Curry z kalafiora to zdrowe danie kuchni indyjskiej, które rozgrzewa oraz niesamowicie syci. Jest bezmięsne, więc sprawdzi się także dla wegetarian. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ warzywa wraz z dodatkami przygotowujemy na jednej patelni. Najpierw krótko podsmażamy, następnie dusimy pod przykryciem – jest to danie jednogarnkowe, do zrobienia w pół godziny. Curry wspaniale smakuje podane z chlebkami naan, które uzupełniają całość. Można również użyć ryżu jaśminowego.
Każde indyjskie curry powinno być dobrze doprawione, wyraziste i aromatyczne. Wypełnione dodatkowo przyprawą masala, czyli charakterystyczną dla Indii mieszanką ziół. Można kupić przeróżne pasty curry, co mnie bardzo cieszy, bo jeszcze kilka lat temu były one trudno dostępne. Idealnie nadają się do tego typu potraw i bardzo ułatwiają wykonanie potrawy.
Do przygotowania tego curry użyłam pasty Patak’s Paste Pots Tikka Masala. Bardzo często korzystam nie tylko z sosów Patak’s, ale przeróżnych past, które są mieszanką skoncentrowanych przypraw. Gotowe do użycia, jednocześnie całkowicie bezpieczne, bez zbędnych dodatków. To po prostu smak Indii.
Przepis ten zaczerpnęłam z e-booka „Kulinarne Indie” przygotowanego przez markę Patak’s. Jest to jeden ze stu pięćdziesięciu przepisów na potrawy indyjskie.
Gdy wybierałam przepis do dzisiejszego wpisu, miałam naprawdę bardzo duży dylemat ze względu na szeroką gamę przepisów. Nie wiedziałam, czy zdecydować się na sałatkę z kaszą kuskus i arbuzem oraz serem halloumi, czy wolelibyście ziemniaki po bombajsku? A może na wegetariańską kormę? Ale przecież Wy to wszystko możecie sprawdzić sami, bo e-book jest do pobrania i to całkowicie za darmo. Szczegóły tutaj.
Marka Patak’s skomponowała naprawdę niezłą książkę kulinarną, która pozwoli Wam w domowym zaciszu cieszyć się indyjskimi smakami.
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora – składniki:
• 1 kalafior
• 4-5 ziemniaków
• 1 opakowanie Patak’s Paste Pots Tikka Masala (opakowanie zawiera dwie porcje)
• 400 ml mleka kokosowego
• 400 ml krojonych pomidorów
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 cm świeżego imbiru
• świeża kolendra do podania.
Curry z kalafiora – wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę, płuczemy.
Kalafiora dzielimy na różyczki, także płuczemy.
Ząbek czosnku oraz imbir obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni typu wok rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek, imbir i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy całość pasty Patak’s Paste Pots Tikka Masala i podsmażamy chwilkę. Do woka dokładamy warzywa, czyli ziemniaki oraz kalafior. Trzymamy na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając, aż pasta oblepi warzywa (około dwie minuty). Na patelnie wlewamy mleko kokosowe oraz pokrojone pomidory i mieszamy do połączenia składników.
Wok przykrywamy i dusimy curry z kalafiora, co jakiś czas mieszając i sprawdzając miękkość warzyw. 25 minut powinno wystarczyć.
Curry z kalafiora podajemy gorące.
Smacznego! Dajcie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście już któregoś przepisu z e-booka „Kulinarne Indie”!