Skip to content

Zupa tajska z krewetkami i makaronem

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zupa tajska z krewetkami i makaronem to pozycja, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jest bardzo pyszna i sycąca! Zazwyczaj robię ją z kurczakiem, ale z krewetkami jest równie smacznie, a też wydaje mi się, po prostu szybciej. Dodatkowo można ją trochę oszukać – zrobić na rosole z niedzieli i podać z pozostałym cienkim makaronem, zamiast np. z chow mein.

Moi domownicy zawsze zajadają się tą zupą z ogromnym apetytem. To jedna z naszych ulubionych pozycji, do której naprawdę wracam każdego miesiąca w chwili, gdy muszę przygotować cos szybkiego. Ten smak – jednocześnie wyrazisty, lekko kwaśny i pikantny, ale też załagodzony mlekiem kokosowym, jest naprawdę godzien przygotowania. Kto raz spróbuje, nie odmówi za kolejnym razem.

zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami i makaronem

Składniki na 4-5 porcji


Zupa tajska z krewetkami i makaronem – składniki:

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych 150 g
  • mleczko kokosowe 300 ml
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry*
  • trawa cytrynowa*
  • 200 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • sól
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • olej kokosowy do podsmażania
  • 200 g makaronu chow mein
  • 1 cytryna
  • natka kolendry i pietruszki.

Składniki oznaczone * kupisz np. tutaj

 

Zupa tajska z krewetkami i makaronem – wykonanie:

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Na dużej patelni lub w garnku np. żeliwnym rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, paprykę posiekaną w kostkę i z odrobiną soli podsmażać kilka minut. Następnie dodać pastę curry, przesmażyć, wlać mleczko kokosowe. Dołożyć mrożone krewetki, zamieszać i zagotować. Dolać 3 szklanki gorącego bulionu. Dodać kawałek zmiażdżonej trawy cytrynowej, garść posiekanej natki kolendry i pietruszki, po czym chwile gotować, aby krewetki były miękkie.

Gorącą zupę podawać z makaronem oraz skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.