Fińska zapiekanka z łososiem. Nazwa jej to Lohilaatikko, czyli niestety, raczej ciężka do zapamiętania, jednak to nie jest tak istotne. Najważniejsze jest tutaj samo danie i jego skład. A jest ono naprawdę smaczne! Aromatyczna ryba, jaką jest łosoś z delikatnymi dodatkami jest zawinięta w cieście i zapieczona w piekarniku. Danie jest proste, składa się niewielu składników, ale dzięki temu jest też nieprzekombinowane. Ryba wysuwa się na pierwszy plan.
Ta fińska zapiekanka z łososiem jest bardzo popularna za Bałtykiem i można spotkać ją wykonaną na różne sposoby. W środku można znaleźć przy łososiu ziemniaki lub ryż. Ciasto, jakie zazwyczaj składa się na tę popularną w Finlandii zapiekankę to ciasto francuskie albo ciasto kruche. Ja zrobiłam ciasto kruche, ale z dodatkiem białego sera. Powiem Wam, że biały ser zrobił tutaj ogromną robotę, bo chociaż wierzch jest chrupiący, to jest też przyjemnie mięciutki. Z pewnością wykorzystam to ciasto do jakieś szarlotki, bo jest znacznie lepsze niż tradycyjnie kruche wypieki.
Fińska zapiekanka z łososiem
Fińska zapiekanka z łososiem – składniki:
- 250 g masła lub dobrej kostki do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej 500
- 250 g twarogu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g łososia
- 150 g ryżu parboiled
- 5 jaj
- natka koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jako do posmarowania ciasta.
Fińska zapiekanka z łososiem – wykonanie:
Zapiekankę zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, a gdy będą już wyrobione, dodajemy biały ser i jeszcze raz wyrabiamy do połączenia składników. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
Ryż gotujemy z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka gotujemy na twardo (6 minut przy założeniu, że wstawialiśmy je do zimnej wody), zalewamy zimną wodą, studzimy, po czym obieramy i kroimy na plasterki. Koperek siekamy. Rybę kroimy w na cienkie plasterki i delikatnie oprószamy solą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy przy pomocy folii spożywczej na prostokąt o wielkości około 25×30 i układamy na papierze do pieczenia. Folie oczywiście odkładamy na bok. Na cieście układamy warstwami i oprószamy pieprzem oraz solą: pół ryżu, połowę jajek, połowę łososia i koperek. Następnie czynność powtarzamy i układamy w ten sam sposób pozostałe składniki. Przyciskamy delikatnie farsz. Pamiętajmy by zostawić 3 cm wolnego brzegu ciasta.
Wałkujemy pozostałe ciasto na podobną wielkość i kładziemy na zapiekance. Zwijamy brzegi razem, aby zabezpieczyć wnętrze i przyciskamy je widelcem dla uzyskania lepszego efektu zlepienia. Wierzch smarujemy rozkłóconym surowym jajkiem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zbrązowieje.
Fińska zapiekanka z łososiem najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej lekkiej sałatki albo warzyw na parze.
Smacznego!