjdzie oko?o 6 porcji
Ramen – sk?adniki na wywar:
- 1 kg ?eberek wieprzowych tr?jk?tnych (wa?ne, by by?y mi?siste)
- 2 ?wiartki z kurczaka
- 2 p?aty wodorostu (taki jak wykorzystujemy np. do przygotowania sushi)
- 2 marchewki
- korze? pietruszki
- plaster selera
- 80 ml jasnego sosu sojowego
- 10 ziaren pieprzu ziarnistego
- p?? g??wki czosnku
- 3 cebulki dymki (cz??? zielon? zostawiamy na p??niej)
- kawa?ek 5 cm imbiru
- s?l – dodajemy na ko?cu.
Ramen – gotujemy wywar:
- W du?ym garnku zala? wod? mi?so. Zagotowa? i wszystko odcedzi? oraz wyp?uka?.
- Do garnka ponownie w?o?y? mi?so, do?o?y? obrane warzywa, czyli marchew, czosnek, cebul?, imbir, pietruszk? oraz seler. Do?o?y? tak?e sos sojowy, pieprz oraz wodorosty. Zala? wod?, aby wszystko by?o przykryte. Najlepiej skorzysta? tu z garnka 4-litrowego i zala? ca?o?? do pe?na.
- Gdy wywar si? zagotuje, od razu wyj?? wodorosty, by si? nie rozpad?y w wywarze. One nie b?d? ju? potrzebne.
- Bulion gotowa? minimum 6 godzin pod leciutko uchylon? pokrywk?. Te sze?? godzin to naprawd? najmniejszy czas, kt?ry musimy tutaj po?wi?ci?. Tyle czasu potrzeba, aby kolagen zamieni? si? w ?elatyn?, a mi?so odda?o smak.
- Wyj?? mi?so na bok, one przyda nam si? do podania z zup?, a jarzyny zostawi? sobie do innego przepisu (mo?e do jakich? kotlecik?w jako dodatek?). Wywar przecedzamy przez drobne sitko dwa razy.
- Spr?bowa? bulion. W razie potrzeby posoli? i dola? jeszcze sosu sojowego.
Ramen – pozosta?e sk?adniki:
- 3 jajka
- suszony makaron ramen 200 g
- kie?ki
- ziarna sezamu
- szczypior od dymki, kt?ra by?a potrzebna do bulionu
- suszone grzyby shitake 40 g
- oliwa do podsma?enia
- sos sojowy.
Ramen – przygotowanie sk?adnik?w:
- W pierwszej kolejno?ci, gdy nastawiamy bulion, tak?e zamaczamy na 6 godzin grzyby.
- Gotujemy teraz tak?e jajka przez 6 minut, odcedzamy je, studzimy i obieramy, po czym zostawiamy zanurzone na kilka godzin w sosie sojowym, do momentu, a? b?d? nam potrzebne. Przekroi? je przed w?o?eniem do miseczek na po??wki.
- Makaron gotujemy wed?ug opisu z opakowania, przelewamy po odcedzeniu zimn? wod?.
- Gdy wywar dochodzi podsma?y? grzyby shitake na oliwie. Mo?na pokroi? je w paseczki lub pozostawi? w ca?o?ci. Grzyby shitake to grzyby, kt?re mo?na je?? tak?e na surowo, a wi?c nie trzeba si? obawia?, ?e nie b?d? wystarczaj?co usma?one. Sma?ymy po prostu do mi?kko?ci.
- Szczypior posieka?.
- Mi?so obra? od ko?ci i je rozdrobni?.
Ramen – wykonanie ko?cowe:
W miseczkach uk?ada? obok siebie: makaron, grzyby shitake, obrane mi?so, szczypior, jajko, kie?ki, posypa? sezamem i ca?o?? zala? gor?cym bulionem.
Mo?na doda? tak?e inne, lubiane przez siebie dodatki jak np. pak choy, kukurydz?, por, nori, a tak?e mi?so wolno pieczone. Ja dodaj? to, kt?re gotowa?o si? w wywarze, by nie marnowa?.
Ramen tradycyjnie zajadamy pa?eczkami.
SMACZNEGO!