Są dwie rzeczy, które musisz wiedzieć o sushi. Pierwsza sprawa jest taka, że domowe sushi jest naprawdę proste (gotujemy ryż, smarujemy nim nori, układamy dodatki i zwijamy). Druga rzecz natomiast – domowe sushi jest znacznie lepsze niż gotowe. Gotowym sushi można się tylko zniechęcić. Warto celować w swoje smaki. Spróbuj!
Rodzajów sushi jest bardzo wiele. My dzisiaj robić będziemy futomaki, chyba najpopularniejsze i moim zdaniem po prostu najsmaczniejsze. Idealnie nadają się, by przygotować je w domu. Takie futomaki składa się z alg nori, ryżu, ryby oraz kilku dodatków w środku (minimum czterech). Rybę polecam zakupić wędzoną, chyba, że masz naprawdę dobre źródło świeżej ryby. Dodatki poza rybą powinny być takie, jakie lubimy najbardziej. Stawia się tutaj na świeże warzywa – ogórek, awokado, cukinia, papryka, dymka i tym podobne. Wybierz swoje ulubione lub zrób z mojego przepisu. Czasem ryż smaruje się serkiem naturalnym, co bardzo Wam polecam, bo jest jeszcze pyszniej, a do tego warto dać odrobinkę wasabi do środka. Sushi dzięki temu zyskuje na wyrazistości, trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić! Wasabi jest bardzo ostre i chodzi jedynie o to, aby podkreślić smak całości.
Domowe sushi
Domowe sushi – składniki:
- 6 alg nori
- 400 g ryżu do sushi
- na zalewę do ryżu: 10 łyżek octu ryżowego białego, 7 płaskich łyżek cukru, łyżeczka soli
- wasabi
- 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego
- 2 liście sałaty lodowej
- szczypior
- 150 g wędzonego łososia
- 1 zielony ogórek
- pół czerwonej słodkiej papryki
Domowe sushi – wykonanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować ryż. Można to zrobić dnia poprzedniego, a już z pewnością trzeba go ugotować wcześniej, ponieważ musi być chłodny.
Aby ułatwić Wam instrukcję przygotowania, opiszę gotowanie ryżu w podpunktach.
- Ryż zalej wodą, przemieszaj, odlej wodę. Powtórz jeszcze dwa razy.
- Zalej ryż wodą i zostaw na pół godziny.
- Odlej wodę z ryżu, nalej świeżej tak, aby była 1 cm ponad poziom ryżu i wstaw na palnik.
- Gdy woda się zagotuje, przykryj ryż i na malutkiej mocy palnika gotuj 15 minut.
- Wyłącz i zostaw na 20 minut. Nie odkrywaj.
- Przygotuj zalewę. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól i także pozostaw na 20 minut.
- Odkryj ryż, wlej zalewę i dokładnie połącz. Zostaw do przestygnięcia.
Teraz zabieramy się za wykonanie całości.
Przygotuj warzywa – umyj, obierz jeżeli potrzeba i pokrój w paseczki. Rybę także kroimy w paski.
Na macie bambusowej (można użyć także papieru do pieczenia) połóż nori śliską stroną do dołu. Zwilżoną dłonią rozsmaruj część ryżu, zostawiając pasek 3 centymetry wolnego brzegu. Na ryżu rozsmaruj płaską łyżkę serka oraz odrobinę wasabi. Ja kładę na nóż dosłownie pasek 1 cm wasabi i tak smaruje ryż. Używam wyciskane wasabi z tubki.
Na serek połóż pozostałe składniki: pasek ogórka, ryby, papryki, sałaty oraz jeden szczypior. Całość zawiń w jak najciaśniejszy rulon, zaczynając od strony z warzywami i kończąc na pustym końcu nori. Całość się ładnie zaklei i już po chwili będzie gotowa do spożycia.
Domowe sushi kroimy bardzo ostrym nożem na kawałki 2-3 cm i podajemy z sosem sojowym, odsączonym marynowanym imbirem, a także z wasabi.
Smacznego!
Zobacz także: Zupa tajska z krewetami.
Pumba
31 marca, 2020 @ 7:35 am
Cześć! Wczoraj zrobiłam sushi według Twojego przepisu. Wyszedł mi najlepszy ryż jaki kiedykolwiek zrobiłam. Mój mąż kazał mi zapisać Twoją stronę (co i tak sama bym zrobiła;)) bo tak mu smakowało. Dziękuje i fajnie, że tu trafiłam. Wszystkiego dobrego!
Katarzyna Rzepecka
31 marca, 2020 @ 7:54 am
Cieszę się, że smakowało:)
Paulina B.
18 maja, 2020 @ 10:27 pm
Polecam z całego serca ten przepis! Sushi wyszło rewelacyjne, smakowało wszystkim domownikom 😉 skorzystam jeszcze nie raz :)) dziękuję :))
Magda
27 maja, 2020 @ 8:48 pm
Chodzi za mna ostatnio takie domowe sushi wiec pewnie skorzystam z przepisu:) Tylko porcja 400g ryzu wydaje sie strasznie duza dla dwoch osob. Dlatego pytanie ile mniej wiecej z takiej porcji wychodzi? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)
Katarzyna Rzepecka
30 maja, 2020 @ 1:29 pm
6 rolek, więc sporo 🙂
Shirley
7 lipca, 2020 @ 8:17 am
Pycha! <3
Agnieszka B.
11 grudnia, 2020 @ 9:50 pm
Przymierzam się do zrobienia pierwszego sushi w życiu! Nigdy nawet nie jadłam więc totalnie nie wiem czego się spodziewać 😀
Czy ten ryż nie wychodzi za słodki? W przepisie jest aż 7 łyżek cukru…
Kot
8 lipca, 2021 @ 7:03 pm
Zrobiłam dziś sushi z twojego przepisu.I jest cudowne w życiu tak dobrego sushi nie zrobiłam.Twoj przepis jest niesamowity. Gratulacje I dziękuję za przepis