Skip to content

Domowe sushi

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Są dwie rzeczy, które musisz wiedzieć o sushi. Pierwsza sprawa jest taka, że domowe sushi jest naprawdę proste (gotujemy ryż, smarujemy nim nori, układamy dodatki i zwijamy). Druga rzecz natomiast – domowe sushi jest znacznie lepsze niż gotowe. Gotowym sushi można się tylko zniechęcić. Warto celować w swoje smaki. Spróbuj!

Rodzajów sushi jest bardzo wiele. My dzisiaj robić będziemy futomaki, chyba najpopularniejsze i moim zdaniem po prostu najsmaczniejsze. Idealnie nadają się, by przygotować je w domu. Takie futomaki składa się z alg nori, ryżu, ryby oraz kilku dodatków w środku (minimum czterech). Rybę polecam zakupić wędzoną, chyba, że masz naprawdę dobre źródło świeżej ryby. Dodatki poza rybą powinny być takie, jakie lubimy najbardziej. Stawia się tutaj na świeże warzywa – ogórek, awokado, cukinia, papryka, dymka i tym podobne. Wybierz swoje ulubione lub zrób z mojego przepisu. Czasem ryż smaruje się serkiem naturalnym, co bardzo Wam polecam, bo jest jeszcze pyszniej, a do tego warto dać odrobinkę wasabi do środka. Sushi dzięki temu zyskuje na wyrazistości, trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić! Wasabi jest bardzo ostre i chodzi jedynie o to, aby podkreślić smak całości.

domowe sushi

 

Domowe sushi

Domowe sushi – składniki:

  •  6 alg nori
  • 400 g ryżu do sushi
  •  na zalewę do ryżu: 10 łyżek octu ryżowego białego, 7 płaskich łyżek cukru, łyżeczka soli
  • wasabi
  • 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego
  • 2 liście sałaty lodowej
  • szczypior
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 zielony ogórek
  • pół czerwonej słodkiej papryki

 

Domowe sushi – wykonanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować ryż. Można to zrobić dnia poprzedniego, a już z pewnością trzeba go ugotować wcześniej, ponieważ musi być chłodny.

Aby ułatwić Wam instrukcję przygotowania, opiszę gotowanie ryżu w podpunktach.

  1. Ryż zalej wodą, przemieszaj, odlej wodę. Powtórz jeszcze dwa razy.
  2. Zalej ryż wodą i zostaw na pół godziny.
  3.  Odlej wodę z ryżu, nalej świeżej tak, aby była 1 cm ponad poziom ryżu i wstaw na palnik.
  4. Gdy woda się zagotuje, przykryj ryż i na malutkiej mocy palnika gotuj 15 minut.
  5. Wyłącz i zostaw na 20 minut. Nie odkrywaj.
  6. Przygotuj zalewę. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól i także pozostaw na 20 minut.
  7. Odkryj ryż, wlej zalewę i dokładnie połącz. Zostaw do przestygnięcia.

 

Teraz zabieramy się za wykonanie całości.

Przygotuj warzywa – umyj, obierz jeżeli potrzeba i pokrój w paseczki. Rybę także kroimy w paski.

Na macie bambusowej (można użyć także papieru do pieczenia) połóż nori śliską stroną do dołu. Zwilżoną dłonią rozsmaruj część ryżu, zostawiając pasek 3 centymetry wolnego brzegu. Na ryżu rozsmaruj płaską łyżkę serka oraz odrobinę wasabi. Ja kładę na nóż dosłownie pasek 1 cm wasabi i tak smaruje ryż. Używam wyciskane wasabi z tubki.

Na serek połóż pozostałe składniki: pasek ogórka, ryby, papryki, sałaty oraz jeden szczypior. Całość zawiń w jak najciaśniejszy rulon, zaczynając od strony z warzywami i kończąc na pustym końcu nori. Całość się ładnie zaklei i już po chwili będzie gotowa do spożycia.

Domowe sushi kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki 2-3 cm i podajemy z sosem sojowym, odsączonym marynowanym imbirem, a także z wasabi.

 

Smacznego!

Zobacz także: Zupa tajska z krewetami.

zawijanie sushirolki sushiDomowe sushi

 

8 komentarzy

  1. Pumba
    31 marca, 2020 @ 7:35 am

    Cześć! Wczoraj zrobiłam sushi według Twojego przepisu. Wyszedł mi najlepszy ryż jaki kiedykolwiek zrobiłam. Mój mąż kazał mi zapisać Twoją stronę (co i tak sama bym zrobiła;)) bo tak mu smakowało. Dziękuje i fajnie, że tu trafiłam. Wszystkiego dobrego!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      31 marca, 2020 @ 7:54 am

      Cieszę się, że smakowało:)

      Reply

  2. Paulina B.
    18 maja, 2020 @ 10:27 pm

    Polecam z całego serca ten przepis! Sushi wyszło rewelacyjne, smakowało wszystkim domownikom 😉 skorzystam jeszcze nie raz :)) dziękuję :))

    Reply

  3. Magda
    27 maja, 2020 @ 8:48 pm

    Chodzi za mna ostatnio takie domowe sushi wiec pewnie skorzystam z przepisu:) Tylko porcja 400g ryzu wydaje sie strasznie duza dla dwoch osob. Dlatego pytanie ile mniej wiecej z takiej porcji wychodzi? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 maja, 2020 @ 1:29 pm

      6 rolek, więc sporo 🙂

      Reply

  4. Shirley
    7 lipca, 2020 @ 8:17 am

    Pycha! <3

    Reply

  5. Agnieszka B.
    11 grudnia, 2020 @ 9:50 pm

    Przymierzam się do zrobienia pierwszego sushi w życiu! Nigdy nawet nie jadłam więc totalnie nie wiem czego się spodziewać 😀

    Czy ten ryż nie wychodzi za słodki? W przepisie jest aż 7 łyżek cukru…

    Reply

  6. Kot
    8 lipca, 2021 @ 7:03 pm

    Zrobiłam dziś sushi z twojego przepisu.I jest cudowne w życiu tak dobrego sushi nie zrobiłam.Twoj przepis jest niesamowity. Gratulacje I dziękuję za przepis

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *